Του Γιώργου Γάτου
Στην επανανομοθέτηση παρακρατήσεων - περικοπών στις συντάξεις, από νέα βάση και ενδεχομένως κάτω και από το μηνιαίο εισόδημα των 1.000 ευρώ των συνταξιούχων, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Το «κούρεμα» προεξοφλούν μέλη της Επιτροπής των 12 «σοφών» που έχει συγκροτηθεί για να προτείνει, πέρα από τις «βελτιώσεις» στο γενικό Ασφαλιστικό, και... δημοσιονομικό «ισοδύναμο» για την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει, μαζί με άλλα μέτρα, ως «αντισυνταγματικές» τις παρακρατήσεις εισφορών 5% - 20% στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Μέλη της Επιτροπής των «12» και στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που παρακολουθούν τα οικονομικά των Ταμείων, θεωρούν αναπόφευκτη την επανανομοθέτηση των εισφορών ελλείψει... εσόδων και με δεδομένη την υποχρέωση την οποία ανέλαβε με το 3ο Μνημόνιο η απελθούσα κυβέρνηση για την εξοικονόμηση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Ο λογαριασμός δεν «βγαίνει», ακόμη κι αν συνυπολογιστούν στο ποσό αυτό τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και θα ισχύουν το 2016 («μπλόκο» στις πρόωρες, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων, χαμηλότερα κατώτατα όρια και καταβολή του προνοιακού τμήματος σε όσους συνταξιοδοτούνται με λίγα χρόνια ασφάλισης μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους, περικοπή του 20% των δικαιούχων και της δαπάνης για το ΕΚΑΣ).
Επιπλέον, το 3ο Μνημόνιο, επιβάλλει νέες παραμετρικές αλλαγές οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016, όπως αυξήσεις των εισφορών που παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου), είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες).
Χρηματοδοτικό κενό
Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να... ακυρωθούν τα έσοδα που έχουν τα Ταμεία από τις εισφορές και από τη μη καταβολή των δώρων στους συνταξιούχους», δηλώνουν στην «Ημερησία» μέλη της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το κόστος από ενδεχόμενη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα «άνοιγε» «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων κοντά στα 4 δισ. ευρώ καθιστώντας αδύνατη την καταβολή συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους.
Το «αντίβαρο», με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι να θεσπιστούν νέες περικοπές που, κατά τους ίδιους υπολογισμούς, θα πρέπει να εξοικονομούν περίπου το 15% κατά μέσο όρο (έναντι 12% που ήταν το «όφελος» των Ταμείων, έως σήμερα).
πηγή:imerisia.gr