Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ζήλωσε δόξα Κατρούγκαλου ο Χατζηδάκης!


 

Η νέα ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φέρνει ο Χατζηδάκης πρόκειται στην πραγματικότητα για μία γενίκευση του “φόρου επιτηδεύματος” σε όλες τις κατηγορίες και για αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης διαρρηγνύει τα ιμάτια του –  ορθώς – ότι «οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ζουν με λιγότερα (ΣΣ: δηλούμενα στην Εφορία) εισοδήματα από τους υπαλλήλους τους»! Τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση τους αντιστοιχούν στο 0,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος έναντι 2,1% των εργαζομένων. Ευλόγως, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι (αν και περισσότεροι εν Ελλάδι απ’ ό,τι στην Ευρώπη)  είναι λιγότεροι των υπαλλήλων. Το ζήτημα δεν είναι εκεί, αλλά ότι περισσότεροι επιτηδευματίες δηλώνουν 10.000 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα – κάτω του ορίου της φοροαπαλλαγής. Προφανώς φοροδιαφεύγουν, αφού η οργανωτική δομή της φορολογικής διοίκησης το επιτρέπει.

Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθιερώνεται τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που ξεκινάει από 11.000 ευρώ και φθάνει στις 14.000 περίπου, κατά περίπτωση. Μικροέμποροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, οικοδόμοι, οικονομολόγοι και λογιστές θα κληθούν να πληρώσουν 1.182.4 ευρώ ετήσιο φόρο, ενώ οι νεαροί δικηγόροι, αναλόγως επαγγελματικών κριτηρίων και τόπου ασκήσεως του επαγγέλματος, περί τα 1.752 ευρώ, μαζί με το “τέλος επιτηδεύματος”.

Δικαίως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός διαμαρτύρεται ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι χειρότερος εκείνου του Κατρούγκαλου, που θεωρείται το σοβαρότερο αίτιο καταψηφίσεως του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – και αυτό πρέπει να το προσέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει των Ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο. Διότι όπως ο “πεινασμένος καρβέλια βλέπει”, έτσι και ο απένταρος τιμωρεί με την ψήφο του τους φορομπήχτες

Ο κ. Χατζηδάκης προτείνει ρήτρα διαφυγής για τους δηλωμένους αρρώστους, σπουδαστές, φυλακισμένους και τους ανέργους. Αυτοί θ’ απαλλάσσονται της φορολογίας, αλλά φέρουν το βάρος της αποδείξεως όπως ανήκουν στις αφορολόγητες ομάδες. Ίδωμεν! Οι εργαζόμενοι στην “μαύρη εργασία” (λαθρομετανάστες, ντελιβεράδες κλπ) με μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογούνται τεκμαρτώς και μετά θα προσφεύγουν στην αρμόδια υπηρεσία επιλύσεως φοροδιαφορών, που θα τους κάνει έλεγχο, όχι μόνο για την ετησία χρήση, αλλά και για τα περασμένα έτη. Το ίδιο θα ισχύει για επαγγελματίες με μπλοκάκι και για τις εξατομικευμένες υπηρεσίες (ονόματα παραλείπονται). Γραφειοκρατικώς δύσκολο…

Το έχουμε ξαναδεί το έργο…

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η νέα ρύθμιση πρόκειται στην πραγματικότητα για μία γενίκευση του “φόρου επιτηδεύματος” σε όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και για αυτό ξεσήκωσε διαμαρτυρίες που μπορούν να φθάσουν μέχρις πανελλαδικών απεργιών ολοκλήρων κλάδων, όπως των εστιατόρων, των μικροξενοδόχων, μικροεισαγωγέων και επ’ ευκαιρία εξαγωγέων κλπ. Χωρίς να λογίζεται ο επιχειρηματικός μισθός ως δαπάνη της επιχειρήσεως (παρά μόνον για την ασφαλιστική εισφορά στο ΕΦΚΑ ) η νέα φορολογική επιβάρυνση των επιτηδευματιών μπορεί να γίνει και δυσβάστακτη.

Θα καθιερωθεί άλλο ένα περίπλοκο κι εν πολλοίς άδικο φορολογικό σύστημα εξ αφορμής μιας δικαίας υποθέσεως, της μεγάλης απώλειας δημοσίων εσόδων από ελευθέρους επιτηδευματίες, που όμως υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου εισοδήματος 80%. Εάν ήταν απολύτως ειλικρινείς, θα πέθαιναν εξ ασιτίας κατά την έναρξη του επαγγέλματος τους! Το ζήτημα όμως είναι άλλο: Τί θα εισπράξει επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης, όταν όλοι οι επαγγελματίες βγουν στην ανεργία;

Ανέκδοτο, αντί επιλόγου

Σχετικώς ένα επίκαιρο ανέκδοτο: Ένας σουλτάνος κάλεσε τον Νασρεντίν Χότζα στο σαράϊ και του είπε:

  • «Δεν αντέχω άλλο να μην πληρώνουν φόρους οι τεμπέληδες. Τους επέβαλα χαράτσι. Τράβα στο Τεμπελχανιό να δεις τι κάνουν».

Ο Χότζας πήγε κι όταν επέστρεψε στο σαράϊ, είπε στον σουλτάνο.

  • «Παντισάχ, σε βρίζουν και σε καταριούνται οι τεμπελχανάδες».
  • «Αν έτσι είναι», είπε ο σουλτάνος, «θα τους βάλλω κι υποχρεωτική εισφορά για την συντήρηση του Τελμπεχανιού. Σύρε, τώρα Χότζα μου να μάθεις πώς το βλέπουν οι ένοικοι».

Ο Χότζας πήγε κι όταν γύρισε περίφροντις, ανέφερε στον σουλτάνο:

  • «Πολυχρονεμένε μου αφέντη, ούτε φωνή μήτε διαμαρτυρία στο Τεμπελχανιό για τη νέα φορολογία. Αλλ’ αυτό δεν είναι το πρόβλημα».
  • «Ποιο είναι;» ρώτησε ο σουλτάνος.
  • «Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα πληρώσει το χαράτσι .Γιατί όλοι βγήκαν στην ανεργία», είπε ο Χότζας.


πηγή:https://slpress.gr/oikonomia/zilose-doxa-katrougkalou-o-xatzidakis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου