Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Συντάξεις/Αναδρομικά: Με 3 "ταχύτητες" η καταβολή των αναδρομικών



Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Κομβικό ρόλο στους ρυθμούς καταβολής των αναδρομικών στις συντάξεις , σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, αναμένεται να διαδραματίσει το ύψος του ποσού που δικαιούται ως επιστροφή κάθε συνταξιούχος.
Βασικός παρανομαστής των υπό διαμόρφωση κυβερνητικών αποφάσεων παραμένει η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις  (και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη) και η τμηματική καταβολή τους σε εξαμηνιαίες δόσεις. Ωστόσο εξετάζεται να διαφοροποιηθεί ο ρυθμός αυτής της καταβολής, με όσους δικαιούνται λίγα αναδρομικά -σύμφωνα με το εξεταζόμενο σενάριο- να τα παίρνουν όλα μαζί, όσους δικαιούνται κάπως περισσότερα να τα παίρνουν σε λίγες δόσεις και όσους δικαιούνται πολλά αναδρομικά, να τα λαμβάνουν σε πολλές δόσεις.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, εξηγώντας πως σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις τελευταίες σκέψεις που αναπτύσσονται σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με τις επιστροφές των περικοπών του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 (βάσει της νομοθεσίας του 2011-2012), εξετάζονται 3 ταχύτητες στην καταβολή τους:
>- Στην 1η ταχύτητα, θα ενταχθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνται ένα χαμηλό ποσό αναδρομικών  (π.χ. έως 1.000 ευρώ), καθώς ανήκουν στις κατηγορίες εκείνες οι οποίες υπέστησαν μικρές μειώσεις λόγω του σχετικά χαμηλού ύψους της σύνταξης προ της μείωσης. Αυτοί θα τα λάβουν εφάπαξ, δηλαδή "μία και έξω" και όχι σε δόσεις όπως σχεδιάζεται για τους συνταξιούχους που δικαιούνται ένα υψηλότερο ποσό.
>- Στη 2η ταχύτητα, θα ενταχθούν, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο,  οι συνταξιούχοι που δικαιούνται ένα πιο υψηλό ποσό αναδρομικών  (π.χ. από 1.000 έως 3.000 ευρώ) , καθώς ανήκουν σε εκείνες τις κατηγορίες που είχαν μια σχετικά "υψηλή" σύνταξη πριν την περικοπή. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά σε λίγες δόσεις, π.χ. σε 2 έως 4 ή  6 εξαμηνιαίες δόσεις. Στις λιγότερες δόσεις θα υπαχθούν όσοι δικαιούνται αναδρομικά πχ 1.000-2.000 ευρώ και σε περισσότερες εκείνοι που δικαιούνται αναδρομικά πχ 2.000-3.000 ευρώ.
>- Στην 3η ταχύτητα, εξετάζεται να ενταχθούν οι συνταξιούχοι εκείνοι που δικαιούνται να λάβουν υψηλά αναδρομικά  (πχ πάνω από 3.000 ευρώ). Αυτοί, σχεδιάζεται να τα λάβουν σε περισσότερες από 4  ή 6 εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά όχι πάνω από 8 ή 10 και πάλι ανάλογα με το ύψος των αναδρομικών. Σε 8 ή 10 δόσεις θα εξοφληθούν τα υψηλά αναδρομικά και σε λιγότερες τα λιγότερα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η εξόφληση των αναδρομικών δεν θα ξεφύγει από τα χρονικά  όρια της θητείας της  παρούσας κυβέρνησης, δηλαδή όχι πέραν του Ιουλίου του 2023. Παρ' όλα αυτά, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των Ταμείων και του κράτους, παραμένουν στο τραπέζι εισηγήσεις για εξόφληση τους έως το 2024 ή ακόμα και το 2025.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην 1η και στη 2η ταχύτητα ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων και συνεπώς η εφαρμογή της σχεδιαζόμενης καταβολής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 θα είναι "εμπροσθοβαρής" με την έννοια ότι το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων θα πληρωθεί εφάπαξ ή μέσα σε 1 -2 χρόνια μέσω 2-6 εξαμηνιαίων εξαμηνιαίων δόσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου