Γράφει ο
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΒΟΥΡΟΣ
Υποστράτηγος ε.α.
Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ
Λίγες ήταν οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα δοκιμάστηκε από τόσο έντονες και ταυτόχρονες κρίσεις, σίγουρα το 1974 τα έτη 2009 – 2011, και τώρα το ίδιο.
Τρείς (3) Εθνικές κρίσεις, του Κορωνιού της οικονομίας και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα, επικαλύπτονται, αλληλοεπιδεινώνονται και διαχέονται σε όμορα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, και η Μόρια.
Σε τέτοιες στιγμές κρίνονται οι πολιτικές ηγεσίες, παράλληλα όμως καταγράφονται οι αδυναμίες και οι αντοχές της κοινωνικής δομής και αναδεικνύονται οι φόβοι και οι δυνατότητες της Ελληνικής κοινωνίας.
Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι χειρισμού των σοβαρών εθνικών θεμάτων χρειάζονται στήριξη γιατί το ζητούμενο είναι η καλυτέρευση της δική μας ζωής στην καθημερινότητά της και όχι το εάν θα διατηρηθεί η παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία και ο πρωθυπουργός στην καρέκλα του, όπως δυστυχώς πολλοί με αφέλεια πιστεύουν.
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια των Ελληνικών αντιδράσεων και των αντοχών της δύσης συνολικά. Απέναντι σε ένα τέτοιο παιχνίδι, η ψυχραιμία και η Ενότητα, δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά στρατηγική τακτική. Να μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα δεν πρόλαβε να πάρει ανάσα από την παγκόσμια κρίση του 2008 καθώς η δημιουργία, οι τυχοδιωκτισμοί και η ακραία πόλωση την καθήλωσαν για δέκα χρόνια. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας ανάλογης κομματικής εκμετάλλευσης των τριών κρίσεων. Οι πηγές του είναι εξωγενείς και δεν μπορούν να χρεωθούν στην κυβέρνηση, η οποία γενικά έχει κινηθεί με σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα.
Στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε τον υπαρκτό κίνδυνο της ψυχολογικής καθήλωσης, σε έναν ορίζοντα μειωμένων προσδοκιών που θα αφυδατώσει την ενέργεια της κοινωνίας και την διαθεσιμότητά της, να δεχθεί μια στρατηγική ανάταξη της Χώρας.
Επανερχόμενοι στα δικά μας σύμφωνα με τις εξελίξεις και έγκυρες πληροφορίες, οι απόστρατοι δικαιούνται ως αναδρομικά, στην παρούσα φάση, μόνο την παρακράτηση του Ν. 4093/12, δεδομένου ότι η περικοπή του ν. 4051/12 έχει κριθεί νόμιμη και συνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ).
Όπως είχα γράψει στο προηγούμενο φύλο της εφημερίδας μας η μείωση από την εισφορά αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017), θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις του νόμου 4093/12. Η εισφορά αυτή επιβλήθηκε με ποσοστό 3% έως 14% σε κύριες συντάξεις πάνω από 1400€.
Στην ΕΑΣ συνέβη το αντίθετο με τα αναφερόμενα παραπάνω με τους 4051/12 και 4093/12, καθώς το ΕΣ την έβγαλε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του δημοσίου, ενώ το ΣτΕ την έκρινε συνταγματική για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο μνημόνιο. Η εν λόγω εισφορά ξαναδικάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάιο του 2020 και επίκειται η δημοσίευση της απόφασης, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετική για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και επιδικάζει αναδρομικά 23 μηνών.
https://eaas.gr/sites/default/files/2020-10/ETHNIKH%20HXW%20Aug.-Sept.%202020LL.pdf