Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Τουρκία, Ρωσία και Γαλλία τριχοτομούν την Λιβύη με το σχέδιο Pievin Sforza - Η Λιβύη είναι 1η σε αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και 9η στον κόσμο



Σχέδιο Pievin Sforza: διαίρεση της Λιβύης και του πληθυσμού της….Λιβύη, στην καταρρέουσα Λιβύη της μετα-Καντάφι εποχής, που είναι στο κέντρο της Μεσογείου και είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και με την μεγαλύτερη ακτογραμμή αυτή των 1850 χλμ., βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρικανική ήπειρο και είναι η 9η στον κόσμο από πλευράς πετρελαϊκών αποθεμάτων..Σημειωτέον ότι διαθέτει μια τεράστια ανεξερεύνητη έρημο που σημαίνει ότι πολλοί φυσικοί πόροι δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.Όποιος ελέγχει τη Λιβύη θα κυριαρχήσει στην αγορά ενέργειας, θα ελέγξει την τιμή των πετροδολαρίων, θα μειώσει την οικονομία ολόκληρων χωρών και θα έχει τον πρώτο λόγο στην ευρωμεσογειακή περιοχή. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι κατάρα, δεν είναι ευλογία, επειδή η ενότητα της Λιβύης απειλείται με την εμφάνιση ενός νέου σχεδίου διαίρεσης.( σσ. αυτό ισχύει και για Κύπρο, Ελλάδα..)
Η διεθνής διαμάχη για ηγεμονία πάνω στη Λιβύη δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, αλλά υπήρχε πριν από την ανακάλυψη του πετρελαίου σε αυτό το 1958, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία την παρέδωσε στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συμφωνία Oshi το 1912, έτσι ώστε ο αγώνας για τζιχάντ στα εδάφη της Λιβύης εναντίον του νέου κατακτητή θα αυξηθεί και θα συνεχιστεί για 20 χρόνια και θα τελειώσει με την εκτέλεση του Mujahideen Sheikh, του λιονταριού της ερήμου Omar Mukhtar.
Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη έως ότου έπεσε ο ιταλικός φασισμός στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο για να ξεκινήσει η διχοτόμηση της Λιβύης, η Βρετανία κατέλαβε το έδαφος της Burqa και της Τρίπολης και η Γαλλία κατέλαβε το έδαφος του Fezzan, και έτσι οι τρεις περιοχές της Λιβύης θα χωριστούν για πρώτη φορά στην ιστορία το 1943, αλλά οι νεοαφιχθέντες αποικιοκράτες δεν συμφώνησαν μεταξύ τους και το ζήτημα έφτασε στα Ηνωμένα Έθνη το 1948.
Η Βρετανία προσπάθησε να εμποδίσει το έργο της ICRC και έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της Ernest Piven στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Carlo Siphora , και υπέβαλαν ένα νέο σχέδιο που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του διλήμματος της Λιβύης. Το σχέδιο Pevin Sforza θα παρέχει τη διεθνή επιμέλεια της Λιβύης για δέκα χρόνια, προκειμένου η Βρετανία να αποκτήσει την Burqa η Γαλλία την Fezzan και η Ιταλία την Τρίπολη. Το σχέδιο τριχοτόμησης Λιβύης υποβλήθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Μαΐου 1949 και τα δύο τρίτα των μελών έπρεπε να το εγκρίνουν για να το περάσουν γνωρίζοντας ότι ο αριθμός τους ήταν 58 χώρες.. Τελικά στις 21 Νοεμβρίου 1949, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα για την ανεξαρτησία της Λιβύης πριν την 1η Ιανουαρίου 1952.
Σήμερα, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια από το σχέδιο Bevin Sforza η τριχοτόμησης της Λιβύης επανέρχεται επειδή διαθέτει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες.Και γι αυτό το λόγο δεν θα επιβιώσουμε λένε οι Λίβυοι. 
Ο σχεδιασμός διαίρεσης είναι ο ίδιος Κυρηναϊκή, Fezzan και Tripoli. Hafter, al-Sarraj και Aqila Saleh. 
Τουρκία, Ρωσία και Γαλλία. Η Λιβύη σήμερα εκτίθεται στον Bevin Sephorza Thani. H Τουρκία θέλει να ελέγξει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, επειδή παρανόμως θεωρεί και διεκδικεί τα θαλάσσια σύνορά της να τέμνονται με την AOZ Λιβύης σε 39.000 χλμ. Η Ρωσία στοχεύει να διαταράξει το Λιβυκό πετρέλαιο στις αγορές προκειμένου να ελέγξει την τιμή, ειδικά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΟΠΕΚ +. Η Γαλλία θέλει να αυξήσει τη λίστα θραύσης πετρελαίου και στοχεύει και στις συμφωνίες ανοικοδόμησης, ενώ οι Haftar και Al-Sarraj είναι ουγγρικά πιόνια.
H τριχοτόμηση της Λιβύης παραπέμπει στην τριχοτόμηση Συρίας…με ΗΠΑ/Κούρδους να ελέγχουν τα πετρέλαια, Τουρκία να ελέγχει Αφρίν,Ιντλίμπ κ.α περιοχές στη Β Συρία και Ρωσία/συριακό κράτος το τρίτο…Η επιχειρούμενη τριχοτόμηση της Λιβύης παραπέμπει στην τριχοτόμηση Κύπρου, Β Κύπρος-κατεχόμενα-Τουρκία, Κυπριακή Δημοκρατία και Βρετανικές βάσεις…
dimpenews.com