Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Πρωθυπουργός: - Ο πληθωρισμός των τροφίμων ουσιαστικά έχει, μηδενιστεί!! - Δεν είμαστε «προδότες» και «Γερμανοτσολιάδες»



 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στις εργασίες του «Thessaloniki Summit», το οποίο διοργανώνεται για 8η χρονιά από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και φέτος έθεσε στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ακολουθούν αποσπάσματα της  συζήτησης 


Βαγγέλης Πλάκας: Κρατώ αυτό που είπατε για το ενεργειακό κόστος για να το θέσω αμέσως μετά, αλλά πρώτα θέλω να ρωτήσω το εξής: είπατε για στοχευμένα μέτρα, μπορούν, κ. Πρόεδρε, αυτά τα στοχευμένα μέτρα -εδώ μιλάμε σε μέλη του ΣΒΕ που μπορεί να είναι κοινωνικός εταίρος με πανελλαδική εμβέλεια, βεβαίως, αλλά η έδρα του είναι στη Θεσσαλονίκη και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν θέλετε, στη βόρεια Ελλάδα- μπορεί να έχουν και γεωγραφικό κριτήριο αυτά τα στοχευμένα μέτρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ως προς τη στήριξη την οποία παρέχουμε είμαστε δεσμευμένοι από τον ευρωπαϊκό χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων.

Και γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά ότι μια από τις μεγάλες προκλήσεις μας είναι και αυτό το οποίο αποκαλούμε «διπλή σύγκλιση», να μπορέσουν, δηλαδή, όλες οι Περιφέρειες της χώρας να συγκλίνουν προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μία από τις δυναμικές Περιφέρειες της χώρας μας. Τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, οπότε πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας και αυτή την πραγματικότητα. Αναζήτησα τα στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης: έχουμε ήδη 67 σχέδια με επενδυτικό προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων τα οποία εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Αλλά θέλω να πω και κάτι ακόμα: ξέρω πολλές επενδύσεις οι οποίες γίνονται χωρίς κατ’ ανάγκη να ζητούν υποστήριξη από την πολιτεία. Είναι χρήσιμη αυτή η υποστήριξη, προφανώς εμπίπτει και αυτή στους συνολικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Το πιο σημαντικό, όμως, και απευθύνομαι σε ένα επιχειρηματικό κοινό, είναι εσείς οι ίδιοι να πιστέψετε στις προοπτικές της εταιρείας σας, στις δυνατότητες τις οποίες έχετε να μπορέσετε να επενδύσετε και να κρατήσετε αυτό το οποίο σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα, μια οικονομική σταθερότητα, μια πολιτική προβλεψιμότητα, ως κάτι το οποίο -σας διαβεβαιώνω- δεν είναι καθόλου δεδομένο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την εποχή της κρίσης. Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, η μελλοντική ανάπτυξη περνάει και μέσα από τη δική σας διάθεση τελικά να αναλάβετε επιχειρηματικό ρίσκο, να επενδύσετε και να κάνετε πράξη τα οράματά σας και τα σχέδιά σας.

Αυτή δεν είναι η δουλειά του κράτους. Η δουλειά του κράτους είναι να δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο. Θα το ξαναπώ: δεν είμαστε εκεί όπου θέλουμε να είμαστε αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ότι έχουμε σχέδιο για το πού θέλουμε να φτάσουμε στα επόμενα δύο χρόνια.

Βαγγέλης Πλάκας: Σχεδόν το υπονοήσατε στην προ-προηγούμενη απάντησή σας, πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι και το ενεργειακό κόστος. Μου έλεγαν μέλη του ΣΒΕ, μιλώντας όπως σας είπα νωρίτερα, πως τους προβληματίζει το ενεργειακό κόστος, έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό, κ. Πρόεδρε, όπως ξέρετε, με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στις τιμές, έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Και θέλω να ξέρω ποιες είναι οι πολιτικές σας για την αντιμετώπιση και του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού από την άλλη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ουσιαστικά έχει, πρακτικά, μηδενιστεί. Έχουμε, όμως, πρόβλημα ακόμα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει κοιτάζοντας μπροστά.

Από εκεί και πέρα, η χώρα έχει μία πολύ συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική. Θέλουμε την πράσινη μετάβαση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μεσομακροπρόθεσμα η ενέργεια η οποία θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα είναι φθηνότερη και θα μας βοηθήσει να ρίξουμε συνολικά το κόστος της ενέργειας στην πατρίδα μας. Είμαστε από τους ευρωπαίους πρωταγωνιστές, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και θα το υλοποιήσουμε αυτό.

Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ενιαία. Γιατί σήμερα δεν λειτουργεί ενιαία. Βλέπουμε πολύ μεγάλες διαφορές τιμών. Η νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έλεγα ότι «τιμωρήθηκε» από τις ελλείψεις διασυνδέσεων με την κεντρική Ευρώπη και με τη βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό και θέτω ως κρίσιμο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ευρωπαϊκές επενδύσεις σε διασυνδέσεις που θα μπορούν να μας επιτρέπουν ουσιαστικά, ως Ευρώπη, να λειτουργούμε με μία αγορά η οποία θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει ρεύμα ανάλογα με το πού αυτό είναι φθηνότερο.

Η Ελλάδα πια είναι εξαγωγική στην ενέργεια. Και αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είμαστε πιο φθηνοί από τους γείτονές μας. Εξάγουμε στους γείτονές μας. Αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε κατ’ ανάγκη φθηνοί άμα δούμε συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά.

Άρα, υπάρχουν εθνικές πολιτικές, υπάρχουν και ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αναμένω από την Πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία έχω συνομιλήσει και έχω αλληλογραφήσει πολλές φορές, συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε συνολικά να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την Κίνα, με αυτό το κόστος ενέργειας το οποίο αυτή τη στιγμή επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά μας, τα οποία, να τονίσω, έχουμε καταφέρει και τα έχουμε προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό.

Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο δομικό και δεν αρκούν μόνο ελληνικές λύσεις. Πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, επέλεξα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας βάζοντας το εξωτερικό περιβάλλον και τις εξελίξεις. Διότι η οικονομία επηρεάζεται και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό περιβάλλον. Είπατε προηγουμένως και για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Και γι’ αυτό, για να μιλήσουμε και για την οικονομία, πρέπει να μιλήσουμε και για το πολιτικό πλαίσιο και το πολιτικό κλίμα.

Υπάρχει, νομίζω κανείς δεν αμφισβητεί σε αυτό, μια πολιτική πόλωση το τελευταίο διάστημα, κ. Πρόεδρε. Η αντιπολίτευση σας βάζει και στο κάδρο των ευθυνών για συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών. Έχουμε δημοσκοπήσεις που μιλούν για άνοδο αντισυστημικής ψήφου. Εσείς λέτε πως το κλίμα το πολιτικό είναι τοξικό.

Είδαμε χθες στη Βουλή την πολιτική ένταση με τον κ. Φάμελλο να μεταφέρει τα ερωτήματα της ανώτατης δικαστικού που έχασε τον 39χρονο γιο της και υπαινιγμούς για το αν συνδέεται με την υπόθεση των Τεμπών, ακόμα και από την κυβέρνηση.

Θέλω, επομένως, κ. Πρόεδρε, μια ερώτηση σε τρεις άξονες. Πρώτον, αν θέλετε να σχολιάσετε όσα ειπώθηκαν χθες στην Βουλή, αλλά και στον δημόσιο διάλογο, στη δημόσια σφαίρα. Να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, αν μπορεί μια κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον. Και τρίτο, αν έχετε να μας πείτε πότε θα μπουν στην Βουλή τα ζητήματα που εκκρεμούν: της προανακριτικής και της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από πού θέλετε να ξεκινήσω, κ. Πλάκα; Όχι, δεν είναι πόλωση αυτό το οποίο βλέπουμε. Είναι μία χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με έναν στόχο μόνο: τελικά να υπάρχει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά.

Αυτό το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών -είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, ξέρετε, έχω ακούσει πολλά πράγματα-, αυτό πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο. Κάθε όριο.

Και επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά και συναισθηματικά. Έχω ακούσει πάρα πολλά, ξέρετε, στην πολιτική μου διαδρομή. Τις εποχές των μνημονίων ακούγαμε ότι είμαστε «προδότες» και «Γερμανοτσολιάδες». Έχουμε ακούσει ότι είμαστε «συμμορία παιδεραστών», ότι είμαστε «λαθρέμποροι». Τώρα μας είπαν μέχρι και «δολοφόνους».

Θέλω να το πω ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι: αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα.

Και δεν είναι μόνο, ξέρετε, τα τρολ του διαδικτύου. Αυτά υιοθετούνται με έναν, θα έλεγα, ακόμα πιο χυδαίο τρόπο -γιατί αν είχαν τουλάχιστον τα κότσια να βγουν να τα πούνε ανοιχτά…- εν είδει ερωτημάτων, μεταφέρονται στη Βουλή.

Και φτάνουμε στο σημείο σήμερα, εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων για τις οποίες σας μίλησα πριν, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα μας. Μία ανείπωτη τραγωδία, που καταλαβαίνω τι συναισθήματα μπορεί να προκαλεί, να τη χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια, όχι για να ξεκινήσει η δίκη -νομίζω κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για όλα αυτά-, όχι για να αποδοθούν ευθύνες, όχι για να φτιάξουμε τα τρένα μας, που είναι το βασικό ζήτημα το οποίο αφορά την κυβέρνηση, διότι τα υπόλοιπα αφορούν στη Δικαιοσύνη, παρά μόνο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής και θα έλεγα προσπάθειας να γίνει τι ακριβώς;

Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση η οποία υπάρχει στη χώρα σήμερα; Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μία χώρα η οποία έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027, και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης.

Να πω και κάτι ακόμα. Έχουμε ζήσει πολλά ως χώρα. Έχουμε ζήσει τη Marfin, έχουμε ζήσει τις πλατείες των «αγανακτισμένων», έχουμε ζήσει την τραγωδία του 2015. Δεν υπάρχει σήμερα ένα κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί μία τέτοια αντίδραση. Κάτι άλλο συμβαίνει.

Ένα δίκαιο αίτημα -το οποίο, θα το πω, το καταλαβαίνω πρώτος εγώ- να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ασφαλείς και σύγχρονους σιδηρόδρομους, αυτό, όμως, να μετατρέπεται σε ένα κλίμα το οποίο, αυτή τη στιγμή, εγώ όσα χρόνια είμαι στην πολιτική κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει.

Έχει τεράστιες ευθύνες η αντιπολίτευση, σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δεν αναφέρομαι μόνο στους πιο ακραίους, οι οποίοι εξακολουθούν να αναμασούν τις ίδιες θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες έχουν ουσιαστικά απαντηθεί και εξουδετερωθεί η μία μετά την άλλη. Τα συστημικά κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση που αμφισβητεί ευθέως τη Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ που με περισσή αθλιότητα υιοθέτησε αυτές τις αναφορές σε ένα τραγικό περιστατικό. Πέθανε ένας άνθρωπος, δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί, σήμερα κηδεύτηκε, και να αφήνονται υπονοούμενα ότι πίσω από αυτό βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός;

Εγώ θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα και από εδώ, με την ευκαιρία που μου κάνετε αυτή την ερώτηση: έχω ένα χρέος σήμερα, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες.

Και μιας και με ρωτήσατε για την κοινοβουλευτική τάξη, να σας πω ότι ακόμα αναμένω την πρόταση δυσπιστίας, η οποία έχει προαναγγελθεί. Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες. Να αποδομήσουμε μία-μία όλες τις θεωρίες συνομωσίας οι οποίες διακινήθηκαν και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα στον ελληνικό λαό για το τι έχουμε κάνει, για το τι θα κάνουμε. Να μιλήσουμε ειλικρινά για τα όποια λάθη μπορεί να έχουν γίνει. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ.

Αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, σας διαβεβαιώνω ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η κυβέρνηση αμέσως θα πάει στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση για να μπορέσουν όλοι να τοποθετηθούν.

Και ο ελληνικός λαός, ο οποίος σήμερα, ναι, είναι καχύποπτος και, ναι, μπορεί να πιστεύει πολλά πράγματα τα οποία εγώ θεωρώ ότι δεν είναι πραγματικά, να ακούσει αυτή τη συζήτηση και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Βαγγέλης Πλάκας: Αναφερθήκατε μόλις για τη στάση του λαού απέναντι στο θέμα. Συζητήσαμε για την πολιτική διάσταση, υπάρχει όμως και η κοινωνική διάσταση, κ. Πρόεδρε. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από το δυστύχημα. Έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να έχουν μαζική συμμετοχή. Υπάρχουν και οι απεργίες από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το αίτημα είναι δικαιοσύνη.

Και η ερώτησή μου είναι: δύο χρόνια μετά, νομίζω συμφωνείτε και εσείς, δεν θα έπρεπε να ξέρουμε τι πραγματικά έγινε με τη σύγκρουση των τρένων, κ. Πρόεδρε, αλλά και με την έκρηξη που ακολούθησε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πλάκα, το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Αλλά τη δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια, ούτε τα τρολ του διαδικτύου. Να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό.

Σε μία εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση η οποία απαιτεί, νομίζω, απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στα αιτήματα τα οποία γίνονται στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, για να μην μπορεί κανείς να κατηγορηθεί ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια επίσπευσής της.

Όμως, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάποια από τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν σπεύσει να αγκαλιάσουν αυτή την υπόθεση ενδιαφέρονται να ξεκινήσει γρήγορα η δίκη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μάλλον βολεύονται πάρα πολύ από την κατάσταση να σέρνεται αυτή η διαδικασία.

Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω σε αυτό. Μόνο ο ανακριτής μπορεί να κρίνει πότε περατώνεται η ανάκριση και δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Όπως δεν θα κάνω και κανένα απολύτως σχόλιο για το ερώτημα το οποίο θέσατε. Αναμένουμε τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τελικά και θα αξιολογήσει τι είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί. Ας την αφήσουμε, επιτέλους, απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.

Βαγγέλης Πλάκας: Είπατε προηγουμένως, κ. Πρόεδρε, αναφερθήκατε στο 2027, στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της δεύτερης θητείας σας. Έχω παρακολουθήσει και τις τελευταίες σας συνεντεύξεις και τις εισηγήσεις σας στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχετε αναγνωρίσει και εσείς την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων σε μία σειρά θεμάτων ή επιτάχυνσης, αν θέλετε, των ρυθμών ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης.

Επομένως το ερώτημά μου είναι: στην επόμενη διετία ή εν όψει της επόμενης διετίας, τι λέτε στον ελληνικό λαό; Και αν πιστεύετε πως σε αυτό που είναι και ένα ορόσημο, η μέση της δεύτερης θητείας, χρειάζεται και μία ανανέωση στο υπουργικό σας σχήμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για το τελευταίο σας ερώτημα, καταλαβαίνω γιατί το θέτετε και καταλαβαίνετε γιατί δεν πρόκειται να σας απαντήσω.

Θα πω μόνο ότι τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικές. Το σχέδιό μας είναι εγκεκριμένο από τον ελληνικό λαό. Δεν θέλω να το αναλύσω εκτενώς. Μίλησα πριν για τις πολιτικές μας σε σχέση με την οικονομία και τη μεταποίηση.

Να σας πω, όμως, και κάτι ακόμα, κ. Πλάκα, με το οποίο θα μου επιτρέψετε να κάνω μία γέφυρα μεταξύ της ερώτησής σας και των εισαγωγικών μου τοποθετήσεων.

Μπορεί πριν από δύο μήνες να σας έδινα μία λίγο διαφορετική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Θα σας πω, όμως, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες.

Η δυνατότητα, λοιπόν, της χώρας να μπορέσει να χαράξει μία πορεία ασφάλειας σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια απόλυτη προτεραιότητα, η οποία πρέπει να απασχολεί και εμένα, αλλά και την κυβέρνηση μας συνολικά.

Θα ξαναπώ ότι πολλές από τις σταθερές που ξέραμε μπορεί να μην ισχύουν πια. Kαι η Ελλάδα, αυτοτελώς αλλά και η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις συμπληγάδες και να βγει ενισχυμένη μέσα από αυτή την περιπέτεια.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, στην Θεσσαλονίκη είμαστε, να πούμε δυο κουβέντες και για την πόλη μας. Παίρνω αφορμή και από την ολοήμερη παρουσία σας σήμερα εδώ, επισκεφθήκατε εργοτάξια κάποιων έργων, του Flyover, του παιδιατρικού νοσοκομείου και τα λοιπά, που γίνονται στην πόλη μας.

Αναφέρθηκε και η κα Πρόεδρος στην εισαγωγική της τοποθέτηση στον 6ο προβλήτα, στη σύνδεσή του, στην ανάγκη σύνδεσής του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Και βλέπω πως υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα στη Θεσσαλονίκη: οι συνδέσεις του λιμανιού καθυστερούν, η επέκταση στα δυτικά επίσης, ο δυτικός προαστιακός.

Υπάρχει νέα ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνησή σας, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου επιτρέπετε μια ρητορική ερώτηση; Και ελπίζω να μην εκληφθεί ότι περιλαμβάνει κάποιου είδους αυταρέσκεια: πότε έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη αυτά τα οποία έχει δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση;

Ας δώσουμε, λοιπόν, μια ειλικρινή απάντηση, ότι αυτή η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Την «προίκισε» καταρχάς, με ένα Μετρό, το οποίο το 2019 φαινόταν, θα έλεγα, όνειρο θερινής νυκτός ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί. Θα έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, που συμπεριλαμβάνει την επέκταση στην Καλαμαριά, μέχρι το τέλος του 2025.

Σήμερα επισκέφθηκα το Flyover, το οποίο, όπως ξέρετε, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία από τους Θεσσαλονικείς, αλλά αντιλαμβάνεστε την υπαρξιακή σημασία αυτού του έργου προκειμένου να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. Βλέπετε ότι, ήδη, κυκλοφορούν πολλά ηλεκτρικά λεωφορεία, γιατί δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο χτίζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και πιο όμορφα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο. Αποτελούσε και αυτό ένα πάγιο αίτημα της πόλης.

Δεν θα αναφερθώ στις πολλές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στα δυτικά. Ναι, βεβαίως έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε το Μετρό στα βορειοδυτικά, γι’ αυτό και έχουμε χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες.

Η διασυνδεσιμότητα του λιμανιού με τις οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες είναι μια προτεραιότητα προκειμένου να αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός του ρόλος.

Είμαστε σε μια εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια -να ευχηθώ καλή δύναμη στην καινούργια Περιφερειάρχη-, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε από κοινού τα μεγάλα αυτά έργα στα οποία εμπλέκεται και η Περιφέρεια.

Οπότε, νομίζω ότι όλα αυτά και πολλά άλλα που δεν έχω μνημονεύσει, το Thess INTEC, η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι στην ιστορία της πόλης ποτέ δεν έχει υπάρξει ένα τόσο συγκροτημένο αλλά και κοστοβόρο σχέδιο, μπορώ να πω, γιατί όλα αυτά είναι έργα πολλών δισεκατομμυρίων, το οποίο υλοποιείται πια. Και περνάμε από τα λόγια στα έργα.

Και νομίζω ότι έτσι θα κερδίσουμε σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, του ευρύτερου μητροπολιτικού συγκροτήματος, γιατί εγώ πρώτος ήξερα ότι μέχρι να μπουν και να δουν το Μετρό, ό,τι και να λέγαμε θα ακουγόταν κούφιο.

Και σωστά, θα έλεγα, διότι είχαν ακούσει τόσες εξαγγελίες, είχαν δει τόσα εγκαίνια τα οποία ουσιαστικά αποτελούσαν ασκήσεις υποκριτικής, που οι πολίτες δεν πιστεύουν πια εύκολα τις εξαγγελίες των πολιτικών. Πιστεύουν τα έργα και το αποτέλεσμα και έχουν δίκιο να είναι καχύποπτοι.

Εδώ θα είμαστε, λοιπόν, και το 2026 και το 2027, με το καλό να εγκαινιάσουμε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα. Καταρχάς την επέκταση του Μετρό, όπως είπα μέχρι το τέλος του έτους, στην Καλαμαριά, το παιδιατρικό νοσοκομείο στις αρχές του 2027. Το Flyover ελπίζουμε μέχρι τα μέσα του 2027 να είναι έτοιμο. Προς το παρόν κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε πιέσει πολύ την εταιρεία να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει.

Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε και στον επόμενο σχεδιασμό μας, αλλά να μην ξεχνάμε αυτά που γίνονται. Γιατί πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί δεδομένα αυτά τα οποία έχουν γίνει -«ωραία, εντάξει, αυτά τα κάνατε»-, αλλά αυτά που κάναμε έγιναν με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Οπότε κάποια στιγμή ας αναλογιστούμε ότι αυτές οι επιτυχίες -και αυτό δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, αφορά τη χώρα συνολικά-, δεν πρέπει να τις θεωρούμε ούτε δεδομένες, ούτε αυτονόητες, ούτε μη αναστρέψιμες. Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο στη ζωή και την πολιτική. Έχουμε, εξάλλου, εμπειρία από το παρελθόν.

Οπότε εγώ να κλείσω μεταφέροντας ένα πραγματικό αίσθημα μεγάλης αισιοδοξίας, για τη Θεσσαλονίκη ειδικά, και για τις προοπτικές της και για την αναπτυξιακή της δυναμική. Όταν πηγαίνω και συνομιλώ με τις μεγάλες εταιρείες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου λένε πόσο ενθουσιασμένες είναι από την παρουσία τους εδώ και από την εξαιρετική ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που παράγουν τα δημόσια πανεπιστήμιά μας.

Οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές και πρέπει μαζί, η κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι παράγοντες της πόλης, η επιχειρηματική κοινότητα, να δουλέψουμε για να τις «ξεκλειδώσουμε». Kαι μπορούμε να το κάνουμε.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη συζήτηση και εκ μέρους των διοργανωτών για την παρουσία σας στο Thessaloniki Summit.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.