Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Yφυπουργός Εργασίας: - Δίνουμε κανονικότατα τα αναδρομικά που έχουν εκδικασθεί!! - Κάνουμε λιγότερα λάθη, από αυτά που λένε για τον υπολογισμό των συντάξεων!!



 Κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στα όρια ηλικίας στην επόμενη τριετία ήταν σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Παράλληλα διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρξει αύξηση ορίων από το 2027, θα είναι για «1-2 μήνες. Δεν θα είναι απότομες αναπροσαρμογές».

«Αυτή τη στιγμή στις συντάξεις που πληρώνουμε, το ένα στα δύο ευρώ δεν τα βάζουν οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους, τα βάζει ο φορολογούμενος» τόνισε ο υφυπουργός.

«Η νομοθεσία που ερφαρμόζουμε στην Ελλάδα, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία δεν υπήρχε αυτός ο νόμος και έγιναν οι διαμαρτυρίες. Αυτό όμως δεν έγινε για το πάνω όριο, αλλά για το κάτω. Πότε μπορεί να πάρει σήμερα ένας άνθρωπος πλήρη σύνταξη; Στα 40 χρόνια εργασίας, στα 62 έτη. Μειωμένη πότε μπορεί να πάρει; Στα 62 και πάλι. Αυτό είναι η κρίσιμη παράμετρος» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Και συνέχισε: «Ο νόμος λέει ότι το βλέπουμε ανά τριετία. Ήταν το 2021, δεν το κάναμε ήταν μέσα στον κορονοϊό, φτάσαμε στο 2024. Στην προηγούμενη 10ετία, ενώ στην αρχή είχαμε μια βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης στα 65, στην περίοδο του κορονοϊού είχαμε μια αναστροφή, κι αυτός είναι ο λόγος που κατηγορηματικά έχω δηλώσει ότι στην επόμενη τριετία δεν θα δούμε καμία μεταβολή στα όρια συνταξιοδότησης. Αν δεν είχαμε κορονοϊό κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης στα 65. Άρα όλο αυτό το πράγμα μπαίνει σε αυτό το νόμο» τόνισε και συνέχισε: «Ένα από τα κύρια πράγματα που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε ήταν και τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού. Αυτό το πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά, εμείς αρνιόμασταν να το κάνουμε. Αυτό έγινε βίαια στα χρόνια των μνημονίων». 

«Η νομοθεσία που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα, εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Και γιατί το κάνουν ανά τριετία; Ακριβώς για αυτό, για να μην έχουν αυτές τις απότομες αναπροσαρμογές. Π.χ. ο εργαζόμενος που περιμένει να βγει στη σύνταξη σε ένα χρόνο, μην του έρθουν στο κεφάλι 1,2 χρόνια παραπάνω. Αν δείτε πως εξελίσσεται το προσδόκιμο επιβίωσης, αυτό το πράγμα μπορεί να ανέβει 1, 2, 3 μήνες στην τριετία. Οπότε αυτό που γίνεται είναι μια μικρή αύξηση του ενός μήνα τη χρονιά. Δεν είναι κάποια απότομη αλλαγή, που θα πεις, αμάν ήταν να βγω τώρα και θα βγω δυο χρόνια αργότερα».

Ερωτώμενος αν μειωθεί ο χρόνος απάντησε: «Έτσι όπως είναι γραμμένος ο νόμος Κουτρουμάνη, δεν αφήνει τέτοιο περιθώριο».

Απαντώντας αν θα μειωθούν οι επικουρικές, υπογράμμισε ότι: «Υπάρχουν αποθεματικά και έχει αυξηθεί η απασχόληση τα τελευταία χρόνια. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση».

«Η κυβέρνηση δίνει άλλα δύο επιδόματα εφάπαξ: στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Καθε φορά στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών, ότι είναι πέρα απο τα πλεονάσματα που έχουμε, το επιστρέφουμε σαν μέρισμα στην κοινωνία».

Για τα λάθη στην έκδοση συντάξεων σημείωσε πως: «Τα λάθη είναι χαμηλότερα από 1 στα 5».

«Για τις επικουρικές είναι θέμα, γιατί μέχρι στιγμής απονέμονται με τους κανόνες των πρώην Ταμείων. Και τα πρώην Ταμεία δεν είχαν ίδιους κανόνες. Είχαν μαζευτεί πολλές επικουρικές Δημοσίου σε συνδυασμό με ιδιωτικό τομέα. Και ήταν δύσκολο να υπολογιστούν απο δύο διαφορετικούς φορείς. Το αλλάζουμε αυτό»

Για τα αναδρομικά 

«Τα αναδρομικά τα οποία έχουν εκδικαστεί τα δίνουμε κανονικότατα. Μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού ό,τι μπορούμε κάθε φορά δίνουμε, κι για αυτο δίνουμε αυτά τα δύο επιδόματα» είπε καταλήγοντας.





πηγή:https://www.imerisia.gr/syntaxeis/84093_dieykriniseis-tsaklogloy-gia-ta-oria-syntaxiodotisis-poso-tha-ayxithoyn-efarmostei