Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΥΦΕΘΑ: Ναυπηγούνται δύο Πυραυλάκατοι για του Πολεμικό Ναυτικό - Οι Ένοπλες Δυνάμεις (οφείλονται πολλά εύσημα στον Πολεμικό Ναυτικό και στο τρόπο που λειτούργησε) παραμένουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση όπως πάντα.




































Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε σήμερα, 27 Ιουλίου 2020 στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, σχετικώς με την προτεινόμενη διάταξη τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με Αριθμό καταθέσεως 411 και ειδικό αριθμό 23/23-7-2020 επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνέχιση ναυπηγήσεως δύο Πυραυλακάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης σημείωσε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι

Δεν ήρθα εδώ για να συμβάλλω στην εκτροπή της συζήτησης από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε αμιγώς αμυντικά θέματα. Ήρθα εδώ για να υποστηρίξω μία τροπολογία που έχει να κάνει -και ο Υπουργός Ανάπτυξης το γνωρίζει πολύ καλά αφού συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια για την επόμενη μέρα των «Ναυπηγείων Ελευσίνας»- με την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Οφείλω όμως ένα πολύ σύντομο σχόλιο στον προλαλήσαντα συνάδελφο, ο οποίος από όλη αυτήν την τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων -και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού- την ταχύτατη και αποτελεσματικότατη, και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη κινητοποίηση, κράτησε μόνο την NAVTEX που ανακοινώθηκε εσφαλμένως τελικά (όπως προέκυψε) χθες το βράδυ, ότι το Ναυτικό εκδίδει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για NAVTEX που εξέδωσε το Λιμενικό. Αρμόδια υπηρεσία για να την εγκρίνει είναι η Υδρογραφική Υπηρεσία που υπάγεται στο ΓΕΝ, αλλά το Λιμενικό αιτήθηκε.

Αφορούσε σε μια άσκηση με περιορισμένης εμβέλειας πραγματικά πυρά στην περιοχή εκείνη, εντός των χωρικών μας υδάτων. Αυτό εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβανόταν ως αμφιλεγόμενο μήνυμα. Η NAVTEX εξεδόθη μετά από συνεννόηση σε χαμηλότατο επίπεδο χωρίς να γνωρίζουν τίποτε ηγεσίες, ούτε του Υπουργείου Ναυτιλίας, ούτε του Λιμενικού. Έτσι γίνεται συνήθως. Ούτε φυσικά η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κι εμείς γνωρίζαμε. Έγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση η οποία είχε ήδη ξεκινήσει να εξελίσσεται, ολοκληρώθηκε.

Η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο όλοι ευχόμαστε, ιδίως σε περιόδους υψηλής έντασης, όταν δύο στόλοι έρχονται ο ένας απέναντι στον άλλον. Είναι αυτή μια περίοδος υψηλής έντασης. Η αποκλιμάκωση προέκυψε όμως, λόγω της αποφασιστικής στάσης της Ελληνικής Κυβέρνησης και βέβαια της Στρατιωτικής Ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κινητοποιήθηκαν ταχύτατα για να λάβουν θέσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Κι ως τέτοια πρέπει να την εκλαμβάνουμε και να χαιρόμαστε γι’ αυτό.

Από δω και πέρα ελπίζω ότι δεν θα έχουμε νέου τύπου κλιμακώσεις, επειδή όμως κανείς δεν ξέρει με τον απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό το λόγω, το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις (οφείλονται πολλά εύσημα στον Πολεμικό Ναυτικό και στο τρόπο που λειτούργησε) παραμένουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση όπως πάντα.

Έρχομαι λοιπόν, μιας και μιλούμε για το Πολεμικό Ναυτικό, στην τροπολογία που εισάγουμε σήμερα και ζητούμε την υπερψήφισή της από το Σώμα. Έχει αριθμό 411 και ειδικό αριθμό 23/23-07-2020 και αφορά στο πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο Πυραυλακάτων νούμερο «6» και «7» τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ» τουΠολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας». Στην ουσία πρόκειται για μια ακόμα τρίμηνη παράταση του προγράμματος που έχει συναφθεί, χάρη στην από 4 Δεκεμβρίου 2015 τριμερή συμφωνία μεταξύ των «Ναυπηγείων Ελευσίνας», του Πολεμικού Ναυτικούκαι των εργαζομένων στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ναυπηγικού έργου. Παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των Πυραυλακάτων για τρεις μήνες έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό στο Πολεμικό Ναυτικό για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

Καταλαβαίνουμε όλοι, ιδίως με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, γιατί υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχυθεί όσο το δυνατόν εντατικότερα γίνεται, με μέσα τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη. Οι τελευταίες λοιπόν δύο Πυραυλάκατοι τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ» που είναι υπό ναυπήγηση στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας», πλέον μπαίνουν στο τελικό στάδιο της ναυπήγησής τους.

Αύριο θα παραδοθεί στοΠολεμικό Ναυτικό η έκτη. Έχει ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά αύριο θα διεξαχθεί η τελετή ονοματοδοσίας της και αφού διεξαχθούν οι τελευταίες δοκιμές στα οπλικά συστήματά της να ενταχθεί πλέον στην επιχειρησιακή δυνατότητα και δομή του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επόμενη, η τελευταία, η υπ’ αριθμόν «7» θα καθελκυστεί πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο. Αυτό ορίζεται στην τροπολογία που έρχεται προς Ψήφιση. Απομένουν κάποιες εργασίες αρκετών μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί κι αυτή, όμως από τη στιγμή που ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καθελκύεται, μπαίνουμε πλέον και επίσημα στο τελικό στάδιο της ναυπήγησής του. Έτσι λοιπόν μπαίνει τέλος σε μία διαδικασία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που είχε γίνει πραγματικά, το «Γεφύρι της Άρτας» για πολλούς λόγους.

Χάρη και στην πολύ εντατική προσπάθεια από τον Υπουργό Ανάπτυξης, που κάθεται δίπλα μου, αλλά και στην δική μας πίεση από την πλευρά μας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία και η διαδικασία για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας». Δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, υπάρχουν χρέη, υπάρχει και μία διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών στον δυνητικό, τιμητικό αλλά πιθανότατο πλέον επενδυτή, την “ONEX” που έχει αποδείξει τη δυνατότητα της να εκτελεί ναυπηγικό έργο στο Nεώριο Σύρου κι ενδιαφέρεται πολύ καιρό για τα «Ναυπηγεία Ελευσίνας». Βρισκόμαστε στην τελική φάση αυτής της διαδικασίας.

H τρίμηνη παράταση που δώσαμε την προηγούμενη φορά που ήρθαμε εδώ, είχε θα έλεγα διττό σκοπό: Αφ’ ενός να ασκηθεί πίεση στην ιδιοκτησία του ναυπηγείου προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το ναυπηγικό έργο δύο τορπιλακάτων που έχει απόλυτη ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αφ’ ετέρου να κινηθεί γρήγορα, το ταχύτερο δυνατόν, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπει εντός εισαγωγικών στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας», σηματοδοτώντας και την επόμενη μέρα που προβλέπω ότι θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, αφού οι προτάσεις για συμπαραγωγές ελληνικών πλοίων με εταιρείες και ναυπηγικούς οίκους του εξωτερικού υπάρχουν ήδη στο τραπέζι και νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν πολύ εντατικά στο επόμενο διάστημα. Τις έχουμε ανάγκη πραγματικά γιατί έτσι, κατά αυτό τον τρόπο, τονώνεται -το καταλαβαίνετε όλες και όλοι- και η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη.

Επομένως με τη τροπολογία αυτή, συνεχίζεται το ναυπηγικό έργο για την Πυραυλάκατο υπ΄ αριθμόν «7». Όπως σας είπα, βάσει διάταξης που περιλαμβάνεται στη τροπολογία αυτή, η καθέλκυση αυτής θα πρέπει να εκτελεστεί εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου. Για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου αυτού απαιτείται παράταση του προγράμματος τρεις μήνες επιπλέον και χρηματοδότηση ύψους 3.375.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε είναι το κόστος μισθοδοσίας, το κόστος των υλικών και το υπόλοιπο λειτουργικό κόστος του ναυπηγείου.

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το υψηλό επίπεδο αποτρεπτικής τους ικανότητας είναι δεδομένα. Αποδεικνύονται καθημερινά, αποδείχθηκαν στον απόλυτο βαθμό τις ημέρες που πέρασαν. Αυτή η ρύθμιση θα τονώσει ακόμα περισσότερο τις σημαντικές αυτές παραμέτρους. Θεωρώ ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει απόλυτη ανάγκη αυτές τις δύο Πυραυλακάτους. Αυτές τις μέρες θα δεχθεί με ικανοποίηση στις τάξεις του την υπ΄ αριθμόν «6» και θα μπει στην τελική ευθεία ναυπήγησής της και η Πυραυλάκατος υπ αριθμόν «7».

Η τρίμηνη παράταση θα δώσει ένα τέλος στις ανησυχίες των εργαζομένων, οι οποίοι εύλογα, όσο δεν ολοκληρώνεται (είναι στη τελική φάση αλλά δεν ολοκληρώνεται) η διαδικασία μεταβίβασης των «Ναυπηγείων Ελευσίνας» στον νέο επενδυτή, την αντιμετωπίζουν με κάποια «αμφιβολία». Όταν είδαν φως σε αυτή την υπόθεση, οι εργαζόμενοι ήρθαν και δούλεψαν ακόμα πιο εντατικά στα δύο αυτά πλοία. Θέλουμε να περάσουμε λοιπόν το μήνυμα μέσα από αυτή την νέα τρίμηνη παράταση. Επιλέγουμε πολύ σύντομα διαστήματα παρατάσεων, προηγουμένως είχαμε τα εξάμηνα που δεν έφερναν αποτέλεσμα και δημιουργούσαν μια αίσθηση ότι απλά παρατείνεται το καθεστώς χωρίς να αλλάζει τίποτα σε αυτό. Αυτή η πίεση με το μικρότερο διάστημα του τριμήνου απέδωσε. επομένως και σε αυτό το τρίμηνο θεωρώ ότι εκτός από το ναυπηγικό έργο που θα περατωθεί, θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες. Ξέρω ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου αυτές να ολοκληρωθούν και να πάμε στην επόμενη μέρα των «Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Στο αναμεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει την ικανοποίηση να δεχθεί στις τάξεις του την έκτη Πυραυλάκατο σχεδόν ολοκληρωμένη, όπως σας είπα. Σύντομα θα καταστεί και επιχειρησιακά έτοιμη ενώ η έβδομη βλέπει ήδη την τελική ευθεία της ναυπήγησής της.

Προφανώς είναι επωφελής αυτή η τροπολογία και απόλυτα προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας. Θα τονωθούν οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, όμως κυρίως θα πάμε σε μια επόμενη μέρα κατ’ επέκταση για τη ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία όταν με το καλό προκύψει, χωρίς κάθε αμφιβολία, η επόμενη μέρα των «Ναυπηγείων Ελευσίνας». Γι’ αυτό το λόγο ζητώ από το Σώμα να υποστηρίξει και να υπερψηφίσει αυτή η τροπολογία.

Σας ευχαριστώ».

Απαντώντας προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση σχετικώς με τις διαδικασίες εκδόσεως NAVTEX, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX δεν αφορούν μόνο σε Φρεγάτες. Μπορούν να αφορούν και σε οποιοδήποτε σκάφος, ακόμα και σε ένα φουσκωτό του Λιμενικού Σώματος. Είναι μία τυπική διαδικασία η οποία δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων ή υψηλότατων κλιμακίων της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που περιήλθε εις γνώσιν αυτή η πληροφορία έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις. Αυτό είναι όλο.

Όχι δεν πραγματοποιήθηκε η NAVTEX. Θα μπορούσε να παραταθεί ή ο,τιδήποτε. Αυτό είναι όλο. Δεν μπορεί η Στρατιωτική ή η Πολιτική Ηγεσία να γνωρίζει κάθε στάδιο μιας τυπικής διαδικασίας που διεξάγεται μεταξύ κατωτέρας βαθμίδος της ιεραρχίας. Από τη στιγμή που περιήλθε εις γνώσιν, έγινε η σχετική διορθωτική κίνηση και αυτό είναι όλο.

Και η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε. Ναι θα ήταν ένα πρόβλημα την ώρα που αποκλιμακώνουν δύο στόλοι, αποχωρώντας από κάποιες θέσεις τις οποίες κατάλαμβαναν τόσο καιρό, να εκδιδόταν μία NAVTEX. Αλλά αυτό, ξέρετε, γινόταν ή γινόταν κατά πάγια τακτική στο παρελθόν.

Έγινε η διορθωτική κίνηση, αφορούσε σε μία πολύ ήσσονος σημασίας δραστηριότητα. Λύθηκε κάθε παρεξήγηση. Αυτό είναι όλο. Δεν νομίζω ότι απ’ όλα αυτά που διημείφθησαν αυτές τις μέρες, απ’ όλη αυτή την τεράστια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, απ’ όλο αυτό που απέδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ακολουθώντας οδηγίες της Κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό από το οποίο «γαντζώνεστε» τώρα για να μας πείτε ότι δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και προσέχουμε.

Μην εξανίστασθε τώρα από «πατριωτικό οίστρο» τώρα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το θέμα αντιμετωπίσθηκε όχι από τύχη, από έγκαιρη παρέμβαση. Δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα ότι το Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX κλπ. Δεν ήταν το Ναυτικό, ήταν το Λιμενικό. Αυτό σας λέω.

Δεν ξέρω γιατί αυτός που αναπαρήγαγε αυτή την είδηση δεν φρόντισε ασκώντας υπεύθυνα τη δουλειά του, να δει, να επιβεβαιώσει κατά πόσον το Ναυτικό έχει εκδώσει τη NAVTEX κι όχι το Λιμενικό εν προκειμένω κατά πάγια διαδικασία. Δεν ξέρω και δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που βγήκε προς τα έξω δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση, η οποία μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν, εν πάση περιπτώσει, διόρθωσαν το θέμα.

Κρατήστε λοιπόν απ’ όλα αυτά που διημείφθησαν τις περασμένες μέρες, όλη αυτή την τεράστια κινητοποίηση που εκ του αποτελέσματος υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χάρη στην κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού. Όλα τ’ άλλα είναι πρόσφορα μόνο για κομματική εκμετάλλευση, μικροπρεπή πολιτική εκμετάλλευση κιόλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου