Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Μετωπική σύγκρουση Τουρκίας-Ρωσίας στη Λιβύη. - LNΑ: Πάμε για τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση στην ιστορία Λιβύης .. κατά κάθε τούρκικου στόχου. - Τουρκία:θ΄απαντήσουμε….. - GNA: Ο Χαφτάρ παρέλαβε έξι MiG 29 από τη ρώσικη βάση Hmeimim της Συρίας.





Μια απευθείας εμπλοκή που αποφεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας Ρωσίας στην 8ετή πολύνεκρη κι ολοκληρωτική διαμάχη τους στη Συρία μπορεί να επέλθει μ΄αφορμή το νέο πεδίο μάχης του αυτό της Λιβύης; Νέα κλιμάκωση..Aπό το συριακό περνώντας από τη Λιβύη οι 2 δυνάμεις οδηγούνται step by step σε μια γενικευμένη σύγκρουση;; Με το ΝΑΤΟ ολοένα και περισσότερο ν΄αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται πίσω από την περιφερειακή αυτή κόντρα στο πλευρό της Τουρκίας μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του ΓΓ υπέρ του GNA.. O εκπρόσωπος τύπου του LNA Ahmed Al-Mismari: 1500 Τούρκοι στρατιώτες είναι σήμερα στη Λιβύη και προετοιμάζονται να στείλουν άλλους 2500.
Σύμφωνα με το bloomberg:
Η Τουρκία υπόσχεται ν΄απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Haftar σε θέσεις της στη Λιβύη.
Ο επικεφαλής της αεροπορίας του Haftar είπε πως οι τούρκικες θέσεις αποτελούν ‘νόμιμους’ στόχους. Από την πλευρά του ο GNA ισχυρίζεται πως ο Haftar δέχθηκε μαχητικά αεροσκάφη από τη ρώσικη βάση στη Συρία.
Η Τουρκία θ’ απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση του Χαφτάρ σε τουρκικά συμφέροντα στη χώρα, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, λίγες ώρες μετά την υπόσχεση των δυνάμεων του ανατολικού διοικητή να διεξάγουν πρωτοφανείς αεροπορικές επιθέσεις.
Η ανταλλαγή απειλών σηματοδότησε περαιτέρω κλιμάκωση μετά από μια εβδομάδα αποτυχιών για τον Χαφτάρ στον πόλεμό του εναντίον του GNA στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Ο Fathi Bashagha, επικεφαλής ασφαλείας της διοίκησης, είπε στο Bloomberg ότι τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη σοβιετικής εποχής έχουν φτάσει στα ανατολικά από μια ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, πιθανώς για να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε νέα εναέρια επιχείρηση.
Η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τις βάσεις της και άλλους τόπους υπό την προστασία της χρησιμοποιώντας τα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη, δήλωσε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος την Πέμπτη. Οποιαδήποτε στόχευση τουρκικού προσωπικού θα μπορούσε να επιφέρει αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της έδρας του Χαφτάρ, είπε.
Πρόκειται να δείτε τη μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση στην ιστορία της Λιβύης τις επόμενες ώρες”, δήλωσε ο αρχηγός της αεροπορίας του Χαφτάρ ο Saqr al-Jaroushi. “Όλες οι τουρκικές θέσεις και ενδιαφέροντα σε όλες τις πόλεις αποτελούν νόμιμους στόχους για τα αεροσκάφη της αεροπορίας μας και καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά από αυτές.”
Ο Fathi Bashagha δήλωσε ότι ο GNA είχε λάβει πληροφορίες ότι τουλάχιστον έξι MiG 29 και δύο Sukhoi 24 είχαν πετάξει στα ανατολικά από τη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim στη Συρία, συνοδευόμενα από δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-35. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν αυτά ήταν ανακαινισμένα αεροσκάφη που ανήκαν στην αεροπορική δύναμη του Haftar ή νέες προσθήκες στον εναέριο στόλο του.
Χιλιάδες Ρώσοι και Σουδανοί μισθοφόροι, καθώς και Σύριοι ( σσ. οι φιλοκυβερητικοί Σύριοι δεν φτάνουν για τα συριακά μέτωπα στη Λιβύη θα πήγαιναν;) , υποστηρίζουν επίσης τον Χαφτάρ, ενώ οι Η.Α.Ε. τον υποστήριξαν μ’ επιδρομές επανδρωμένων drones, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους. Η Τουρκία έχει αναπτύξει επανδρωμένα drones, ναυτικές φρεγάτες και χιλιάδες Σύριους πολιτοφύλακες για να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα.bloomberg 21/5/20
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου