Η Αμερικανική Υπηρεσία "Accuweather", έβγαλε σήμερα την επίσημη πρόβλεψή της για τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη. Να θυμίσουμε οτι και στον περσινό χειμώνα αλλά και στο φετινό καλοκαίρι, η πρόβλεψη των Αμερικάνων σημείωσε σημαντική επιτυχία.
Βορειοδυτική Ευρώπη
Σύμφωνα με την εκτίμηση των μετεωρολόγων, υψηλές πιέσεις βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργήσουν έλειψη σοβαρών υφέσεων σε Αγγλία, Ιρλανδία και τα βόρεια τμήματα της Γαλίας και της Γερμανίας. Οι θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές θα είναι κοντά στα κανονικά επίπεδα ή λίγο κάτω από αυτά.
Αντίθετα, έναν κρύο χειμώνα αναμένεται να βιώσει η Σκανδιναυία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεξαμενής ψύχους που θα δημιουργηθεί τους χειμερινούς μήνες. Σύντομες θα είναι οι καταβάσεις ψυχρών αερίων μαζών προς τα νότια και την κεντρική Ευρώπη.
Ανατολική και κεντρική Ευρώπη
Το πρώτο μισό του χειμώνα στην Δανία, τη Γερμανία και ανατολικότερα μέχρι την Πολωνία, θα χαρακτηρίζεται από μικρές εξάρσεις ψύχους καθώς η ψυχρή λίμνη θα εξακολουθεί να σχηματίζεται πάνω από τη Σκανδιναυία.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του χειμώνα, θα είναι αρκετά συχνές οι επισκέψεις ψυχρών αερίων μαζών νοτιότερα, που θα φτάνουν μέχρι το Βερολίνο, τη Βαρσοβία και το Μίνσκ. Το ψύχος που θα συνδιάζεται με ατμοσφαιρικές διαταραχές από τη Μεσόγειο, θα προκαλεί σημαντικές χιονοπτώσεις στις περιοχές αυτές.
Μεσόγειος
Καθώς ο αντικυκλώνας στον βόρειο Ατλαντικό θα λειτουργεί σαν εμποδιστής για τα συστήματα στα βόρεια, συνεχείς υφέσεις θα επισκέπτονται τη Μεσόγειο ακολουθώντας μία ανατολική τροχιά, περνώντας πάνω από την Ισπανία, τη Γαλία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Στις παραμεσόγειες περιοχές, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά μαλακός, με τη μέση θερμοκρασία να είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα οι βροχοπτώσεις θα είναι περισσότερες από τα κανονικά, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του χειμώνα όπου σοβαρά ύψη χιονιού θα πέσουν στις Άλπεις.
Ανατολική Μεσόγειος και Ελλάδα
Η Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις συνοπτικής κυκλοφορίας επηρεάζεται από συνεχείς ελεύσεις διαταραχών από τα δυτικά με τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.
Οι υφέσεις αυτές προκαλούν έντονες καταιγίδες και αφήνουν μεγάλα ύψη νερού κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και σε δεύτερη φάση στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.
Όπως τονίζουν οι Αμερικάνοι μετεωρολόγοι, θα πρέπει να περιμένουμε συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα με τη μορφή καταιγίδων, χαλαζιού και ισχυρών ανέμων. Οι συνοπτικοί άνεμοι σε αυτές τις περιπτώσεις πνέουν από τα νότια μεταφέροντας υγρές και θερμές αέριες μάζες στη χώρα μας. Τέλος, η μέση θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλότερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, επίπεδα.
Πηγή