Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας (Τετάρτη 17 Ιουνίου), κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο σε αποστολή του ΝΑΤΟ.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».
Η καταγγελία της Γαλλίας ήρθε να επιβεβαιώσει όσα κατέγραψε και η ελληνική πλευρά, με τις υπόνοιες πλέον να πολλαπλασιάζονται σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Λιβύης και την αποστολή όπλων - κόντρα στο εμπάργκο του ΟΗΕ.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Οι δύο σύμμαχοι έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται.
Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της - όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και άλλα θέματα, όπως το γεγονός ότι η Άγκυρα αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία.
«Έχουμε ζήσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ”στρουθοκάμηλοι” και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το χειριστούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. Αποκαλώντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε τον ρόλο της Άγκυρας σε σχέση με τη Λιβύη.
Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, έχει εξασφαλίσει στρατηγικές θέσεις μέσα στη Λιβύη, βοηθώντας την κυβέρνηση Σάρατζ να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας να στείλει περισσότερα όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη, δεν συνέβαλε σε τίποτα για την επίτευξη της ειρήνης και στην πραγματικότητα πιέζει τη Ρωσία να αυξήσει και εκείνη αντίστοιχα τη συμμετοχή της.
Κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι χρησιμοποίησε κώδικα κλήσης του ΝΑΤΟ ενώ συνόδευσε τουρκικά πλοία που είναι ύποπτα ότι έσπασαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.
Ανέφερε μια υπόθεση, όπου τουρκικά ναυτικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ προσπάθησε να κάνει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν το τουρκικό πλοίο Cirkin διακινούσε όπλα στη Λιβύη. (Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληροφορία είχε μεταδοθεί το περασμένο σαββατοκύριακο σε εκπομπή του KRITI TV).
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Cirkin είχε απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του, κάλυψε τον αριθμό ταυτότητάς του και αρνήθηκε να πει πού πήγαινε. «Ήταν μια εξαιρετικά επιθετική πράξη και δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται εντός του ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι γαλλικές δυνάμεις προσπάθησαν να ελέγξουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται» και ότι η Τουρκία δεν είχε προβεί σε προκλητική ή επιθετική δράση για να αποτρέψει τον έλεγχο. «Ωστόσο, περιμένουμε από τους συμμάχους να έχουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό ναυτικό και την παρουσία του».