Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Πούτιν ο αναθεωρητής εισβολέας: - "Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία" - "Ανοίγει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας"


 "Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία". Με αυτήν την φράση ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών, η οποία περιλαμβάνει επίσης παραδόσεις ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, από το Σότσι όπου συναντάται με τον Τούρκο ομόλογο του ο Πούτιν είπε: "Ο TurkStream, του οποίου την κατασκευή ολοκληρώσαμε πριν από λίγο καιρό, είναι μια από τις πιο σημαντικές αρτηρίες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο". Τόνισε ότι ο TurkStream "τρέχει ομαλά", προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι ευγνωμονούσες που μπορούν να αγοράσουν ρωσικό αέριο μέσω του Turkish Stream. Ο αγωγός μήκους 930 χιλιομέτρων θα μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας, με ένα άλλο τμήμα να φτάνει στην Τουρκία. Με χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, το έργο είναι ο υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη διάμετρο στον κόσμο που έχει εγκατασταθεί σε τέτοια βάθη.

Σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει πολλά στρατηγικά έργα που εκτελούνται μαζί με την Τουρκία, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα ελπίζει να ενισχύσει τον όγκο του εμπορίου της με την Τουρκία, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι κατά τη συνάντηση θα υπογραφεί ένα μνημόνιο για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών δεσμών.

Καρποφόρες συναντήσεις

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι συναντήσεις μεταξύ τουρκικών και ρωσικών αντιπροσωπειών ήταν καρποφόρες και ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία.

Καθισμένος απέναντι από τον Πούτιν ενόψει των συνομιλιών τους στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην τουρκική τηλεόραση ότι ήταν σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιου που κατασκευάζει ρωσική εταιρεία στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

"Η συνάντησή μας θα ολοκληρωθεί και θα ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας", είπε ο Ερντογάν σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην τουρκική τηλεόραση.

Δεν έκανε κάποια αναφορά στην Ουκρανία.Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες τους για τη Συρία "θα φέρουν περαιτέρω ανακούφιση στην περιοχή". Ο Ερντογάν απείλησε να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για την επέκταση των "ασφαλών ζωνών" στα σύνορα βάθους 30 χιλιομέτρων.

Η Τουρκία υποστηρίζει μαχητές στη Συρία που έχουν πολεμήσει εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία στοχοποιούν σε μεγάλο βαθμό την κουρδική πολιτοφυλακή την οποία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Προηγουμένως, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Μόσχα.




πηγή:https://www.liberal.gr/politics/zita-exetastiki-epitropi-o-androulakis-arnithike-epikoinonia-me-ton-gerapetriti/464581