Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Καμπούλ, με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν την Κυριακή πως επτά Αφγανοί σκοτώθηκαν όταν επικράτησε πανικός σε πλήθος που προσπάθησε να εισέλθει στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με αμερικανικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν προσγειώσεις στο αεροδρόμιο υπό καθεστώς συνθηκών μάχης και άλλα να ρίχνουν φωτοβολίδες κατά τις απογειώσεις τους, για προστασία έναντι ενδεχόμενης στόχευσης από θερμοανιχνευτικούς πυραύλους.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ έβγαλε το Σάββατο προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην κινούνται προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ αν δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη οδηγία από αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχη οδηγία εξέδωσε και η Γερμανία. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή απειλή από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μα την περιέγραψαν ως σημαντική. Πάντως, όπως είπαν, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες επιθέσεις από τους μαχητές του ISIS, οι οποίοι θεωρούνται αντίπαλοι των Ταλιμπάν.
Την Κυριακή οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν επτά θανάτους Αφγανών αμάχων στην Καμπούλ, όπου έχουν σημειωθεί περιστατικά ποδοπατήματος και τραυματισμοί στα πλήθη έξω από το αεροδρόμιο, ειδικά καθώς μαχητές των Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν αυτούς που προσπαθούν να μπουν στον χώρο για να φύγουν από τη χώρα. Το Σάββατο, στρατιώτες της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών χρειάστηκε να παρέμβουν για να ελέγξουν τα πλήθη που προσπαθούσαν να μπουν. Την Κυριακή πάντως, μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters πως οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει έναν βαθμό τάξης γύρω από το αεροδρόμιο, διασφαλίζοντας πως οι πολίτες σχημάτιζαν μεγάλες ουρές έξω από τις πύλες και εμποδίζοντας τη δημιουργία πληθών στην περίμετρο.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών,έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.
Ο στρατηγός Γουίλιαμ Τέιλορ, του αμερικανικού γενικού επιτελείου, είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Πεντάγωνο πως 5.800 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει ασφαλές. Σύμφωνα με τον Τέιλορ, κάποιες πύλες έκλεισαν προσωρινά και άνοιξαν μετά και πάλι, για λόγους ασφαλείας.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο Reuters το Σάββατο, είπε ότι δεν μπορούσαν να αποκλειστούν κίνδυνοι, μα η οργάνωση επιδιώκει να βελτιώσει την κατάσταση και να διασφαλίσει μια ομαλή έξοδο για όσους προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Τέιλορ είπε ότι την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν απομακρύνει 17.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 2.500 Αμερικανοί, από την Καμπούλ.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε ενημέρωση αργότερα την Κυριακή σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανώ πολιτών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο, βοηθώντας στην απομάκρυση των πολιτών των ΗΠΑ και άλλων χωρών, περιλαμβανομένων Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις δυτικές δυνάμεις και φοβούνται για την ασφάλειά τους στο καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως ημερομηνία απόσυρσης των στρατευμάτων τους την 31η Αυγούστου, και είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει πει ότι πολλές χώρες της συμμαχίας έχουν προτείνει το αεροδρόμιο της Καμπούλ να παραμείνει ανοιχτό για εκκενώσεις και μετά τις 31 Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν περισσότεροι άνθρωποι.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήταν «μαθηματικά αδύνατον» για τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλους τους Αφγανούς με ταξιδιωτικά έγγραφα ως τις 31 Αυγούστου. Επίσης, όπως είπε, η ΕΕ έχει «παραπονεθεί» στις ΗΠΑ πως τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, και εμποδίζονται να μπουν στο αεροδρόμιο Αφγανοί που εργάζονταν για Ευρωπαίους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δεχτούν Αφγανούς που έχουν εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Κυριακή η ισπανική κυβέρνηση.
Αντιμέτωπος με επικρίσεις ο Μπάιντεν
Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους «την πιο εντυπωσιακή επίδειξη ανικανότητας από τον ηγέτη ενός έθνους».
Επίσης, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε στείλει βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια, χαρακτήρισε την απόφαση Μπάιντεν για απόσυρση από το Αφγανιστάν «ηλίθια...τραγική, επικίνδυνη και αχρείαστη», προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ηθική υποχρέωση να παραμείνει στη χώρα για όλους όσους πρέπει να απομακρυνθούν.
Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν αυξάνουν τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν, με τον μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτή της οργάνωσης, να έχει καταφθάσει στην Καμπούλ, όπου θεωρείται ότι θα συμμετέχει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Ο Μπαραντάρ θεωρείται πως θα αποτελέσει βασικό στέλεχος σε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης στη χώρα.
πηγή:https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1225749/afganistan-se-tentomeno-sxoini-i-katastasi-stin-kampoyl-epta-nekroi-prospatheies-epivolis-taxis