Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Να δείξετε στον Ταγίπ τους χάρτες: Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας



Το τουρκικό Kas, Tuzla, P 1208 patrol boat αγκυροβολημένο στα νησάκια δεξιά από τα Ίμια. Φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Το τουρκικό Kas, Tuzla, P 1208 patrol boat αγκυροβολημένο στα νησάκια δεξιά από τα Ίμια. Φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ



Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, 
Ως απλός Έλληνας Πολίτης και κάτοικος της ακριτικής Καλύμνου της οποίας είστε επίτιμος Δημότης του Δήμου μας, μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης που απευθύνατε στο Τούρκο ομόλογο σας και την αποδοχή εκ μέρους του, πριν την άφιξη του στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου, θα δημοσιοποιήσω μερικές σκέψεις μου αναφορικά με την σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης. 
Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες θα περιμένουμε με αγωνία να δούμε την συμπεριφορά και τη στάση του Ρ. Τ. Ερντογάν όταν θα συναντήσει τόσον εσάς στο Προεδρικό Μέγαρο όσον και τον κύριο Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Μίλησα για σκοπιμότητα γιατί υπήρξε ξεχωριστή σπουδή στην επίσκεψη του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Κοτζιά στην Άγκυρα μετά αμέσως την επιστροφή τόσον του ιδίου όσον και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα από τις ΗΠΑ που δεν ερμηνεύεται εύκολα, γι’ αυτό δημιούργησε και πολλά ερωτηματικά αφού τίποτα δεν διέρρευσε από την συνάντηση του κυρίου Κοτζιά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κύριο Μακ Μάστερ του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ. 

Κύριε Πρόεδρε αυτή η επίσκεψη του Ρ.Τ Ερντογάν στην Αθήνα σίγουρα εγκυμονεί μόνον κινδύνους για τη χώρα και τον Ελληνισμό, γιατί τόσον η ρητορική του ίδιου όσον και οι πρακτικές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έχουν ξεφύγει. 

Η θέση ότι πρέπει να έχουμε επαφές και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα για να αποφεύγονται εντάσεις, θεωρητικά είναι σωστή, όμως σε καμιά περίπτωση αυτό το επιχείρημα δεν διασφαλίζει ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου θα είναι χρήσιμη, αφού σταθερά και διαχρονικά όλες οι ηγεσίες της γειτονικής χώρας δεν εγκαταλείπουν τους στρατηγικούς τους στόχους σε βάρος της χώρας μας. 

Τι πρόκειται λοιπόν να συμβεί από την επίσκεψη του Ρ.Τ Ερντογάν και σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του; 
Μήπως πρέπει να υιοθετήσουμε την αλλαγή του status στο Αιγαίο που απαιτεί ο Τούρκος Πρόεδρος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας; 
Πριν μερικές ημέρες στην Καλόλιμνο και στα Ίμια εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων γινόταν το έλα να δεις στα πλαίσια της διάσωσης των παράνομων μεταναστών που από «άγνωστες» συνθήκες ανατράπηκε η ξύλινη βάρκα που επέβαιναν με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα 24 άτομα και τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής  οργίαζαν με προκλητικές ενέργειες παρουσία μάλιστα της Ελληνικής ακτοφυλακής που σε πολλές χρονικές στιγμές παρακολουθούσε αμήχανη για τα όσα έκαναν οι Τούρκοι. 

Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και ποιες είναι οι εντολές στην Ελληνική ακτοφυλακή σε τοπικό επίπεδο ώστε οι Τούρκοι να μην μπορούν να παραβιάζουν όποτε θέλουν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στη περιοχή Καλολίμνου και Ιμίων; 

Μήπως έχουν δοθεί εντολές του τύπου “Αφήστε τους να κάνουν τα παιχνίδια τους στη περιοχή των Ιμίων και μετά θα φύγουν„; 

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού στα Ίμια τώρα που αρχίζει το ψάρεμα της Τσιπούρας κάνουν περαντζάδες σε μόνιμη βάση τέσσερις Τουρκικές ακταιωροί και ένα μόνον δικό μας σκάφος και το οποίο μάλιστα βρίσκεται περίπου παρκαρισμένο στη Καλόλιμνο, με αποτέλεσμα οι Καλύμνιοι ψαράδες να φοβούνται να πλησιάσουν στα Ίμια γιατί με τα απόνερα των Τουρκικών ακταιωρών κινδυνεύουν να βουλιάξουν τα Καλύμνικα αλιευτικά, ενώ θα ψαρεύουν εκεί μόνο τα δικά τους αλιευτικά. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αλήθειες και τι συμβαίνει στη περιοχή Καλολίμνου-Ιμίων και γι αυτό ελπίζω να μην αμφισβητηθούν αυτά που γράφω γιατί δεν θα ήταν καθόλου συμφέρον. 

Μήπως με την άφιξη του Σουλτάνου στην Αθήνα και με την έπαρση που τον διακατέχει τώρα που ξεκινά και η κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού στο Ακουγιού, θα μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε ότι πλέον υπάρχει Τουρκική μειονότητα στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα μετά και την τελευταία νομοθετική πράξη; 

Η μήπως πρέπει να υιοθετήσουμε την θέση του για τα σύνορα της καρδιάς του και ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα Δωδεκάνησα και να δεχθούμε ότι το Καστελλόριζο στερείται ΑΟΖ παρά τα όσα προβλέπει το Δ.Δ.Θ; 

Κύριε Πρόεδρε, αν αυτή η πρόσκληση επιβλήθηκε στην Αθήνα από τους Αμερικανούς, μιας και το βαθύ Αμερικανικό κράτος (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύουν σταθερά στη πολύ μεγάλη γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, επειδή ψέλλισαν κάτι για το Δημόσιο χρέος, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου εμείς να ηρεμήσουμε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του και να φωτίσει τον ισλαμιστή Ερντογάν στις δημόσιες δηλώσεις του να κρατήσει τουλάχιστον τα διπλωματικά προσχήματα. 

Πάντως η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου του Χακάν Τσαβούσογλου με τις δηλώσεις του στη Θράκη και τις απαιτήσεις του στις εν κρυπτώ συναντήσεις που είχε με Υπουργούς της κυβέρνησης δεν προϊδεάζουν ότι ο απρόβλεπτος και αλαζονικός Ερντογάν στην Αθήνα θα εγκαταλείψει τις πάγιες Τουρκικές θέσεις για τις διεκδικήσεις της χώρας του σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δείξει στη μακρά πολιτική του πορεία είτε ως πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος ότι στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στις δημόσιες δηλώσεις του δεν διστάζει να προτάσσει τα συμφέροντα της Τουρκίας ανεξάρτητα αν αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις. 

Γι’ αυτό προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και προσβολή της χώρας μας και όλου του Ελληνισμού μέσα στο σπίτι μας, μιας και επίκειται αυτή η επίσκεψη, κακώς κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να γίνει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά για τους λόγους που κρίθηκε αναγκαία η πρόσκληση αυτή σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, παραμονές μάλιστα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ώστε να διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο για να υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί στις όποιες προκλήσεις υπάρξουν εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. 

Πάντως τόσον εσείς αξιότιμε κύριε Πρόεδρε όσον και ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας οφείλετε στις δημόσιες δηλώσεις σας στους Έλληνες και ξένους Δημοσιογράφους παρουσία του Τούρκου Προέδρου ανεξάρτητα αν προκληθείτε ή όχι, να ξεδιπλώσετε μερικούς Τούρκικους στρατιωτικούς χάρτες, οι οποίοι ανατρέπουν τους ισχυρισμούς όλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας για τα Ίμια, για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και τον Εθνικό Εναέριο χώρο προκειμένου να συνειδητοποιήσει ο εκλεκτός καλεσμένος σας ότι εμείς οι Έλληνες ανεξάρτητα από οποιοδήποτε κόστος δεν θα απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Τουρκικός Χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού Νο 18, Κλίμακα 1:100.000, Έτος 1969. Τα Ίμια αναφέρονται με το όνομα τους Ίμια adalari και βρίσκονται δυτικά της γραμμής των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


Τουρκικός Χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού Νο 18, Κλίμακα 1:100.000, Έτος 1969. 


Χάρτης του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, έτους 1953 που δείχνει την Καλόλιμνο και τα Ίμια δυτικά των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Χάρτης του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, έτους 1953 που δείχνει την Καλόλιμνο και τα Ίμια δυτικά των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Τα Ίμια αναφέρονται με το όνομα τους Ίμια adalari και βρίσκονται δυτικά της γραμμής των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.   Χάρτης του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, έτους 1953 που δείχνει την Καλόλιμνο και τα Ίμια δυτικά των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας


Επίσημος Χάρτης του ICAO που δημοσιεύθηκε στην Άγκυρα το έτος 1953 και δείχνει την Καλόλιμνο και τα Ίμια δυτικά της γραμμής FIR Αθηνών- Άγκυρας. Ο χάρτης αυτός αναδημοσιεύθηκε για την Αμερικανική Αεροπορία το έτος 1994.

Επίσημος Χάρτης του ICAO που δημοσιεύθηκε στην Άγκυρα το έτος 1953 και δείχνει την Καλόλιμνο και τα Ίμια δυτικά της γραμμής FIR Αθηνών- Άγκυρας. Ο χάρτης αυτός αναδημοσιεύθηκε για την Αμερικανική Αεροπορία το έτος 1994.




Επίσης κύριε Πρόεδρε στις από κοινού δηλώσεις σας στους δημοσιογράφους, θυμίστε στον αξιότιμο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947 η χώρα του δεν ήταν Συμβαλλόμενο μέρος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ζητά από τη χώρα μας στα νησιά της Δωδεκανήσου να μην υπάρχουν δυνάμεις Εθνοφυλακής. 

Θυμίστε του επίσης και το κείμενο των άρθρων 12, 15, 16 της συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρονται στα νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα και στη Τουρκία για να σταματήσει αυτή η γελοία διεκδίκηση εκ μέρους της γειτονικής χώρας άλλοτε 18 νησιών, άλλοτε 28 και κάποιες φορές 150. 

Άρθρο 12 

Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου. Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας επικυρούνται υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τας υπό κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης , αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν.  

Άρθρο 15 

Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχωμένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου (όρα χάρτη υπ’ αρ. 2).  

Άρθρο 16 

Η Τουρκία δήλοι ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή διά της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων. 

Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών. 

Κύριε Πρόεδρε, αυτή η επίσκεψη του κυρίου Ρ.Τ Ερντογάν ας είναι χρονικά η αφετηρία ώστε εσείς μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς , ανεξάρτητα των δυνατοτήτων που σας δίνει το Σύνταγμα, να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες ώστε να παρθούν αποφάσεις και να ξεκινήσουν ενέργειες που να διασφαλίζουν ουσιαστικά τα Εθνικά μας συμφέροντα, γιατί γνωρίζετε καλύτερα από όλους τους Έλληνες ότι βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Οι Τούρκοι υπερεξοπλίζονται και αναπτύσσουν ταχύτατα την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία τους, την ώρα που εμείς βιώνουμε για 8 χρόνια την μεγαλύτερη οικονομική κρίση και την αποβιομηχάνιση της χώρας που εκτός της καταστροφής που έχει υποστεί όλος ο Ελληνικός Λαός και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη, έχει δημιουργηθεί και ένα τεράστιο πρόβλημα στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο η οποία τα επόμενα χρόνια θα είναι εφιαλτική για τη διασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων. 

Κύριε Πρόεδρε, ξεπεράστε το σύνδρομο των Συνταγματικών σας δυνατοτήτων και πάρτε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τα Εθνικά μας θέματα. Επιβάλλεται άμεσα χάραξη Εθνικής στρατηγικής απέναντι στην αχαλίνωτη επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκικής Εξωτερικής πολιτικής ανεξάρτητα αν σήμερα είναι ο Ρ.Τ. Ερντογάν ή χθες οι Κεμαλιστές, ή αύριο κάποιος άλλος. 

Αν πρόσφατα σόκαρε ο Ερντογάν την διεθνή κοινότητα καταφεύγοντας στο απόφθεγμα του Πασά Μεχμέτ το 1573 για την Κύπρο, λέγοντας ότι οι Τούρκοι με την κατάκτηση της Κύπρου έκοψαν το χέρι, ενώ στο πόλεμο του 1571 απλά τους ξύρισαν τα γένια τα οποία ξαναβγαίνουν, θυμίζω ότι η Τουρκία για να πετυχαίνει τους στόχους της εφαρμόζει την παλιά καλή τακτική του σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α.

 Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη τακτική τίποτα δεν γίνεται σπασμωδικά παρά βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Ο χρόνος είναι μία παράμετρος που δεν ενδιαφέρει άμεσα. Αφού λοιπόν καλλιεργηθεί το σχετικό κλίμα που θα υποβοηθήσει και θα αιτιολογήσει το κτύπημα, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό επίπεδο αναζητάτε πλέον η κατάλληλη συγκυρία. 
Όταν η διεθνής κατάσταση δημιουργεί αρνητικό ή όχι ευνοϊκό κλίμα, στους τακτικούς ελιγμούς περιλαμβάνεται η τροποποίηση ακόμα και η περιοδική παραίτηση από το σκοπό. Ποτέ όμως η απαγκίστρωση. Τη δεδομένη στιγμή που το κλίμα ή η συγκυρία θα επιτρέψουν , το κτύπημα θα θεωρείται βέβαιο και αστραπιαίο. Και δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι πάντα ένοπλο. 
Ο νέο Σουλτάνος Ρ.Τ. Ερντογάν που θα επισκεφθεί την Αθήνα παραμένοντας προσηλωμένος στο ιστορικό Οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας που επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει υποτελή περιφέρεια ώστε η χώρα του από τμήμα της καπιταλιστικής περιφέρειας, να έχει το δικό της έλεγχο σε μικρότερη περιφέρεια, η Ελλάδα ως χώρα γείτονας με την Τουρκία είναι στις άμεσες στοχεύσεις αυτής της πολιτικής όπως περιγράφεται παραπάνω κωδικοποιημένα. 

Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε αποτελεί άμεση προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής στρατηγικής που θα εμποδίσει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, γιατί η ιστορία θα είναι αμείλικτη σε όσους είχαν και έχουν την ευθύνη αυτού του τόπου και δεν  θωράκισαν τη χώρα μας απέναντι σε τέτοιες πρακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα, και χθες η Τουρκία των Κεμαλιστών. 

Γιατί όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές του κατευνασμού, ή η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αν συμβεί ποτέ, θα άλλαζαν τις στοχεύσεις αυτού του λαού κοιμούνται και ονειρεύονται όρθιοι γιατί αυτός ο Λαός σύμφωνα με τις επισημάνσεις όλων των μεγάλων κοινωνιολόγων με επικεφαλής τον Max Weber είναι ταυτισμένος με την απουσία της έννοιας της νομιμότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ 
Κάλυμνος 21 Νοεμβρίου 2017

Πηγή: Να δείξετε στον Ταγίπ τους χάρτες: Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας http://mignatiou.com/2017/11/anichti-epistoli-ston-proedro-tis-ellinikis-dimokratias-na-dixete-ston-tagip-tous-chartes/