Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Υπουργός οικονομικών για τα αναδρομικά: Όσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά




Όσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την επιστροφή εφάπαξ των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Με συνέντευξή του στο mononews.gr, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλει ότι ο χρόνος επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους τοποθετείται από τον Αύγουστο και μετά, όταν και θα έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά και το αν οι πιέσεις από την πανδημία δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα δεύτερο κύμα.
Πρόκειται για 2,3 εκατ. συντάξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και τις επόμενες μέρες, όπως είπε, θα έρθει νέα διάταξη στη Βουλή που θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες 500 χιλιάδες συντάξεις του δημόσιου τομέα. Το 1,4 δισ. ευρώ θα περάσει «μία κι έξω» από τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 2,9% που είχε θέσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας παύει να υφίσταται, αφού τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αποτελεί σχεδόν το 1% του ΑΕΠ. Που σημαίνει, πρακτικά, ότι αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος σε τουλάχιστον 3,9% του ΑΕΠ για την τρέχουσα πολύ δύσκολη χρονιά. Μάλιστα, είπε ότι οι θεσμοί «είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου