Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ακραία τουρκική πρόκληση: Ο χάρτης με τις περιοχές που δηλώθηκαν ως τουρκική ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη!




Χάρτη με τις περιοχές από την Κρήτη μέχρι τη Ρόδο, που η Τουρκία δήλωσε ως τουρκική ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, δημοσιεύει ο διπλωμάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες, με τη γειτονική χώρα να επιμένει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 



Στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τσαγατάι Ερτσίγες δημοσιεύει έναν χάρτη με τις νέες περιοχές που η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ζητά να διεξάγει έρευνες, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου.
Bakanlığımızın bugün yaptığı açıklamada bahsekonu, BM’ye bildirdiğimiz Doğu Akdeniz’deki deniz sınırlarımız https://undocs.org/en/a/74/757  ve TPAO’nun bu sınırlar içindeki yeni araştırma ve sondaj ruhsat başvurusu.@TC_Disisleri @TCEnerji

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

258 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό




Χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επέμενε: «Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα, στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί».

Είχε προηγηθεί, η σκληρή απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.  

ΗΠΑ: Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα 

Στο μεταξύ χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο Φράνσις Φάνον τόνισε ακόμη:
«Δε σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση»