Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Προτεραιότητα ή προεκλογικό πυροτέχνημα η μείωση των φόρων;



Πολιτική αλλαγή με λιγότερους φόρους είναι το αφήγημα της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ. Είναι όμως εφικτή μια δραστική περικοπή των φόρων με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή είναι μία ακόμη προεκλογική υπόσχεση που θα μείνει στα συρτάρια ως ανεκπλήρωτο πυροτέχνημα προς άγραν ψήφων;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει: 
α. Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000  
β. Σταδιακή μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών από 20% σε 15%, 
γ. Στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22% 
δ. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία και τον φόρο στα μερίσματα αμέσως. 
ε.  Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετία.
Τώρα το τί θα υλοποιηθεί από αυτά στο σενάριο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φανεί στην πορεία, εφόσον βεβαίως καταστεί εφικτή και η αυτοδυναμία.
Ποια είναι η γνώμη των σημαντικότερων οικονομικών οίκων; Προτεραιότητα θα παραμείνει η δημοσιονομική σταθερότητα και οι εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων!
«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί όσον αφορά τη συνολική ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα της να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, παρά τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. 
Ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, δεδομένης της υψηλής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Επομένως, σύμφωνα με τη Citigroup, μεγάλες φορολογικές περικοπές δεν θα είναι εφικτές χωρίς περισσότερες πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, όπως ο καθαρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων και των διοικητικών / δικαστικών μεταρρυθμίσεων. 
Το έργο για την επόμενη κυβέρνηση είναι να θέσει την αναπτυξιακή τροχιά σε μια καλή πορεία και να δημιουργήσει ένα σταθερό ρυθμό μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Αλλά αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αναφέρει η Citigroup.
«Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τους φόρους και ότι θα διευκολύνει τα ελληνικά νοικοκυριά προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στην εφορία»,  εξηγούν οι αναλυτές. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Capital Economics, θα δυσκολευτεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ την ίδια ώρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος το έλλειιμμα του προϋπολογισμού για το 2019, να είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Αν και το πρόγραμμα της ΝΔ βασίζεται σε μειώσεις φόρων, οι δανειστές της Ελλάδας συνεχίζουν να επιμένουν για σφικτή οικονομική πολιτική παρέχοντας πολύ μικρά δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοια μέτρα» αναφέρεται σε ανάλυση της η Oxford Economics στην οποία αναφέρεται η WSJ. 

«Χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και του χρέους, δεν βλέπουμε την Ελλάδα να αποκλίνει σημαντικά από τη ληθαργική πορεία ανάπτυξης της» αναφέρουν οι αναλυτές.  Μάλιστα, σύμφωνα με την Oxford Economics, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε έως το 2033 ώστε το ΑΕΠ της Ελλάδας να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει προτεραιότητα σε δημοσιονομικούς στόχους σχετικά με φορολογικές περικοπές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απίθανο να διακινδυνεύσει να χάσει τον δημοσιονομικό στόχο της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, και θα μεταθέσει τις φορολογικές περικοπές αργότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του εάν είναι απαραίτητο», εκτιμά η Eurasia Group.