Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Στα επίπεδα του 2001 οι μισθοί




Μεγάλο "ψαλίδι" στις πρόωρες συντάξεις - Κεντρική ΕικόναΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονες  σε ευρώ




Μείωση μισθών 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους



Πτωτικά κινήθηκαν οι μισθοί στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2015, παρά την ανάκαμψη της πτωτικής πορείας που είχε διαφανεί τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης μισθών στην ελληνική οικονομία κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2015 κατέγραψε μείωση της τάξης του 4,2%, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2014. 


Παρά την αύξηση της απασχόλησης κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η λήξη της μετενέργειας πολλών κλαδικών συμβάσεων καθώς και η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης των μισθών να υποχωρήσει από 89 μονάδες που ήταν κατά το β΄ τρίμηνο του 2014, στις 85,3 μονάδες, ένα χρόνο μετά, φθάνοντας τα επίπεδα του 2001.

Πρόκειται για μείωση που καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο, ύστερα από το υψηλό των 112,9 μονάδων που είχε σημειωθεί το 2009.

Αναλυτικά, ο δείκτης μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) του β΄ τριμήνου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2014, παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. Ο δείκτης μισθών μετά την εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του β΄ τριμήνου 2014 υποχωρεί κατά 2,1% έναντι πτώσης 2,7% κατά τη σύγκριση του 2014 προς το 2013. 


Να σημειωθεί ότι ο δείκτης μισθών παρουσιάζεται από την ΕΛΣΤΑΤ κάθε τρίμηνο και αφορά το σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών. 

Υπολογίζεται ως το πηλίκο του ωρομισθίου του εκάστοτε τριμήνου ως προς το μέσο ετήσιο ημερομίσθιο, με έτος βάσης το 2012. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (π.χ. δώρα και επιδόματα).

πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου