Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Αναδρομικά: Μετά τον διπλό εμπαιγμό των "αναδρομικών", υποβάλουμε μήνυση, για διάπραξη ποινικών ευθυνών, κατά του ΕΦΚΑ/ΓΛΚ




    Μετά την «παρωδία» της καταβολής των "αναδρομικών" του Δεκεμβρίου 2018, αλλά και τον πρόσφατο εμπαιγμό της κυβέρνησης, που αθέτησε την υπόσχεσή της, προς τo Συντονιστικό Συμβούλιο των 3 Θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είχαν αποδοθεί στους συναδέλφους που είχαν λάβει μηδενικά ή ευτελή "αναδρομικά", τα αναλογούντα ποσά στους δικαιούχους. Αντ΄ αυτού όμως επίλεξε να προβεί στην καταβολή πενιχρών "αναδρομικών", στην κατηγορία  των συναδέλφων  που είχαν λάβει μηδενικά ποσά και πάλι όμως όχι όμως σε όλους,  αποφασίσαμε  να αναθέσουμε στο Δικηγορικό Γραφείο του Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Χρήστου Ε. Χασκή στην Θεσσαλονίκη, τη διερεύνηση της υποθέσεως ως προς τη διάπραξη πειθαρχικού ή ακόμη και ποινικού αδικήματος και συγκεκριμένα αυτού της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως αυτός ισχύει ήδη από 1/7/2019: «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη»

Δυνάμει του άρθρου 15 παρ. 1 του Ν.4575/2018, προβλεπόταν ότι «Στους συνταξιούχους των κατηγοριών προσωπικού των άρθρων 10 έως 14 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη κατ’ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο π.δ. 169/2007 (Α’ 210). 
Το χρηματικό αυτό ποσό υπολογίζεται με αναφορά στα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία συνταξιούχων χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται στα άρθρα 10 έως 14 και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του ν. 4387/2016». 

Παρ’ όλες ωστόσο τις εξαγγελίες του ως άνω Νόμου καθώς και της υπ’ αριθμόν Αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Διεύθυνση του ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να συμμορφώθηκε ως προς αυτές, με αποτέλεσμα την παντελώς άνιση και χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο καταβολή διαφορετικών ποσών αναδρομικών σε ομοιόβαθμους στρατιωτικούς συνταξιούχους. 

Για το λόγο αυτό, κρίναμε ότι είναι σκόπιμη την αναζήτηση νομικής λύσης, μέσα από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για τη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης των υπαλλήλων που δεν συμμορφώθηκαν προς την ως άνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών καθώς και την κατάθεση των αρμοδίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. 

Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι όχι μόνο η απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών στους καθ’ ύλην αρμόδιους αλλά κυρίως η προάσπιση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων από τις παράνομες και ήδη κριθείσες ως αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεών μας από το έτος 2012