Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ από την επετειακή εκδήλωση στον Γράμμο 2022 για την αγνώμονα πολιτεία: "Εμείς κάναμε το καθήκον μας" - Κ. Πρωθυπουργέ πιστεύετε σ΄ αυτό που δηλώσατε στις 20-8-2022;


 

Χαιρετισμός κατά το μνημόσυνο στο Γράμμο 28/8/2022 

Από τον Αντγο ε.α. Σταύρο Κουτρή

 Πρόεδρο Ε.Α.Α.Σ. 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ που παραβρίσκεστε και στο φετινό μας προσκύνημα/ μνημόσυνο εδώ στη Βούρμπιανη στις υπώρειες του Γράμμου. 

Ευχαριστώ επίσης τους συναδέλφους του Τοπικού Παραρτήματος για την όλη διοργάνωση της τελετής. 

Για άλλη μια χρονιά η Ε.Α.Α.Σ. πιστή στο καθήκον της  ανέλαβε να εκτελέσει το χρέος της πολιτείας απέναντι στους πατριώτες αγωνιστές που πιστοί στο προσκλητήριο της Πατρίδας πριν από 73 χρόνια έδωσαν το παρόν και κάποιοι έχασαν την αρτιμέλεια και τη ζωή τους. 

Τη  δεκαετία 40’-50’ οι Έλληνες της ηρωικής εκείνης  γενιάς κλήθηκαν μόνοι αυτοί από όλα τα Ευρωπαϊκά έθνη  να αντιμετωπίσουν με τη σειρά: 

• τον Ιταλικό φασισμό, στις βουνοκορφές της Βόρειας Ηπείρου  

• τον Γερμανικό ναζισμό, στην Ελλάδα, της Μέσης Ανατολής, το Ρίμινι της Ιταλίας,  τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά 

• τον Βουλγαρικό σωβινισμό σε όλη την αιματοβαμμένη Μακεδονία και Θράκη μας, είτε σαν στρατεύματα κατοχής, είτε σαν κομιτατζίδικα σώματα στην  Κεντρική και Δυτική Μακεδονία συνεργαζόμενα αγαστά με τα λοιπά Ιταλικά και Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, και τέλος 

• τον εγχώριο κομμουνισμό ευρισκόμενο σε απόλυτη συνεργασία με τον Αλβανικό, Γιουγκοσλαβικό και Βουλγαρικό εθνικισμό  ντυμένο πλέον με το μανδύα της  μαρξιστικής ιδεολογίας. 

Και νίκησαν όλους αυτούς τους - ισμούς. 

Η τελευταία πράξη αυτού του 10ετους δράματος δόθηκε σ’ αυτές τις κορφές που μας περιτριγυρίζουν εδώ στο Γράμμο   . 

Εδώ οι Έλληνες για μια ακόμη φορά οι Έλληνες νίκησαν νίκη μεγάλη και καθοριστική. 

Νίκησαν, διότι όλα τα πολιτικά κόμματα της  χώρας εκτός από το ΚΚΕ ομονόησαν και συμφώνησαν να αντισταθούν στην κομμουνιστική ανταρσία. Νίκησαν διότι ο Ελληνικός λαός κατάλαβε έγκαιρα την παγίδα του  διεθνούς διεθνικιστικού υπαρκτού σοσιαλισμού και αποφάσισε να παραμείνει πιστός στις αρχέγονες αξίες της Πατρίδας και της θρησκείας του.

Νίκησαν γιατί εντάχθηκαν στον Ελληνικό Στρατό ομοθυμαδόν, πολέμησαν με πάθος, ανέδειξαν τις πολεμικές αρετές τους και δεν λογάριασαν  κόπους και θυσίες. 

Και αυτοί οι κόποι και οι θυσίες μας βοήθησαν να κτίσουμε μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική ισχυρή στην οποία μπορεί ο καθένας μας να ελπίζει για το καλύτερο. 

Είμαστε λοιπόν, σήμερα εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε, να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε για τους ήρωες εκείνης της γενιάς, ακόμη και τους πλανημένους αντιπάλους.

. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητικό Τουρκικό   μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό σε όλο το μήκος και το πλάτος του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο επιβάλλεται: 

• να αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές σ’ αυτούς  που αποφάσισαν  να φυλάξουν Θερμοπύλες 

• να  πιστέψουμε πιστεύουμε στις νίκες και  

• να μελετούμε τους παράγοντες που την εξασφαλίζουν 

 Και ο Γράμμος και το Βίτσι εκείνο τον Αύγουστο του ΄49 αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση.

Στις 20 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον τερματισμό της οικονομικής οικονομικής επιτήρησης της Χώρας από τους θεσμούς ανάφερε:

  “… Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. …” Η  ρήση περιέχει διαχρονική αλήθεια και ταιράζει σε όλες τις περιστάσεις . Ας τον εφαρμόσουμε λοιπόν όλοι μας. 

Η Ε.Α.Α.Σ το εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες. 

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την παρουσία σα και την υπομονή σας.


Σημείωση blogger: Η λέξη αγνώμονα και η διατύπωση του ερωτήματος "Κ. Πρωθυπουργέ πιστεύετε σ΄ αυτό που δηλώσατε στις 20-8-2022" δεν αναφέρονται στην δημοσίευση