Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων φόρου - Η παράμετρος των εκλογών



 

Του Τάσου Δασόπουλου

Μειώσεις φόρων και εισφορών για την διετία 2022 -2023 προετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών για την ΔΕΘ, αφού θα πρέπει να καλύψει τους περιορισμούς στην λήψη μόνιμων μέτρων για το 2022, αλλά και το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί από τώρα για το "εκλογικό" 2023.

Παρά την σταθερό προσανατολισμό της Κυβέρνησης στην μείωση του φορολογικού βάρους για πολίτες και επιχειρήσεις, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα. Επέβαλε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022 με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η δημοσιονομική ευελιξία έδωσε μεν το περιθώριο να γίνουν δαπάνες 40,7 δισ. ευρώ για να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά έθεσε και αυστηρούς περιορισμούς την λήψη μόνιμων μέτρων.

Εκτός από τους περιορισμούς αυτούς, ειδικά για την Ελλάδα το πρόγραμμα μείωσης φόρων περνάει και από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς από το 2023 και μετά.

Η υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους τους στόχους που θα συμφωνηθούν θα δώσει το απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε το 2023, να προχωρήσει η μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων που ισχύουν ήδη αλλά και την μείωση ή την κατάργηση άλλων φόρων που αποτελούν "κληρονομία" των μνημονίων.

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς του 2022 από την Θεσσαλονίκη , αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πακέτο μειώσεων φόρων και εισφορών που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ με μόνιμα και έκτακτα μέτρα Συγκεκριμένα στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται:

1 Η μόνιμη μείωση του "κύριου" ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα προκύψει από την μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τον βασικό φόρο ακινήτων και θα έχει ελάφρυνση προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη θα είναι η μείωση κατά 8% του βασικού φόρου σε μέσα επίπεδα στις μικρές και μεσαίες περιουσίες ώστε να εκπληρωθεί στο σύνολο της η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%.

Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητες περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ.

Δημοσιονομικά το κόστος του μέτρου θα είναι μηδενικό καθώς το περιθώριο για τις μειώσεις θα δοθεί από την ένταξη των 3600 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών την αλλαγή των συντελεστών του φόρου άλλα και των συντελεστών παλαιότητας

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση με κόστος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

3 Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

4 Η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

5 Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αν και οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2019 ήταν συγκεκριμένοι, μετά και την κρίση του κορονοϊού και ανάλογα με τα περιθώρια που θα υπάρχουν, οι μειώσεις θα έχουν στόχο να ελαφρύνουν διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές



πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3577649/to-xronodiagramma-ton-meioseon-forou-i-parametros-ton-eklogon




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου