Οι δημοσκοπήσεις, όπως τα περισσότερα στατιστικά δείγματα, σπάνια λένε ευθαρσώς την αλήθεια. Ακόμη σπανιότερα όμως λένε ψέματα.
Ο καλύτερος τρόπος να διαβάζει κάποιος ενίοτε τις δημοσκοπήσεις είναι η μέθοδος του
"Επιθεωρητή Κολόμπο" (δημοφιλής αστυνομική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’70 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Φολκ).
Όταν εξετάζουμε τη σκηνή ενός εγκλήματος, έλεγε ο Κολόμπο, παρατηρούμε ποια πράγματα από το σκηνικό δεν βρίσκονται στη θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται. Μετά ερευνούμε το πού και το γιατί μπορεί να βρίσκονται...
Υπό αυτή την έννοια η δημοσκόπηση που δημοσίευσε προχθές η "Αυγή" μάλλον είναι ενδεικτική του κλίματος που εισπράττει αυτή την περίοδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανέφερε λοιπόν η σχετική ανάλυση της δημοσκόπησης της Palmos Analysis: "Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στις πυρκαγιές αποτυπώνεται στο πενιχρό 22% που, στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκαν, συμφωνεί με την κυβερνητική άποψη πως "έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει".
"Έτσι ακριβώς το είχε πει και ο πρωθυπουργός: "Έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν".
Στην ίδια ερώτηση το 38% απαντά ότι η κυβέρνηση "μπορούσε να τις αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα", ενώ πλειοψηφική με 39% είναι η απορριπτική απάντηση "απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους"”...
Η άποψη της στήλης είναι πως η κυβέρνηση έκανε τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε και η ίδια με την απομάκρυνση του κ. Χαρδαλιά και την αναδόμηση του μηχανισμού αντιμετώπισής έκτακτων καταστάσεων.
Η διαπίστωση "απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους" που αποδέχεται το 39% έχει διπλή ανάγνωση καθώς αν συμβαίνει αυτό, το 61% δεν πιστεύει πως απέτυχε πλήρως.
Η απάντηση, "η κυβέρνηση θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει καλύτερα" μοιάζει με μπαλαντέρ. Θα μπορούσε να αθροιστεί και με το 39% και με το 22%.
Βλέπε: Δημοσκόπηση Palmos Analysis για "Α" / Δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους τους
Και συνεχίζει η ανάλυση της "Αυγής" για τη δημοσκόπηση που ανέθεσε η ίδια και δημοσίευσε επιλεκτικά μόνο αποσπάσματα από αυτήν: "Τέλος, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πάνδημη, όπως φαίνεται από τη σχετική ερώτηση, απαίτηση να παρέμβει στο κύμα ακρίβειας και στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό. Μόνο ένα πενιχρό 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση ότι η κυβέρνηση "πρέπει να αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί", θέση που έρχεται σε συμφωνία με τα πιστεύω της Ν.Δ. και όλων των νεοφιλελεύθερων. Αντιθέτως, το συντριπτικό 83% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει "να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών"…”.
Όποιος παρακολουθεί την ειδησεογραφία θα έχει διαπιστώσει πως η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί. Αν προκύπτει κάποιο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αν πρέπει να λάβει μέτρα, αλλά ποιος θα πληρώσει το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται. Εκεί βρίσκεται το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης. Εφαρμόζει μια αριστερή πολιτική επιδομάτων που θυμίζει το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν".
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που δημοσιεύει η "Αυγή" πέρα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που επέλεξε να δημοσιεύσει είναι τα στοιχεία που δεν δημοσίευσε.
Κανένας δεν πιστεύει πως παραγγέλθηκε και πληρώθηκε η διεξαγωγή μιας έρευνας για την πολιτική συγκυρία και δεν υπήρχαν σε αυτή ερωτήσεις για την πρόσθεση ψήφου των ερωτώμενων, για την παράσταση νίκης και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών.
Αν συνέβη τούτο μοιάζει σαν κάποιος να πήγε σε ένα εστιατόριο, να πλήρωσε για ένα πλήρες δείπνο και να έφαγε μόνο τα ντακάκια με ελαιόλαδο του καλωσορίσματος.
Η μη δημοσίευση αυτών των στοιχείων ίσως να αποτελεί και την είδηση που έχει σημασία σε αυτή τη έρευνα.
Η βιασύνη της αντιπολίτευσης να απαντήσει σε κάποιες πρώιμες, σε σχέση με τη δημοσκοπικά "νεκρή" Καλοκαιρινή περίοδο, δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται αντί να βελτιώσει την εικόνα της την επιδεινώνει.
Η εκτίμηση της στήλης συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν πως καθώς τα αποτυπώματα των πυρκαγιών και του κωμικοτραγικού ανασχηματισμού είναι νωπά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να αποκτήσουμε μια εικόνα των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα.
Αν ισχύουν τα όσα λέει και κυρίως όσα δεν λέει η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η "Αυγή" η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρότερη της αναμενόμενης όπως άλλωστε φαίνονται πως είναι και τα κέρδη της αντιπολίτευσης.
πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3582000/o-kolompo-kai-oi-dimoskopiseis-tis-augis