Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Πρωθυπουργός: - Μέσα στον Δεκέμβριο θα διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ στους αδύναμους συμπολίτες μας - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι


 Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, βέβαια. Άρα μιλάτε για ένα βοήθημα τώρα, ενόψει των εορτών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το ονόμαζα ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο, όμως θα δοθεί στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου του ΟΠΕΚΑ, φαντάζομαι πολλοί ακροατές μας οι οποίοι μας ακούν παίρνουν αυτό το επίδομα.

Εκεί θα υπάρχει μία σημαντική αύξηση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα θα λάμβανε κανονικά 140 ευρώ και θα πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ. Θα αυξήσουμε δηλαδή κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, θα δώσει πιο συγκεκριμένα παραδείγματα σε μία συνέντευξη που θα δώσει σε λίγες ώρες από τώρα.

Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225 χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Θυμίζω, ήδη τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 8%, τους δίνουμε μία έκτακτη στήριξη.

Θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι κατά τεκμήριο οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και θα λάβουν και αυτοί μια έκτακτη ενίσχυση.

Και τέλος, θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είχαν «προσωπική διαφορά», διότι ήδη έχει ανακοινωθεί στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είχαν «προσωπική διαφορά», γιατί δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους.

Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν μία μικρή αύξηση. Έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και αυτή η ενίσχυση θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Όλα αυτά αθροίζουν περίπου στα 350 εκατομμύρια.

Άρης Πορτοσάλτε: Και είναι, όπως είπατε, αποτέλεσμα της οικονομίας μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν η οικονομία λοιπόν πηγαίνει καλά, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά και μειώνεται η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί. Γιατί, τελικά, η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, θα σας έλεγα.

Αν πάτε τώρα σε μια οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα, ας πούμε μια οικογένεια που μπορεί να έχει τέσσερα παιδιά θα πάρει 1.050 ευρώ αυτή τη στιγμή επίδομα παιδιών για τον Δεκέμβριο. Είναι μια σημαντική ενίσχυση από εκεί που θα έπαιρνε 420. Άρα, δεν μιλάμε για μικρά ποσά για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όμως, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση ονομαστικών μισθών, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουμε κατοχυρώσει. Και βέβαια, περισσότερος ανταγωνισμός έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, γιατί φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε και για αυτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου