Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Συντάξεις 2024:- Ποιους αφορά η αύξηση 250 ευρώ - Τι ισχύει με τον πλασματικό χρόνο


 Οι πολλές δυνατότητες που δίνουν οι ελαστικοί εργασιακοί νόμοι, θα αποφέρουν μεγαλύτερες συντάξεις, οι οποίες δεν θα συναρτώνται από τον μισθό κατά τον εργασιακό βίο και θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασματικών ετών. Ποιοι θα πάρουν επιπλέον 250 ευρώ.

Το σημαντικότερο μυστικό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποδοχές, ωστόσο, είναι η τελευταία οκταετία που μπορεί να αποδώσει μέχρι και 55% του συντάξιμου μισθού. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τα τελευταία 7-8 χρόνια απασχόλησης 3.000 ευρώ μεικτές αποδοχές, μπορεί να πάρει κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και μαζί με την επικουρική να φτάσει τα 2.000 ευρώ καθαρά!

Συντάξεις 2024: Ποιους αφορά η αύξηση 250 ευρώ

Κερδισμένοι από το ισχύον σύστημα είναι όσοι αποχωρούν με 40 και πλέον έτη ασφάλισης. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Το όφελος έγκειται στην τελευταία 10ετία (μετά τη συμπλήρωση 30 χρόνων ασφάλισης).

 Έτσι, για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση στην 40ετία φτάνει στα 250 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως το μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση, επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης.

Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς, λόγω των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από το 2002 και μετά.

Συντάξεις 2024: Τι αλλάζει

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη θα περιμένουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις.

Το νέο σύστημα είναι καλύτερο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο5’/. ετήσια αύξηση στις ανταποδοτικές συντάξεις 2025-2028 πληθωρισμός είναι υψηλός.

Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, καμία από τις προηγούμενες δεν πέρασε το 3%. Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν τα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος. Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους.

Συντάξεις 2024: Τι ισχύει με τον πλασματικό χρόνο

Ένα καλό διαβατήριο για τη σύνταξη είναι η εξαγορά ή αναγνώριση πλασματικών ετών. Οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν 5-7 χρόνια και για γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους.

Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα με την προϋπόθεση μιας ακριβής εξαγοράς με τις τρέχουσες εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ


ΠΗΓΗ: workenter.gr