"Η Τουρκία θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη όταν μιλάει για νησιά, τουλάχιστον ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει υιοθετήσει τόσες αποφάσεις εναντίον της εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας στην αδέσμευτη και ανυπεράσπιστη Κύπρο. Ποιοι είναι οι απώτεροι σκοποί της όταν έχει συγκεντρώσει απέναντι στα νησιά μας τόσες δυνάμεις που τις αποκαλεί Στρατιά του Αιγαίου και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, όχι κατά σύμπτωση, μεγάλος αριθμός αποβατικών σκαφών. Απατάται ο Τούρκος συνάδελφός μου αν θεωρεί πως οι συνθήκες δεν προορίζονται να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά να διευ-κολύνουν τον τουρκικό επεκτατισμό. Οπως κάθε άλλη χώρα, η Ελλάς δεν απεμπόλησε το φυσικό της δικαίωμα της αυτοαμύνης. Τα νησιά μας απειλούνται".
Απόσπασμα ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια; Οχι ακριβώς. Πρόκειται για παρέμβαση που έγινε πριν από 46 χρόνια, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και πολύ έμπειρο διπλωμάτη Δημήτρη Μπίτσιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό ο κ. Δένδιας να χρειαστεί να επαναλάβει ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα στο άμεσο μέλλον στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μόνο που αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό να είναι η Τουρκία που θα προσφύγει στο Σ.Α., όχι η Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι πως βρισκόμαστε απέναντι σε μία πολύ καλά οργανωμένη, παγκόσμια οργανωμένη, τουρκική καμπάνια με στόχο τη δυσφήμηση των ελληνικών θέσεων. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους παλικαρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης του τύπου «ηχηρό χαστούκι» του Χ ή Ψ βουλευτή ή υπουργού και ας δούμε την ουσία. Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την ανάγκη ενός συντονιστικού κέντρου (war room), το οποίο προτάθηκε από έναν άλλο πρώην διπλωμάτη-αρθρογράφο από τις στήλες της «Κ». Επιστρατεύθηκε γι’ αυτό ένας νέος και δραστήριος διπλωμάτης, που καταλαβαίνει από σύγχρονη επικοινωνία.
Δεν έχουμε, όμως, χρόνο για χάσιμο. Στην εποχή μας χρειάζεται εγρήγορση, τεχνοκρατικές απαντήσεις, αλλά και έξυπνα βίντεο που θα απαντούν στα τουρκικά επιχειρήματα κάθε ημέρα, κάθε ώρα. Μην έχουμε την απαίτηση οι τρίτοι να κατανοούν τα επιχειρήματά μας. Ούτε να νομίζουμε ότι αποτελεσματική διπλωματία είναι κάποιοι δικοί μας να απαντούν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε Τούρκους «σκάστε, Μογγόλοι».
Το ακροατήριο που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως όσοι λαμβάνουν αποφάσεις ή διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αυτοί περιμένουν κάτι πιο συγκροτημένο και λιγότερο γραφικό για να πειστούν για τις ελληνικές θέσεις. Ευτυχώς, βοηθούν πολύ σε αυτό οι συνεχείς ακραίες και εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.