Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ομολογία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη - Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε στο σύνολό της, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας



Μ. ΜΑΝΗ (Εuro2day): Κύριε Πρόεδρε, απευθύνεστε εμφατικά στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι την εξαπάτησε διότι της έταξε πολλά πριν τις εκλογές και κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Γιατί πιστεύετε ότι θα σας εμπιστευθούν οι μεσαίοι και οι μικρομεσαίοι; Λένε, και φάνηκε και στις εκλογές, ότι πλήρωσαν την προσπάθεια, πλήρωσαν πολύ περισσότερο την προσπάθεια να βγει η χώρα από τα μνημόνια, και υπάρχει αυτό το μάγκωμα, ότι θα ξαναπληρώσουν το μάρμαρο, εάν η κατάσταση στη χώρα, στην κοινωνία, στα εισοδήματα, χειροτερέψει περισσότερο. Θα ξαναπληρώσουν το μάρμαρο δηλαδή από μια δική σας κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σας συμβούλευσε να μην της απευθύνεστε.

Πώς σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε τα μέτρα που ανακοινώσατε κι εχθές γι` αυτούς, για να την πείσετε αυτό που είπατε και νωρίτερα, ότι είναι κοστολογημένα όλα και δεν είναι αριθμοί στο χαρτί; Για παράδειγμα, είναι στις προθέσεις σας η αντιστροφή των αποφάσεων όπως οι φορολογικοί συντελεστές, στα επιχειρήσεις και στα μεσαία εισοδήματα; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Μάνη. Κοιτάξτε, θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που από το 2012 ως το 2015 είχε συντρίψει τη μεσαία τάξη, απευθύνονταν σ’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο με την φορολογία, αλλά και με τον πολιτικό του λόγο, απευθύνονταν λέγοντάς τους «μαζί τα φάγαμε, τι θέλετε τώρα;». Να λέει στον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ εμένα προσωπικά «δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ».

Σε κάθε περίπτωση, έκανα και μια τοποθέτηση πριν για το τι είναι επιτέλους αυτοί οι μεσαίοι, πού βρίσκονται, αλλά νομίζω ότι είναι αδιανόητο να μιλά με αυτό τον τόνο τον επιτιμητικό και να απευθύνεται και σε εμένα που είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης. Αν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, ποιος έχει δικαίωμα να ομιλεί για τη μεσαία τάξη; Αυτός που δεν γνωρίζει ούτε πόσο κάνει να πάει να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί ή να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ;

Εν πάση περιπτώσει, θέλω ν’ απαντήσω στο πολιτικό σκέλος του ερωτήματος σας. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Σε σύγκριση με την επιβάρυνση που είχαν δεχθεί πιο πριν, λιγότερο αλλά την επιβαρύναμε. Δεν ήταν επιλογή μας να συμβεί αυτό, όμως. Ήταν ανάγκη εθνική να συμβεί αυτό, για να βγει η χώρα επιτέλους από τα μνημόνια, για να βγούμε από την αυστηρή επιτροπεία, για να ρυθμίσουμε το χρέος.

Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια. Αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία 10% επί των ημερών μας. Δεν θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες και προϋποθέσεις να μειωθούν οι φόροι. Ξεκίνησε επί των ημερών μας. Από τον Απρίλη του ’19. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις, ασφαλιστικές εισφορές, αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα Δημόσια Ταμεία, ως κομπόδεμα ανάγκης στην κρίσιμη στιγμή. Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αφήσει αυτά τα 37 δισεκατομμύρια; Πού θα βρισκόταν η χώρα σε συνθήκες πανδημίας;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δυο χρόνια τώρα τι αφήνει; Εμείς αυτά αφήσαμε ως παρακαταθήκη και για τη μεσαία τάξη. Την ενίσχυση των νοσοκομείων, την ενίσχυση των σχολείων με βάση της δυνατότητές μας, την αύξηση το μισθού. Για τη μεσαία τάξη έγιναν όλα αυτά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη. Χρέη και μόνο χρέη.
Άρα λοιπόν, ας το έχουμε αυτό υπ` όψιν μας: ότι εδώ υπήρξε μια κυβέρνηση που με σύνεση προχώρησε σ’ έναν δρόμο για να ανορθώσει την οικονομία της χώρας σε μια κατάσταση χρεοκοπίας και σήμερα δέχεται και τα πυρά ότι δεν φρόντισε τη μεσαία τάξη. Εντάξει, είναι προφανές, έγιναν και πράγματα τα οποία δεν θέλαμε να γίνουν, δεν ήταν επιλογή μας να γίνουν.




Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ (ΕΡΤ1): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τις προτάσεις σας για τους νέους, άκουσα προτάσεις για τη μεσαία τάξη. Άκουσα και χτες την πρόταση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους μέχρι 40.000 ευρώ και για τους συνταξιούχους, είπατε, αλλά γενικώς για συνταξιούχους δεν έχω ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα.
Μιλάτε για την ανασφάλεια του πολίτη. Νομίζω ότι ο πρώτος που νιώθει ανασφάλεια ακόμη κι αν έχει μια, ας πούμε για τα δεδομένα της εποχής, σχετικά αξιοπρεπή σύνταξη, είναι ο συνταξιούχος. Ακόμη και στην προηγούμενη εκλογική κάλπη, αλλά και σήμερα στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά για το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Δεν σας προβληματίζει; Πώς θα πείσετε τους ανθρώπους να επιστρέψουν κοντά σας; Πώς θα τους φέρετε πιο κοντά; Μήπως έχουν παραμεληθεί και αν έχετε προτάσεις κάποια στιγμή να ανακοινώσετε για εκείνους;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παντελάκη, σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτό το ερώτημα γιατί έχω την αίσθηση ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη “συνταξιούχος”, ούτε στην ομιλία του, ούτε στις ερωτήσεις.

Και θεωρώ ότι μαζί με τη μεσαία τάξη, είναι μια κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Θα θυμάστε την κριτική που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την 13η σύνταξη σε ένα ποσό που αυτό είχε εκείνη τη δυνατότητα δημοσιονομικά να δώσει, τα 900 εκατομμύρια ετησίως, που έδιναν μια προοπτική ολόκληρης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μειούμενες, 13ης όμως για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Είχε πει προεκλογικά κάτω από την πίεση που ασκούσαμε, ότι θα το διατηρήσει αυτό και με το που εξελέγη το κατάργησε. Και όχι μόνο το κατάργησε, αλλά αυτό το περίπου 1 δισ. σήμερα, το δίνει, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα το έδινε ως κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, το δίνει για να καλύψει την τρύπα που η ίδια δημιουργεί με την επιλογή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με στόχο να έχουν κάποια κέρδη τα funds αξιοποιώντας τα χρήματα των Ελλήνων εργαζόμενων, με προοπτική να έχουμε 70 δισεκατομμύρια μαύρη τρύπα σε βάθος 50ετίας. 70 δισεκατομμύρια.

Αυτά απαντά και στον προβληματισμό μου για το χρέος πριν. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Κάποια στιγμή αυτό το 1 δισ. ετησίως δεν θα φτάνει για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα πρέπει κάποιος δημόσιος προϋπολογισμός να τα πληρώνει.

Άρα λοιπόν, εξαπάτησε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη. Εμείς είχαμε παραλάβει, εάν θυμάμαι καλά, 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, κύριε Παντελάκη. Και καταφέραμε να μειώσουμε στο 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Στο 70%. 120.000 εκκρεμείς συντάξεις παραδώσαμε στον κ. Βρούτση που έβγαινε προεκλογικά και μετεκλογικά και έλεγε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα αποδώσουμε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις στους συνταξιούχους. Δυο χρόνια περάσανε. Τι έχει γίνει; Ξαναπήγαμε από τις 120 εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000 συντάξεις. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί σήμερα πάνω από 400.000 συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα στη σύνταξη και δεν μπορούν να την πάρουν;

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του προφανώς, επέλεξε μετεκλογικά να σταματήσει το πρόγραμμα που είχαμε εμείς χρηματοδοτήσει και είχαμε σκοπό να ανανεώσουμε, των 1.000 νέων επιστημόνων που δούλευαν μέσα στον ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και τις φτάσαμε από τις 400.000 στις 120.000. Τους απέλυσε. Δεν ανανέωσε το πρόγραμμα.

Και τι απέγινε; Πού είναι αυτή η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας λύσει το πρόβλημα; Εμείς είχαμε προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης για τις συντάξεις, είχαμε στόχο το Μάρτιο του ’20 να είναι έτοιμο, δεν προχώρησε. Και ως λύση βρίσκει η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει ιδιώτες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λογιστές και δικηγόρους μέσα στον ΕΦΚΑ με χρήματα τα οποία θα επιβαρύνουν το συνταξιούχο, αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.

Επίσης να θυμίσω ότι υπήρξε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μια απόφαση που ήρθε η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει στο σύνολό της. Έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παράνομες τις μειώσεις που είχε κάνει πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012.

Η απόφαση αφορούσε τις περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ αλλά και στις περικοπές σε δώρα και στην επικουρική σύνταξη. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε να μην υλοποιήσει την απόφαση σε ό,τι αφορά τα δώρα και τις επικουρικές που αφορούν και χαμηλοσυνταξιούχους και να υλοποιήσει μόνο το σκέλος που αφορά –δεν θα τους πω μεγαλοσυνταξιούχους– αλλά συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Ακόμα και αυτό όμως και μάλιστα όποιος δεν το δεχτεί, δεν έχει δικαίωμα να πάρει ούτε ευρώ. Ακόμα και αυτό όμως, που πέταξε στον Καιάδα τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους άνω των 1.000 ευρώ σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων δεν έχουν πάρει ακόμα τα αναδρομικά.

Και έρχομαι και στο τελευταίο κρίσιμο θέμα που είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν την καταργεί στους μισθωτούς του δημοσίου και στους συνταξιούχους. Ελπίζω κ. Παντελάκη να έχουν συνειδητοποιήσει πλέον οι συνταξιούχοι πόσο τους εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης και πόσο δεδομένους τους έχει.

Σου λέει, αυτοί δεν θα αλλάξουν. Μια ζωή θα ψηφίζουν όπως είχαν μάθει να ψηφίζουν. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν είναι έτσι, γιατί ο κόσμος δεν είναι χαζός. Όσο και εάν δέχεται έναν βομβαρδισμό προπαγάνδας από μέσα ενημέρωσης. Και εγώ σήμερα θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν τον κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν εμείς τους εξαπατήσαμε με την 13η σύνταξη. Να απευθυνθώ και να τους πω να συγκρίνουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Δικαιούνται να μην αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.




Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την υπομονή σας και για την αντοχή σας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου