Ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχή η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στο χείλος του λιμού. Και σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο λιμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι πολέμου ή άλλων καταστροφικών γεγονότων.
Η ξηρασία- η χειρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες- έχει εξαθλιώσει τις αγροτικές κοινότητες στον νότο της χώρας. «Έχουμε ξεκάθαρα συνθήκες λιμού σε αυτές τις περιοχές και πρόκειται για λιμό που οφείλεται στο κλίμα και όχι σε συγκρούσεις» αναφέρει στο BBC η Σέλι Τακράλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 30.000 άνθρωποι στη χώρα αυτή τη στιγμή βιώνουν τα υψηλότερα διεθνώς αναγνωρισμένα επίπεδα επισιτιστικής κρίσης. Η ανεπάρκεια τροφίμων είναι στο επίπεδο 5. Και υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία καθώς η Μαδαγασκάρη εισέρχεται στη λεγόμενη “lean season”, την περίοδο ανάμεσα στις δύο σοδειές, κατά την οποία δεν υπάρχει συγκομιδή.
«Αυτό που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι άνευ προηγουμένου. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κλιματική αλλαγή. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα. Αλλά υποφέρουν τις συνέπειές της» τονίζει η κ. Τακράλ.
Στο απομονωμένο χωριό Φαντιόβα οι οικογένειες έδειξαν πρόσφατα σε μία ομάδα του ΟΗΕ που τους επισκέπτεται τι τρώνε για να κρατηθούν στη ζωή.
«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ. Αλλά δεν έχω σχεδόν καθόλου νερό» λέει στο BBC η Ταμάρια, μητέρα τεσσάρων παιδιά. «Αυτά τρώνε τα παιδιά μου κάθε μέρα για 8 μήνες τώρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο να τα ταΐσω» προσθέτει.
«Σήμερα δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε εκτός από φύλλα κάκτου» λέει η Μπόουλ, μητέρα τριών παιδών. Πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της από λιμό. Το ίδιο συνέβη και σε μία γειτόνισσά της που έχει και εκείνη δύο στόματα να θρέψει.
moneyreview.gr