Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Κυνική Ομολογία : "Επιβαρύναμε υπερβολικά τη μεσαία τάξη"



Της Νίκης Ζορμπά
"Είδηση" έβγαλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza  με τη συμμετοχή κυρίως νέων επαγγελματιών ( αλλά και μαθητών) που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης που έφερε η πανδημία. 
"Στο νέο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, θα προτείνουμε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2000 ευρώ" για τους ελεύθερους επαγγελματίες , προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ( πρόκειται για το πρόγραμμα "Μένουμε Ορθιοι ΙΙ), το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ( Πέμπτη ή Παρασκευή). 
Υπενθυμίζεται πάντως η ...δέσμευση  του ΣΥΡΙΖΑ πως το επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι "πλήρως κοστολογημένο", ως επαναλαμβάνει η Κουμουνδούρου, σε κάθε ευκαιρία. 

"Επιβαρύναμε υπερβολικά τη μεσαία τάξη"

Από κει και πέρα, αξιοσημείωτη είναι και η παραδοχή του κ. Τσίπρα: "Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε  μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες" είπε., προσθέτοντας - όχι πολύ ζωηρά είναι η αλήθεια- πως " το διορθώσαμε βέβαια μετά αλλά...". 
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αναγνωρίζει ότι η μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά λόγω της εξοντωτικής φορολογίας επί των ημερών της κυβέρνησής του μεν, για αυτό και η κύρια επιδίωξή του είναι να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εν λόγω ( προνομιακό για τον ίδιο) κοινό, αλλά, είναι η πρώτη φορά ενδεχομένως που διατυπώνει τόσο ηχηρή δημόσια "απολογία" απευθυνόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιστήμονες.
Εκπεφρασμένος βέβαια είναι και έτερος στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Να τείνει χείρα φιλίας πλέον στην επιχειρηματικότητα ( κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, τη "μικρομεσαία". 
Για αυτό και σε όσοι παρακολουθούν στενά τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα, η διαπίστωσή του στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ πως "για πρώτη φορά είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα  τα συμφέροντα εργαζόμενου και εργοδότη" και "θα στηρίξουμε τον εργαζόμενο και μέσα από αυτόν και τον επιχειρηματία" , μάλλον δεν έπεσαν από τα σύννεφα. 
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι πρόσφατα στην Βουλή είχε δηλώσει ότι "οι απολύσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες και για αυτό δεν θα φταίνε οι επιχειρηματίες" ( αλλά η κυβέρνηση που δεν τους στηρίζει, είχε προσθέσει, συμπερασματικά). 
Σταχυολογώντας τις παρεμβάσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση στο πλαίσιο του isyriza,  είπε, μεταξύ άλλων:
Εργασία: 
* Με φοβίζει η μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας χωρίς κανόνες και όρους. 
*Αρχίζει να θεσμοθετείται το 533 ως μισθός και θα πάμε πιο κάτω
* Θα υπάρξει γενικευμένη κρίση στην αγορά εργασίας και κρίση που θα ναι ευκαιρία για να συμπιεστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Η αναδιάρθρωση της αγοράς σημαίνει ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στήριζε ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά, τώρα ξαφνικά έγιναν "ζόμπι". 
Δημόσιο
*Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε ότι οι θιασώτες της οικονομίας της αγοράς και της ιδιωτικής υγείας, συνειδητοποίησαν ότι για να σωθούν πρέπει να τρέξουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί τα πάντα να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς. θα πρέπει να ξαναστήσουμε σε σταθερή βάση την υγεία και την παιδεία τουλάχιστον. 
Εκπαίδευση
*Η κυβέρνηση έχει ένα κόλλημα με την νέα γενιά, έχει εχθρική στάση. την στοχοποιεί. Η νέα υπουργός Παιδείας ήρθε να επαναφέρει παρωχημένες αντιλήψεις και  συντηρητικοποίηση. Αν η κυβέρνηση νιώθει  μέσα στην αλαζονεία της δημοσκοπικής της ευτυχίας ότι μπορεί να επιβάλει ρυθμίσεις και μέτρα κόντρα στις ανάγκες και τις επιθυμίες της νέας γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα την πατήσει.
Μεσαία Τάξη
Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. είναι αλήθεια ότι πήραμε  μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο κ. Μητσοτάκης που έκανε σημαία του τη μεσαία τάξη, έκανε ό,τι μπορεί για να την απαξιώσει. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου