Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ή τις απόπειρες δολοφονίας δεκάδων αντιπάλων του.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Πριγκόζιν «χάθηκε» με εντολή Πούτιν και ότι αυτό ενισχύει τον Ρώσο πρόεδρο, που δεν δίστασε να θυσιάσει ακόμα και αθώους (τους πιλότους) για να δώσει ένα μάθημα στον αρχηγό της Βάγκνερ ύστερα από την ανταρσία του Ιουνίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ή τις απόπειρες δολοφονίας δεκάδων αντιπάλων του. Δημοσιογράφοι που επέκριναν τους πολέμους στην Τσετσενία και στην Ουκρανία, πρώην πράκτορες που συνεργάστηκαν με τη Δύση, ολιγάρχες που δεν ήταν αρκετά υποστηρικτικοί προς τις επιλογές του Κρεμλίνου και πολιτικοί της αντιπολίτευσης είναι οι τέσσερις βασικές κατηγορίες των θυμάτων του ρώσου προέδρου.
Μερικοί δολοφονήθηκαν με σφαίρες, άλλοι με δηλητηριώδεις ουσίες, ενώ τελευταίως έχουν «αυτοκτονήσει» ύποπτα πολλά στελέχη εταιρειών που δεν στήριξαν ολόψυχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αννα Πολιτκόφσκαγια, Δημοσιογράφος
Η Πολιτκόφσκαγια επέκρινε σκληρά το Κρεμλίνο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Η μαχητική δημοσιογράφος της εφημερίδας «Novaya Gazeta» δολοφονήθηκε σε ηλικία 48 ετών, στο ασανσέρ του σπιτιού της, στις 7 Οκτωβρίου 2006, ημέρα των γενεθλίων του Πούτιν.
Αλεξάντερ Λιτβινένκο, Πράκτορας
Ο Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), διέφυγε από τη Μόσχα το 2000 και έγραψε βιβλίο για τις θηριωδίες του Πούτιν στην Τσετσενία. Τον Νοέμβριο του 2006, σε ηλικία 44 ετών, πέθανε στο Λονδίνο μετά από δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο μέσα σε τσάι.
Μπορίς Μπερεζόφσκι, Επιχειρηματίας
To 2013, σε ηλικία 67 ετών, ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σάρεϊ της Βρετανίας. Είχε συμβάλει στην άνοδο του Πούτιν, κατόπιν όμως στράφηκε εναντίον του. Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι ο Μπερεζόφσκι είχε ζητήσει από τον Πούτιν να τον συγχωρέσει.
Μπορίς Νεμτσόφ, Πολιτικός
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Νεμτσόφ, 55 ετών, δολοφονήθηκε σε γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Πρώην αντιπρόεδρος του Γέλτσιν, επέκρινε τον Πούτιν ήδη από το 2000, ενώ είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς της Ουκρανίας και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Πάβελ Αντοφ, Επιχειρηματίας
Τον Δεκέμβριο του 2022 ο εκατομμυριούχος Αντοφ έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου στην Ινδία, όπου είχε πάει οικογενειακώς για να γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μηνύματά του στο WhatsApp, τα οποία στη συνέχεια έσβησε.
Σεργκέι Προτοσένια, Επιχειρηματίας
Τον Aπρίλιο του 2022 ο Προτοσένια, 55 ετών, πρώην πρόεδρος της επιχείρησης φυσικού αερίου Νοvatek, βρέθηκε απαγχoνισμένος στην Καταλωνία δίπλα στα πτώματα της συζύγου και της κόρης τους. Ακόμη ένας από τη ρωσική ελίτ που θεωρείται ότι «τιμωρήθηκε» ως όχι αρκετά υποστηρικτικός προς το Κρεμλίνο.
Ραβίλ Μαγκάνοφ, Eπιχειρηματίας
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Μαγκάνοφ, 67 ετών, πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, έπεσε από τον έκτο όροφο κλινικής στη Μόσχα. Η Lukoil είχε ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη από τον Μάρτιο του 2022.