Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ερντογάν: «Παράνομες» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις-Αντίποινα στις ΗΠΑ για τα F-35 (video)




Θορυβώδη επανεμφάνιση φρόντισε να κάνει ο Ερντογάν, προειδοποιώντας με αντίποινα την Ουάσιγκτον αν τελικά η Τουρκία τεθεί εκτός προγράμματος των F-35. Θα βρούμε από αλλού να αγοράσουμε, είπε ο τούρκος πρόεδρος ενώ προχώρησε και σε εκβιασμό με την αγορά των Boeing που εκκρεμεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν θεωρεί παράνομες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Μετά από 11 ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει δυναμικά στην δημόσια πολιτική σκηνή, όπου έχει αφήσει πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θύμισε ότι η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα 100 αμερικανικά αεροσκάφη Boeing και προειδοποίησε ότι εάν η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχιστεί, θα επανεξετάσει αυτήν την στρατηγική απόφαση. Όσον αφορά στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.
Η Ουάσινγκτον φαίνεται πάντως ότι ζητά από την Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει του ρωσικούς πυραύλους ακόμα και εάν ολοκληρωθεί η παράδοσή τους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η χώρα του είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και εφαρμόζει όλους τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας.
Όσον αφορά στο θέμα της Συρίας ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτηανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα.