Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Πρώτα η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά και μετά η δημιουργία του ''νέου ασφαλιστικού"





Πρώτα θα γνωστοποιηθεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές που υπέστησαν και οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και μετά θα προχωρήσει η δημιουργία του «νέου Ασφαλιστικού». Αυτή είναι η επιλογή που έχει κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές ποσό οφειλής προς τους συνταξιούχους, αλλά και πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι, ώστε να προγραμματίσει την «επόμενη μέρα» στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Έτσι κι αλλιώς οι βασικοί άξονες έχουν τεθεί και εστιάζονται στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην επικούρηση, με την είσοδο υπό προϋποθέσεις και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Καλά πληροφορημένες πηγές, περιέγραφαν περίπου ως… αστείο, τις δηλώσεις Κυρανάκη περί παρεμβάσεων και στον τομέα της κύριας σύνταξης. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα έπρεπε να μείνουμε εδώ», έλεγαν χαρακτηριστικά για να υποδηλώσουν το ακραίο των τοποθετήσεων του βουλευτή της ΝΔ…
Στην κορυφή των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, είναι η μείωση των εισφορών, αλλά και οι αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων χορηγούνται οι συντάξεις. 
Για τα τελευταία, ο βασικός στόχος παραμένει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων, ειδικά για περιπτώσεις ασφαλισμένων με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από αυτό το όριο προϋπηρεσίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά και εντελώς δυσανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλονται. 
Έτσι, φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι, σε συνεννόηση με τους εργοδότες, επιλέγουν να σπάνε το μισθό τους και να πληρώνουν εισφορές για τα μισά από αυτά που εισπράττουν. Έτσι και οι συντάξεις τους βγαίνουν χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε, αλλά και το Ασφαλιστικό Σύστημα χάνει σημαντικά έσοδα. Στόχος είναι αυτό να αλλάξει, τα ποσοστά αναπλήρωσης να βελτιωθούν και έτσι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο πλήρους ασφάλισης, που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα και σε αύξηση των εσόδων για τον ΕΦΚΑ.
Ξεχωριστή σημασία στο νέο Ασφαλιστικό θα έχει η αποσαφήνιση της μείωσης των εισφορών, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 25% σε βάθος τετραετίας, από το 20% που είναι σήμερα στο 15%. Το εάν θα είναι ισόποση η μείωση ανά έτος ή όχι, θα προκύψει σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ.
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν επιλέξει να εξοφλήσουν σε δόσεις τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Από το συνολικό ποσό όμως, θα προκύψει ο αριθμός των δόσεων, άρα το βάθος των ετών που θα επιβαρύνεται το Ασφαλιστικό Σύστημα. Συνεπώς, από αυτή την κομβική επιλογή θα προκύψει και ο τρόπος και ο χρόνος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
Άλλωστε, πρωταρχικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η αύξηση των εσόδων, μέσα από μείωση της ανεργίας, άρα περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές και συνεπώς, ικανοποιητικές ασφαλιστικές εισφορές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου