Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ: - Είμαστε οι Επιλογές μας - Οι οραματιστές που έγιναν τα καλύτερα γρανάζια στην μηχανή διαπλοκής


 Του Υπτγου ε.α. Ιωάννη Δεβούρου 

Προέδρου Ε.Α.Α.Σ 

 Είμαστε ήδη, στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και θέλοντας κάποιος, να κάνει έναν απολογισμό, το πρόσημο που θα έβαζε, θα ήταν αρνητικό! 

Η γενιά που θα άλλαζε το κατεστημένο, συμβιβάστηκε με αυτό άμεσα, εύκολα και γρήγορα. Οι οραματιστές του χθες έγιναν τα καλύτερα γρανάζια στην μηχανή διαπλοκής του σήμερα. Μιλάμε για μια ακόμη χαμένη γενιά, μια καταδικασμένη γενιά την οποία καλέσαμε να βάλει τα θεμέλια τις βάσεις των ιδανικών, να αποτελέσει τα πρότυπα των επόμενων γενεών. Αστείο και όμως αληθινό! 

Τι πρότυπα να μεταδώσει όμως, κάποιος που ζει στην εποχή μας; Από που να αντλήσει ιδανικά και αξίες, για να εμπνευστεί και να εμπνεύσει.

Ας ανοίξουμε την τηλεόραση και ας κάνουμε μια εξερεύνηση των προγραμμάτων των καναλιών. Οι πρώτες αρνητικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις, ξεπηδούν από παντού. Δελτία ειδήσεων που μόνο κατ’ όνομα αποτελούν το μέσο ενημέρωσης του μέσου πολίτη και δυστυχώς είναι κατευθυνόμενη. 

Σειρές στην τηλεόραση, όπου οι πρωταγωνιστές χαρακτηρίζονται για την ελαφρότητα των ηθών τους, η διαφθορά, η διαπλοκή και η έλλειψη αξιών κυριαρχούν στο σενάριο, για να φέρουν τηλεθέαση φυσικά. 

Η τηλεόραση, μαζί με το internet και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νέων. Μια ΄΄βόλτα΄΄ στα διαδικτυακά ΄΄στέκια΄΄ των νέων, facebook, twitter, Instagram και ό,τι άλλο, αρκεί για να καταλάβει τι είναι αυτό που απασχολεί τη σημερινή νεολαία. Ελαφρότητα, προσωπική προβολή και ματαιοδοξία, θέματα κενού περιεχομένου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Δεδομένων των περιορισμών και της τυχαιότητας του γίγνεσθαι, ή με πιο απλά λόγια, το τι σκεπτόμαστε, το πως αισθανόμαστε, το πως βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, το τι ακριβώς κάνουμε, το που και πως θα πάμε, το πως θα φύγουμε όλα αυτά είναι στην ουσία τα αποτελέσματα των επιλογών μας Είμαστε οι Επιλογές μας 

Για να συλλογάται κανείς ελευθέρα, όπως είχε πεί ο Ρήγας πρέπει να διαθέτει γνώση, γιατί αυτό είναι που προσδιορίζει την ποσότητα και την ποιότητα των εναλλακτικών λύσεων που διαθέτουμε, αλλά και την ορθότητα των επιλογών που κάνουμε, άρα την ελευθερία μας. 

Οσο περισσότερη γνώση διαθέτουμε τόσο περισσότερες είναι οι εναλλακτικές επιλογές και τόσο πιο σωστή είναι η αξιολόγησή μας γι αυτές. 

Είναι γεγονός ότι είμαστε η μουσική που ακούμε, τα βιβλία που διαβάζουμε, οι ταινίες που βλέπουμε, αλλά και οι συναναστροφές που κάνουμε! ΄΄Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι΄΄ λέει η λαϊκή ρήση. 

Με λίγα λόγια οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, είναι αυτές που μας καθορίζουν. Σήμερα είμαστε οι επιλογές που κάναμε χθες και αύριο θα είμαστε οι επιλογές που κάνουμε σήμερα. 

Όλα είναι θέμα παιδείας, όχι τόσο με την έννοια της εκπαίδευσης, όσο και με την έννοια της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, που ξεκινάει από το σπίτι. Παιδεία είναι ο τρόπος που μιλάμε σε έναν άγνωστο, πως συμπεριφερόμαστε στον ηλικιωμένο, το πως διατηρούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, καθαρό, το πως σεβόμαστε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του άλλου και πολλά άλλα μικρά που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

 Ξεκινούν από την οικογένεια και επεκτείνονται στον τρόπο ζωής μας, τον σεβασμό προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση, προς τους άλλους. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, δεν μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές παιδεία και πολιτισμό, αλλά παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση και μάλιστα όχι απλόχερα. 

Η κοινωνική μας δραστηριότητα, γίνεται η πολιτική επιλογή μας. Η ΄΄αμορφωσιά΄΄ μας σαν πολίτες, μας οδηγεί στις πολιτικές μας επιλογές και σε κάθε πτυχή της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. 

Είμαστε οι επιλογές μας, στα πρόσωπα των εκλεγμένων αντιπροσώπων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου καθρεφτίζεται το ποιόν μας στην κοινωνία. 

Είμαστε οι επιλογές μας ή τελικά είμαστε οι επιλογές τους; 

 Πρόσφατα εορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτ 1940. Το ΄΄Έπος του 40΄΄ είναι ένας ύμνος για το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα. Ας αντλήσουμε από τους προγόνους μας πίστη στο Έθνος και ελπίδα από τις δυνατότητες μας. 

Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα αλλάζοντας βηματισμό και κατεύθυνση διότι ο εχθρός είναι πάντα ΄΄προ των πυλών΄΄.

 Η προετοιμασία είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, είναι όμως παράλληλα και κύρια ευθύνη όλων! 


Eθνική Hχώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου