Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις/Επανυπολογισμός: - Τα "Τρικ" και οι παρανομίες σε βάρος των παλιών συνταξιούχων - Η απόφαση που ανάγκασε το Υπουργείο εργασίας να διορθώσει τα εκ προθέσεως λάθη του - Πραγματικά παραδείγματα


 Μετά από δικαστικό αγώνα σχεδόν δύο ετών και τα ανάλογα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το Υπουργείο εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκαν να διορθώσουν συντάξεις  ο επανυπολογισμός των οποίων ήταν λανθασμένος και ελλιπής, με συνέπεια οι δικαιούχοι να πάρουν αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ και σημαντικές αυξήσεις στο εξής στις συντάξεις τους.

Όπως έχουμε αναδείξει και παλαιότερα, οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες -όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση-, αλλά αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν μεγαλύτερες εισφορές. Σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα παραδείγματα συντάξεων οι οποίες, εξαιτίας του λανθασμένου επανυπολογισμού, είτε χάνουν τελείως τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από το νέο έτος είτε τελικά αυτές είναι πολύ μικρότερες από το ψηφισμένο ποσοστό του 7,75%.

Ισχύουσα νομοθεσία

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όλοι οι συνταξιούχοι (παλαιοί και νέοι, δηλαδή πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016) οι οποίοι κατά τον ασφαλιστικό τους βίο κατέβαλλαν εισφορές πάνω από 20%, εκτός από το ποσό της εθνικής και ανταποδοτικής, δικαιούνται και προσαύξηση λόγω παράλληλης ασφάλισης, βαρέων επαγγελμάτων, δύο επιπλέον μισθών επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ -  τράπεζες.

Αναλυτικότερα:

α) Μισθωτοί: Η προσαύξηση λόγω των επιπλέον εισφορών (13ου και 14ου μισθού) αναλογεί σε 16,67% επί του ποσού της ανταποδοτικής. Δηλαδή, οι επιπλέον αυτές εισφορές συνυπολογίζονται στον συντάξιμο μισθό (μισθός Χ14/12) και έτσι προσαυξάνεται και η ανταποδοτική στο ποσοστό αυτό.

β) Βαρέα: Όσοι είχαν βαρέα ένσημα, έστω και λίγα, και δεν συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις των βαρέων, δικαιούνται προσαύξηση ίση με 0,27% ανά έτος.

γ) Παράλληλη ασφάλιση: Οσοι είχαν και παράλληλη δικαιούνται προσαύξηση 1,5% ανά έτος.

δ) ΔΕΚΟ – τράπεζες: Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες από το 1993 και μετά κατέβαλλαν επιπρόσθετες εισφορές έως και 16% και επομένως δικαιούνται προσαύξηση έως 1,2% ανά έτος.

Παλαιές συντάξεις

Σε αντίθεση με τις νέες, οι παλαιές συντάξεις παρανόμως δεν υπολογίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή βάσει της νομοθεσίας. Αναλυτικά:

α.) Από τους μισθωτούς εξαίρεσαν αυθαίρετα την προσαύξηση λόγω επιπλέον εισφορών του 13ου και του 14ου μισθού 16,67%. Επομένως χάνονται έως και 200 ευρώ μηνιαίως.

β.) Από τα βαρέα αφαίρεσαν χωρίς λόγο τις πρώτες 3.300 ημέρες ασφάλισης με συντελεστή 2,97%, με τις απώλειες να φτάνουν έως τα 70 ευρώ μηνιαίως.

γ.) Από την παράλληλη ασφάλιση, εκτός του ότι υπολόγισαν τις συντάξεις με χαμηλότερους συντελεστές, αφαίρεσαν και χρόνο από όσους δεν είχαν συμπληρώσει 16 έτη. Ουσιαστικά δεν υπολόγισαν συντελεστή πάνω από 20%, με τις απώλειες να ανέρχονται σε 300 ευρώ μηνιαίως.

δ.) Για τους συνταξιούχους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών τόσο ως προς τον συντάξιμο μισθό όσο και ως προς τον χρόνο επιπρόσθετων εισφορών, με τις απώλειες να φτάνουν επίσης έως και πάνω από 300 ευρώ μηνιαίως.

"Τρικ" και παρανομίες

Όπως εξηγεί το μέλος διοικούσας επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου, "οι παρανομίες σε βάρος των παλαιών συντάξεων προκειμένου να προκύπτουν χαμηλότερα ποσά σχετίζονται στο γεγονός ότι, αντί ο επανυπολογισμός να γίνει βάσει των πραγματικών στοιχείων και όπως αυτά αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των συνταξιούχων, έγινε βάσει των στοιχείων που αναφέρουν οι αποφάσεις διευθυντών". Σημειωτέον, οι αποφάσεις διευθυντών απεικονίζουν μόνο τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης βάσει του προηγούμενου νόμου και όχι τα πραγματικά:

α) Συντάξιμος μισθός: Αναφορικά με τον συντάξιμο μισθό που φαίνεται στις αποφάσεις διευθυντών, σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς με τις εισφορές αυτές συμψηφίζονταν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Έτσι, στις παλαιές συντάξεις και στα δώρα έκοψαν την προσαύξηση 16,67%.

β) Βαρέα: Ως γνωστόν, οι συντελεστές του προηγούμενου νόμου (ΙΚΑ – βαρέα) άρχιζαν μετά τις 4.500 ήμερες ασφάλισης, ενώ για τα βαρέα μετά τις 3.300 ημέρες ασφάλισης. Ομως, στις αποφάσεις διευθυντών οι κάτω των 3.300 ημερών δεν φαίνονται. Ετσι, ο χρόνος αυτός δεν υπολογίστηκε.

γ) Παράλληλη ασφάλιση: Ο προηγούμενος νόμος για τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης δεν πρόβλεπε προσαύξηση, αλλά με 4.800 ημέρες χορηγούνταν δεύτερη σύνταξη. Ετσι, ο χρόνος κάτω των 4.800 ημερών στις αποφάσεις διευθυντών δεν φαίνεται και δεν ελήφθη υπόψη.

δ) ΔΕΚΟ και τράπεζες: Ο προηγούμενος νόμος δεν προέβλεπε προσαύξηση λόγω της καταβολής επιπλέον εισφορών. Επομένως, ούτε στις αποφάσεις διευθυντών ο χρόνος αυτός διακρίνεται. Ετσι, τα λάθη που εμφανίζονται στους συγκεκριμένους συνταξιούχους ποικίλλουν».

Χάνουν από 54 έως 152 ευρώ μηνιαίως!

Παράδειγμα 1 – Μισθωτός με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ:

Ως νέος δικαιούται και λαμβάνει μεικτά (προ φόρου) 1.037 ευρώ και 975 ευρώ καθαρά. Ως παλαιός, είχε αρχικό ποσό 1.050 και λάμβανε προ φόρου 940 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξή του χωρίστηκε λογιστικά σε 925+15 «προσωπική διαφορά» = 940 ευρώ. Με τη χορήγηση της αύξησης 7,75%, η σύνταξη του πρώτου διαμορφώνεται στα 1.051 ευρώ, ενώ η σύνταξη του δεύτερου στα 997 ευρώ. Επομένως χάνει 54 ευρώ.

Παράδειγμα 2 – Μισθωτός με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ:

Ως νέος δικαιούται και λαμβάνει μεικτά (προ φόρου) 1.254 ευρώ και 1.179 ευρώ καθαρά. Ως παλαιός, είχε αρχικό ποσό 1.400 ευρώ και λάμβανε προ φόρου 1.182 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξή του χωρίστηκε 1.062+120 «προσωπική διαφορά» = 1.182 ευρώ. Με τη χορήγηση της αύξησης 7,75% η σύνταξη του πρώτου διαμορφώνεται στα 1.270 ευρώ, ενώ η σύνταξη του δεύτερου στα 1.182 ευρώ, με την απώλεια να φτάνει τα 125 ευρώ τον μήνα.

Παράδειγμα 3 – Μισθωτός με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 2.400 ευρώ:

Ως νέος δικαιούται και λαμβάνει μεικτά (προ φόρου) 1.429, δηλαδή 1.303 ευρώ καθαρά. Ως παλαιός, είχε αρχικό ποσό 1.680 και λάμβανε προ φόρου 1.281 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξή του χωρίστηκε σε 1.202 +79 «προσωπική διαφορά»= 1.281 ευρώ. Με τη χορήγηση της αύξησης 7,75%, η σύνταξη του πρώτου διαμορφώνεται σε 1.448 ευρώ, ενώ η σύνταξη του δεύτερου στα 1.296 ευρώ. Ο συγκεκριμένος έχει τεράστιες απώλειες, 152 ευρώ μηνιαίως.







πηγή:https://www.newsbreak.gr/oikonomia/409545/pos-o-lathos-epanypologismos-exafanizei-tis-ayxiseis/