Η προαναγγελθείσα εισβολή των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, με στόχο (ή μήπως πρόσχημα;) τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, άρχισε τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε μία κίνηση που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις Αγκυρας – Βαγδάτης.
Ηδη από την ιρακινή κυβέρνηση κλήθηκε ο τούρκος πρεσβευτής, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας σε περιοχές του βορείου Ιράκ που προηγήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.
Υπό τον τίτλο «Νύχια της Τίγρης» η στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή καταδρομέων υποστηριζόμενων από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ξεκίνησε τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε επισήμως το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Από το βράδυ της Κυριακής, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικές περιοχές στο Ιράκ «Η επιχείρηση “Νύχια της Τίγρης” άρχισε. Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν», ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter το υπουργείο Αμυνας.
Η δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ εδράζεται στην πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και βάσεων του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, όπως τη μετέδωσε το τουρκικό ρακτορείο Anadolu, έχει ως εξής:
«Η επιχείρηση “Νύχια της Τίγρης” πραγματοποιείται ως μέρος των νόμιμων αμυντικών δικαιωμάτων μας, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο που προσανατολίζεται κατά του PKK και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων, που πρόσφατα προσπάθησαν να αυξήσουν την παρενόχληση και τις επιθέσεις στο αστυνομικό μας τμήμα και στις περιοχές βάσης».
Το ανησυχητικό συμπέρασμα από τη νέα επιχείρηση των Τούρκων στο έδαφος του Ιράκ (είχε προηγηθεί άλλη μία το 2019) είναι ότι αποδεικνύεται ξανά η ανεμπόδιστη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, απουσία κάποιας ισχυρής δύναμης (βλ. ΗΠΑ) ή, έστω, ισορροπίας δυνάμεων.
Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργείται στη γείτονα, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο «Η Αθήνα θέλει πόλεμο». Η Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα «προβοκατόρικο σενάριο» που θα αυξήσει την ένταση τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τα τέσσερα σενάρια αποτροπής που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα, «εν όψει της προαναγγελθείσης από την Αγκυρα κρίσης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου».
Η Αθήνα, γράφει η Γενί Σαφάκ, μπορεί να δώσει εντολή για πυρά παρενόχλησης προς τα πλοία–γεωτρύπανα ή να μπλοκάρει τις σεισμικές έρευνες και συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά συστήματα των καλωδίων που χρησιμοποιούνται για αυτές. text
Όσο τα κρούσματα εμφανίζονται σε μη τουριστικές περιοχές, είναι σαν να μην υπάρχουν
Πηγή: Protagon.gr