Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πρωθυπουργός για τα Ελληνοτουρκικά: - Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. - Έχουμε βρει έναν κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης


 Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Πρωινή Ζώνη" του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού:

  • Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Είναι πολύ σαφές αυτό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν το συζητάμε. Με την Τουρκία τα ζητήματα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, θα το ξαναπώ και το είπα και στον Πρόεδρο Erdoğan, είναι απολύτως καθορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, από το 1923. Τα έχουμε λύσει αυτά τα θέματα εδώ και 101 χρόνια και δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση.
  • Η σχέση με την Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι μία σχέση δύσκολη και σύνθετη. Και προφανώς η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα των απόψεών της. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός παραμένει στο τραπέζι και εκδηλώνεται, αλλά όχι με την ένταση που εκδηλωνόταν παλιά.
  • Πιστεύω ότι έχουμε βρει έναν κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης. Με τις διαφωνίες μας καταγεγραμμένες, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μία, θα έλεγα, μεγαλύτερη άνεση στην απευθείας επικοινωνία και ένας σαφέστερος προσδιορισμός -από πλευράς μου μπορώ να μιλήσω- των κόκκινων γραμμών της Ελληνικής Κυβέρνησης σε μία συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει με ειλικρίνεια κατ΄ ιδίαν, όταν είμαστε μόνοι μας, αλλά και δημόσια.
  • Από εκεί και πέρα, όμως, να κρατήσουμε και τα θετικά: ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις εδώ και 15 μήνες, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα στο μεταναστευτικό και ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι θέμα συζήτησης στην Ελλάδα σήμερα. Συζητάμε πολύ για άλλα θέματα, αλλά για δείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη… Και καταφέραμε με την Τουρκία, γι΄ αυτούς που μας ακούν στα νησιά μας, να κάνουμε μια σημαντική συμφωνία για χορήγηση visa express, που έχει στηρίξει πολύ τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες σε δέκα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου