Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Το ψαλίδι θα «πιάσει» αρχικά συντάξεις από 1.400 € και πάνω




Μεγάλο "ψαλίδι" στις πρόωρες συντάξεις - Κεντρική Εικόνα




Ψαλίδι στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 με 1.400 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό και το νέο νόμο που θα καταθέσει εντός του Οκτωβρίου για τη ριζική-δομική αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών για το ασφαλιστικό που παρουσίασε αναλυτικά χθες ο Ελεύθερος Τύπος. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται και η αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος 3863, αλλά και η θέσπιση αυτόματου κόφτη στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις για να μην ξεφεύγουν τα ελλείμματα των ταμείων. 

Το νέο ψαλίδι στις συντάξεις δεν απέκλεισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά πως «αυτό μπορεί να μην μπορέσουμε να το αποφύγουμε, αλλά θα προστατέψουμε τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.». 

Οι αιτίες

Αιτιολόγησε δε το ενδεχόμενο αυτό στην υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού (μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και κρατική επιχορήγηση) και στην επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων/συνταξιούχων που έχει υποχωρήσει κάτω από το 2 προς 1, ενώ θα έπρεπε σε κάθε συνταξιούχο να αντιστοιχούν 4 εργαζόμενοι που θα πληρώνουν εισφορές.

«Οποιοσδήποτε έδινε απόλυτη διαβεβαίωση για το αντίθετο δεν θα ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε ο υπουργός, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για νέες μειώσεις, έως ότου αποκρυσταλλωθεί η πραγματική κατάσταση και οι αλλαγές που θα προκριθούν στο ασφαλιστικό. 

Το κλειδί στα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στην αναφορά του περί της προστασίας των «μικρών» και «μεσαίων» συντάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», το μέσο εισόδημα από σύνταξη για το σύνολο των συνταξιούχων είναι στα 955 ευρώ το μήνα. Στις μεσαίες συντάξεις συγκαταλέγονται σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων αλλά και παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης οι συνταξιούχοι με αποδοχές μεταξύ 1.200 ως 1.400 ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πάνω από 350.000 συνταξιούχοι και το πιο πιθανό όταν φτάσει η ώρα των αποφάσεων είναι να μειωθούν εκ νέου, με ένα κλιμακούμενο ποσοστό, τα ποσά πάνω από τα 1.400 ευρώ, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τα ποσά πάνω από τα 250 ή 300 ευρώ για τις επικουρικές. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το ψαλίδι θα πιάσει και τις συντάξεις των 1.200 ευρώ ή και πιο κάτω στην περίπτωση που οι περικοπές στις υψηλότερες συντάξεις δεν φέρουν το ισοδύναμο αποτέλεσμα, το οποίο έχει θέσει ως στόχο του Μνημονίου για φέτος η τρόικα και είναι η μείωση των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, και η πρόσθετη εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ από το συμμάζεμα των συνταξιοδοτικών δαπανών σε όλο το ασφαλιστικό. Για το 2016, δε, η κατάσταση διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. από περιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών.

«Ράλι»

Ο χρόνος αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης γύρω από τις συντάξεις, καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Μνημονίου Τσίπρα με τους δανειστές. Για το λόγο αυτό επισπεύδεται για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η υποβολή προσχεδίου από το πόρισμα της επιτροπής ειδικών για τις αλλαγές που θα περιληφθούν στο νέο νόμο τον Οκτώβριο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου