Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Νεολαία Σύριζα - Στα χνάρια των κομμουνιστοσυμμοριτών, στο Γράμμο - Επίσκεψη στη θέση "Χάρος"






















Στα χνάρια των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε) στον Γράμμο θα περιηγηθούν για 4 μέρες οι οργανώσεις Σπουδάζουσας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του φετινού εναλλακτικό πολιτικού camping. Το camping διοργανώνεται στο Νεστόριο Καστοριάς από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου «σε μια ιστορική περιοχή, όπου πριν από 71 χρόνια τα γεγονότα που συνέβησαν καθόρισαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το πρόγραμμα ξεκινά με ιστορικό περίπατο στον πύργο Κοτύλης και επίσκεψη στο μνημείο στη θέση Σπανούρα. Ο πύργος της Κοτύλης (ή όπως τον λένε οι ντόπιοι “Χάρο”) κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου αποτελούσε ένα από τα περάσματα του Δ.Σ.Ε προς το Βίτσι. Το καλοκαίρι του 1947 κατά τη διάρκεια σκληρής μάχης αποδεκατίστηκε από τον Ελληνικό Στρατό διμοιρία του τάγματος των ανταρτών, που επιχειρούσε στην περιοχή. Επέζησαν μόνο 3 μαχητές. Γιάννης ΘεοδώρουΝίκος Χατζηβασιλείου και Θάνος Δημητρίου. Πολεμώντας μέχρι και την τελευταία σφαίρα τους αντί να παραδοθούν στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού αγκαλιάστηκαν και τραγουδώντας το τραγούδι του Δ.Σ.Ε, “για σε πατρίδα μας Ελλάδα, ζώσαμε τα άρματα ξανά», έπεσαν στον γκρεμό.

Οι νεολαίοι της Κουμουνδούρου θα έχουν την ευκαιρία στη συνέχεια να επισκεφτούν το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια Κοτύλης του δήμου Νεστορίου, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.453 μ. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 8 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορικό περίπατο στο νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πρόχειρα νοσοκομεία και χειρουργικές μονάδες, που περιέθαλπαν τους τραυματισμένους αντάρτες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Εμφυλίου, στήθηκαν σε πολλά ορεινά σημεία. Το πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο σημαντικό είναι το θρυλικό νοσοκομείο στο φαράγγι Καταφύκι του Γράμμου. Το εναλλακτικό camping της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή τις βιωματικές αφηγήσεις από τον Γιάννη Μότσιο, μαχητή του Δ.Σ.Ε, ποιητή και ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.