Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πότε (ΔΕΝ) θα γίνουν οι εκλογές - Οι τέσσερις παράγοντες που θα μυρίζουν εκλογές


 

Πότε (δεν) θα γίνουν οι εκλογές Τέσσερις αντικειμενικοί παράγοντες καθορίζουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Και αν τελικώς αποφασιστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή, η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανότατα κάποια από τις Κυριακές που περιλαμβάνονται στο διάστημα από 5 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 

Από την ώρα που ο πρωθυπουργός απεφάνθη ότι «μύρισε εκλογές» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα γίνουν «κοντά» στο τέλος της τετραετίας, ουσιαστικά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να στηθούν οι κάλπες. Ζήτημα «αιφνιδιασμού» δεν υπάρχει, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θυσιάσει αυτό το πρωθυπουργικό «όπλο» στον… βωμό της θεσμικής αντίληψης που προβλέπει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Πότε, όμως, μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές, με βάση τα σημερινά πραγματικά δεδομένα; Διά της εις ατόπον απαγωγής μπορεί κανείς να υποθέσει βασίμως ότι η ημερομηνία διεξαγωγής τους τοποθετείται εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου και πριν από το Πάσχα, που φέτος εορτάζεται στις 16 Απριλίου. Ας δούμε ποιοι παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πρώτον, το γεγονός ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα είναι διπλές. 

Οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική και επειδή όλα δείχνουν ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και δεύτερες, με ενισχυμένη αναλογική. Αυτή η διπλή εκλογική διαδικασία απαιτεί συνολικά περίπου δυόμισι μήνες από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι πρώτες και μέχρις ότου διεξαχθούν και οι δεύτερες εκλογές. Ανάμεσα δε στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη θα μεσολαβήσουν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με τον χρόνο που θα κρατήσουν οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης. 

Δεύτερος παράγων, η απογραφή. Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, εφόσον οι εκλογές γίνουν πριν τις 28 Φεβρουαρίου, διεξάγονται με βάση την υπάρχουσα απογραφή, ενώ από αυτή την ημερομηνία και πέρα γίνονται με τη νέα απογραφή, πράγμα που επηρεάζει την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Επειδή η κυβέρνηση έχει στρατηγική διπλών εκλογών, είναι εντελώς απίθανο να υποθέσει κανείς ότι θα κάνει τις πρώτες εκλογές με την παλιά απογραφή και τις δεύτερες με τη νέα. Πρακτικά, λοιπόν, η απογραφή καθιστά μάλλον απίθανη τη διεξαγωγή των εκλογών πριν την 1η Μαρτίου. 

Τρίτος παράγων, οι πανελλαδικές εξετάσεις. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους έχει ήδη ανακοινωθεί και περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από τις 2 έως τις 29 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Ιούνιος αποκλείεται ως μήνας εκλογών. Αρα, με δεδομένο ότι η τετραετία λήγει τον Ιούνιο (δεν μπορεί να φανταστεί κανείς σοβαρό λόγο εξάντλησης και του πρόσθετου μήνα, όπως δίνει τη δυνατότητα το Σύνταγμα), οι διπλές εκλογές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου. Αρα, οι πρώτες –με απλή αναλογική– θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο εντός του Απριλίου. 

Τέταρτο, το Πάσχα. Η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 16 Απριλίου και προφανώς αποκλείεται ως ημερομηνία διεξαγωγής είτε των πρώτων είτε των δεύτερων εκλογών. Εάν όμως η εκλογική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, αυτό σημαίνει είτε ότι οι άγιες μέρες θα συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο (πράγμα που δεν βοηθάει τον πολιτικό διάλογο) είτε ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος (μέχρι και έξι εβδομάδες) ώστε οι δεύτερες εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Συμπέρασμα: Εάν τελικώς αποφασιστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανότατα κάποια από τις Κυριακές που περιλαμβάνονται στο διάστημα από 5 Μαρτίου έως 9 Απριλίου. 




Πηγή: Protagon.gr