Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Συμμετοχή Αξιωματικού σε πολιτική εκδήλωση - Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ


Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 8135/20-07-2021) με θέμα: «Συμμετοχή ανώτερου Αξιωματικού σε πολιτική εκδήλωση»

 

Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 8135/20-07-2021) με θέμα: «Συμμετοχή ανώτερου Αξιωματικού σε πολιτική εκδήλωση»




ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 8135/20-07-2021 της Βουλής των Ελλήνων 

      Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναφορικά με τη συμμετοχή ανώτερου Αξιωματικού σε πολιτική εκδήλωση, σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

     Για τον συγκεκριμένο Αξιωματικό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος αποστρατείας του, λόγω της κρίσης του κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις Συνταγματαρχών (ΣΔΓ) 2021 - 2022, ως «Ευδοκίμως τερματίσαντος τη σταδιοδρομία του». 

    Κατόπιν των παραπάνω δεδομένων, η ενεργοποίηση διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου κατ’ αυτού, καθίσταται ατελέσφορη υπό την έννοια του σωφρονισμού του παραβάτη και του περαιτέρω παραδειγματισμού των στελεχών ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες δεν συνάδουν με την ιδιότητα του Στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ). 

    Περαιτέρω, σε κάθε περίπτωση παράβασης των διατάξεων των κανονισμών πειθαρχίας που ισχύουν ανά κλάδο των Ε.Δ τίθενται σε εφαρμογή οι καθοριζόμενες στα ανωτέρω θεσμικά κείμενα διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η υπηρεσιακή τάξη και κατ’ ακολουθία το κύρος των Ε.Δ. 

   Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το περιεχόμενο της εν λόγω ερώτησης διαβιβάσθηκε από την Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, για ποινική εκτίμηση και αξιολόγηση στο πλαίσιο της οικείας δικαιοδοτικής της αρμοδιότητας. 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου