Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Τον… μαρτύρησε ο Ζελένσκι! - Τι εξυπηρετούν οι και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας!


Ο Μητσοτάκης ακόμα μία φορά απέκρυψε όσα συμφώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο στην πρόσφατη επικοινωνία τους και αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Ειρήνης

Τι πιο σύνηθες, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, από το να μαθαίνουμε τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής από μια τρίτη χώρα ή έναν άλλο ηγέτη. Αυτά τα πέντε χρόνια, άλλωστε, έχει καταστεί σαφές πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί "μάστερ" της μυστικής διπλωματίας και των συμφωνιών, που μένουν πίσω από κλειστές πόρτες και γνωστοποιούνται μονάχα όταν η άλλη πλευρά αποφασίζει να την κοινοποιήσει. Από το μέτωπο της Τουρκίας έως την Αίγυπτο και από την Ουάσινγκτον έως το Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως συμπεριφέρεται ως μονάρχης, ο οποίος δεν νιώθει την υποχρέωση για ζητήματα εθνικής ασφάλειας ή εξωτερικής πολιτικής να ενημερώνει θεσμικά, όπως έκανε η συντριπτική πλειονότητα των προκατόχων του.

Ο τελευταίος κρίκος σε αυτήν τη μακρά αλυσίδα κρυφών κινήσεων, αποφάσεων και συμφωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με ηγέτες του εξωτερικού έρχεται πάλι από το Κίεβο και τον «μαρτυριάρη» Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, χθες μέσω Κιέβου πληροφορηθήκαμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο συμφωνήθηκε όχι μόνο η συμμετοχή της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Ειρήνης αλλά και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας, κάτι που στη δική του ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν συμπεριέλαβε, αλλά το απέκρυψε. Φυσικά, δεν φρόντισε να απαντήσει τι συμφωνία είναι αυτή, τι εξυπηρετεί, και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας!

Η δήλωση

"Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επικείμενη Σύνοδο Ειρήνης και τον ευχαρίστησα που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του. Συζητήσαμε, επίσης, τις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν. Η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην Ε.Ε. τον Ιούνιο. Συνεχίζουμε, επίσης, να εργαζόμαστε για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας, που βασίζεται στη Διακήρυξη του Βίλνιους του G7" είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, από την προεδρία της Ουκρανίας ήρθε η πληροφορία πως ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ουκρανία, Σπυρίδωνας Λαμπρίδης, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Igor Zhovkva. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, μάλιστα, ο Igor Zhovkva ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεπή υποστήριξή της και τη σημαντική ολοκληρωμένη βοήθειά της προς τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βοήθειας από την αρχή της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας. Κατά τη συνάντηση γνωστοποιήθηκε πως οι συνομιλητές συμφώνησαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, ώστε η Ουκρανία και η Ελλάδα να την υπογράψουν στο εγγύς μέλλον.

Ενεργό συμμετοχή

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου αναγνώρισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανική Φόρμουλα Ειρήνης και την ενεργό συμμετοχή της στην υλοποίηση των συγκεκριμένων σημείων της. Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την εναρκτήρια Σύνοδο Ειρήνης στην Ελβετία, ιδίως τις κοινές προσπάθειες για τη συμμετοχή των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Ο Igor Zhovkva σημείωσε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της Ελλάδας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. και την προσέγγισή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.






πηγή:https://www.dimokratia.gr/politiki/578238/ton-martyrise-o-zelenski/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου