Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Υπουργός εργασίας ξεκαθαρίζει για προσωπική διαφορά, αυξήσεις και αναδρομικά: - "Η αύξηση αφορά όλους τους συνταξιούχους ..." - " Τα αναδρομικά θα πληρωθούν .. " - Τι θα γίνει με την διορθωτική παρέμβαση στην προσωπική διαφορά


 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανακοινώνει αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας ότι θα τις δουν πρώτοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι μόνον όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της προσωπικής διαφοράς που θα κόψει την αύξηση σε πολλούς, ο κ. Χατζηδάκης δεν κλείνει τελείως το ενδεχόμενο κάποιας διορθωτικής παρέμβασης αν και θεωρεί ότι «τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα», μετά τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι ίσο με το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης, λέει ο υπουργός. Αυτό σημαίνει πάνω από 5% με τα έως τώρα δεδομένα.

Για τα αναδρομικά ξεκαθαρίζει ότι θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι (πάνω από 350.000) που δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για όσους δεν είχαν κάνει αγωγές για τις ίδιες περικοπές.

Για τους ανέργους προαναγγέλλει νέα προγράμματα απασχόλησης αλλά και διαγραφές από τα μητρώα αν πουν 3 φορές όχι σε θέση εργασίας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2023 ξεπαγώνουν αυξήσεις στις συντάξεις. Έχετε πει ότι βάσει νόμου η αύξηση θα καθοριστεί «αυτόματα» βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Τι αύξηση προκύπτει με τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2022 και σε ποιο εύρος πιστεύετε ότι θα είναι η αναπροσαρμογή συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία της οικονομίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα έχουμε πράγματι «ξεπάγωμα», αύξηση δηλαδή, των συντάξεων βάσει της νομοθεσίας. Η αύξηση θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την «ροκανίσουν» με τις αυξήσεις αυτές. 

Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις! Πέρα από την αύξηση των συντάξεων το 2023, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και για την πρόθεση κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από συντάξεις άνω των 12.000€ ετησίως. Αυτό θα είναι μία επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων!



πηγή:https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/chatzidakis-ston-e-t-afxiseis-syntaxeon-gia-olous-to-2023-psalidi-stin-prosopiki-diafora