Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο τον τρόπο υπολογισμού χιλιάδων συντάξεων μηχανικών. Το σκεπτικό της απόφασης. Τι πρέπει να κάνουν υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ. Τι δηλώνει ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους συνταξιούχους.
Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης περίπου 7.000 μηχανικών, ασφαλισμένων στο τέως ΤΣΜΕΔΕ.
Στην πράξη, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως μια υπουργική απόφαση του 2018, με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, όχι μόνο προβλέπει τον υπολογισμό της παροχής αυτής με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι η ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Έτσι, το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων στηρίχθηκαν «σε ανυπόστατη πράξη».
Στην πράξη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που εκπροσώπησε τους συνταξιούχους, το ΣτΕ, με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση, έκρινε ότι πρέπει αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ, να επανυπολογιστούν και να διορθωθούν οι όποιες σημαντικές μισθολογικές διαφορές υπάρχουν.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται το υπερβάλλον ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους να ξεπερνά και τα 500 ευρώ ανά σύνταξη. Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων του τ. ΤΣΜΕΔΕ βέβαια, που προέρχονται από το Δημόσιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.
Ουσιαστικά, η απόφαση κρίνει ως «ανυπόστατη» την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, από τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από τον ΕΦΚΑ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, προκύπτουν εύλογα, τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, τα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:
α) Θα προβεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε ανάκληση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και στην έκδοση νέων, συμμορφούμενη με το διατακτικό των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας;
β) Θα συνεχίσει ο e-ΕΦΚΑ να εκδίδει παράνομες συνταξιοδοτικές πράξεις στην άνω κατηγορία των συνταξιούχων μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας;
γ) Θα προβεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε νέο υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι κατέστησαν συνταξιούχοι μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016;
Όπως προκύπτει και το εύλογο συμπέρασμα ότι η απόφαση του ΣτΕ «αποτελεί ένα πραγματικό ράπισμα στη Πολιτεία ως προς τον τρόπο που νομοθετεί σε κρίσιμα και μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα», καταλήγει ο γνωστός νομικός.
Να σημειωθεί ότι βάσει της παράνομης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ελάμβαναν μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ανταποδοτική σύνταξη εκ της ειδικής προσαύξησης με κριτήριο την ιδιότητά τους (π.χ ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ασκούντες επάγγελμα ελεύθερου επαγγελματία και ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτοί μηχανικοί απασχολούμενοι στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα τεράστια απόκλιση στο καταβαλλόμενο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης και φυσικά τη δημιουργία τεράστιων ανισοτήτων και αδικιών μεταξύ ασφαλισμένων του ίδιου ασφαλιστικού φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε νέα νομοθέτηση του θέματος, ως προς το σκέλος του υπολογισμού της ειδικής προσαύξησης, με τρόπο ώστε να μην υφίστανται αδικίες και ανισότητες και ως εκ τούτου μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις προς βλάβη των συνταξιούχων και όχι φυσικά της Πολιτείας.