Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ασύλληπτα κέρδη για τις τράπεζες - Ασύλληπτα τα κέρδη για τους μετόχους - Ασύλληπτη στήριξη των τραπεζών από τον πρωθυπουργό - Ασύλληπτη η λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών

 

«Ασύλληπτα κέρδη για τις τράπεζες, πρόκληση η στήριξη Μητσοτάκη»


Βέλη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπολύουν η Νέα Αριστερά και η βουλεύτριά της Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο τραπεζικό ολιγοπώλιο η Ελλάδα».


Όπως τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, τα στοιχεία της «Εφ.Συν.» είναι αποκαλυπτικά «για την παράλληλη, δίπλα σε αυτή της ακρίβειας, λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών από τις ολιγοπωλιακές πρακτικές των τραπεζών. Το τεράστιο επιτοκιακό περιθώριο -μηδαμινό επιτόκιο στις καταθέσεις και πολύ υψηλό στον δανεισμό- οδήγησε τις τράπεζες σε κέρδη 8 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, δηλαδή περί το 1 δισ. κέρδη κατ’ έτος για κάθε τράπεζα. Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίζονται να αυξάνονται τα κέρδη τους και φέτος. 

Έτσι, οι μέτοχοι και τα στελέχη τους ετοιμάζονται να λάβουν τεράστια μερίσματα και «Ασύλληπτα κέρδη για τις τράπεζες, πρόκληση η στήριξη Μητσοτάκη»

Όπως τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, τα στοιχεία της «Εφ.Συν.» είναι αποκαλυπτικά «για την παράλληλη, δίπλα σε αυτή της ακρίβειας, λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών από τις ολιγοπωλιακές πρακτικές των τραπεζών. Το τεράστιο επιτοκιακό περιθώριο -μηδαμινό επιτόκιο στις καταθέσεις και πολύ υψηλό στον δανεισμό- οδήγησε τις τράπεζες σε κέρδη 8 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, δηλαδή περί το 1 δισ. κέρδη κατ’ έτος για κάθε τράπεζα. Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίζονται να αυξάνονται τα κέρδη τους και φέτος. Έτσι, οι μέτοχοι και τα στελέχη τους ετοιμάζονται να λάβουν τεράστια μερίσματα και μπόνους».


Η Έφη Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με κανόνες, ελέγχους και παρεμβάσεις την τραπεζική ασυδοσία αλλά την ενισχύει και την τροφοδοτεί προκλητικά επί 5 χρόνια, την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν οικονομικά».




πηγή https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/444342_asyllipta-kerdi-gia-tis-trapezes-proklisi-i-stirixi-mitsotaki