Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μπροστά και όχι πίσω είναι τα δύσκολα για την επικουρική ασφάλιση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση της.
Η απόφαση της διοίκησης του e- ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενσωματωθεί πλέον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, να ρευστοποιήσει κοντά στα 285 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του τα οποία βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), δεν κατέστη αναγκαία μόνο για την καταβολή των οχτάμηνων αναδρομικών αυξήσεων σε περίπου 250.000 συνταξιούχους στις 9 Ιουλίου, αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών καταβολής του συνόλου των επικουρικών συντάξεων, για τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο.
Το μηνιαίο ποσό μάλιστα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων είναι, από τον περασμένο μήνα,αυξημένο κατά 27 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης η οποία δόθηκε στους εν λόγω συνταξιούχους κατ΄εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του Υπ. Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση.
Υπενθυμίζεται πάντως πως είχε θεσπιστεί πως οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις (βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019, με τις οποίες ευθυγραμμίστηκε ο νόμος Βρούτση), θα καλυφθούν από ειδική κρατική επιχορήγηση.
Ωστόσο, καθώς φαίνεται,κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό υπό το βάρος των αρνητικών δημοσιονομικών συνεπειών της υγειονομικής -οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός από τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως το ταμειακό έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται πλέον στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης ανέρχεται πλέον σε 100 εκατ. ευρώ και η τάση αναμένεται αυξητική τους επόμενους μήνες.
Αυτό σημαίνει πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο, θα απαιτηθούν τουλάχιστον επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή περίπου 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων κάθε μήνα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Δεδομένου, ότι τους ερχόμενους θερινούς μήνες, κάθε άλλο παρά αναμένεται οποιαδήποτε ανάκαμψη των δραματικά μειωμένων εσόδων από εισφορές, ενώ δεν υπάρχει πλέον ούτε σεντς από ρευστά διαθέσιμα, το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, είναι η παραπέρα ρευστοποίηση των αποθεματικών του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης.
Συνεπώς αναμένεται η ρευστοποίηση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης. Αν αυτό το σενάριο επαληθευθεί, έως το τέλος του έτους, θα έχουν ρευστοποιηθεί αποθεματικά κοντά 685 -785 εκ. Ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ένα αντίστοιχο ταμειακό έλλειμμα σε σωρευτική ετήσια βάση.
Έτσι, το σύνολο των αποθεματικών του επικουρικού θα έχουν πέσουν στα 715 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ που ήταν πριν τη χρήση τους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών "κενών” του.
Ανάλογα "καμπανάκια” -αν και για την ώρα όχι τόσο ηχηρά όσο στο επικουρικό – έχουν χτυπήσει και στην κύρια ασφάλιση. Από τον Απρίλιο και έπειτα, η καταβολή των κύριων συντάξεων γίνεται μέσω της άντλησης ρευστών διαθεσίμων. Από τον εν λόγω "κουμπαρά” έχουν αντληθεί έως τώρα πάνω από 800 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας τη "στάθμη” του κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ αν δεν υπάρξει είτε αύξηση των εσόδων από τις εισφορές, είτε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, τα ρευστά διαθέσιμα της κύριας ασφάλισης θα τελειώσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.