Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Συντάξεις χηρείας: Τέλη Αυγούστου τα αναδρομικά και οι αυξήσεις







Άμεση λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τις συντάξεις χηρείας δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, μετά την έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα το απόγευμα παρουσία του Διοικητή ΕΦΚΑ και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως παρά τις υποσχέσεις για καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, δεν ήταν έτοιμες οι υπηρεσίες για την άμεση καταβολή τους, αλλά και δεν είχε γίνει ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών.
Ο Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους περίπου 40.000 δικαιούχους, όπως προβλέπεται στον νόμο, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση στις 15 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του νέου νόμου οι δικαιούχοι θα λάβουν αύξηση 40%, καθώς θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, αντί για το 50%, ενώ προβλέπεται ότι θα ισχύει και το ευνοϊκότερο καθεστώς για τη σύνταξη χηρείας.
Αυτό σημαίνει ότι το 70% υπολογίζεται επί της υψηλότερης σύνταξης, είτε αυτή είναι η παλιά καταβαλλόμενη πριν τον επανυπολογισμό είτε είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη.
Παράλληλα, με τον νέο νόμο καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών.
Σημειώνεται πως οι αυξήσεις ισχύουν από τον Ιούνιο, που σημαίνει πως οι δικαιούχοι πρέπει να λάβουν και αναδρομικά, όταν καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας.

Βρούτσης: Πάνω από 150.000 συντάξεις χηρείας σε εκκρεμότητα

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 FM, εκτίμησε πως συνολικά οι εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα είναι πάνω από 550.000 συντάξεις.
Εξ αυτών, πάνω από 150.000 είναι οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.
«Είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει το το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα θα πάρει χρόνια», είπε.
Όπως εξήγησε για την κατηγορία αυτή χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πέρασε μόνο τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους».