Σε σημαντικές μειώσεις, οι οποίες θα «φωτογραφηθούν» εντός του 2018, θα εφαρμοστούν όμως από το 2019, οδηγούνται οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων. Ποιοι θα υποστούν μειώσεις και ποιοι -τυχεροί- θα δουν μικρές αυξήσεις. Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι
Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr
Το 75% των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, περίπου 1,9 εκατ. συντάξεις, έχουν ήδη επανυπολογίσει οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Από αυτές, μειωμένες θα είναι το 2019 όσες προέρχονται από ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του Δημοσίου και των πρώην Ευγενών Ταμείων (ΔΕΚΟ-Τραπεζών).
Αναλυτικά, οι περικοπές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όμως εντός του 2018, οι 2,6 εκατ. ήδη συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και κατά συνέπεια, το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων.
Σύμφωνα με το νόμο, οι μειώσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 18%, ακόμη κι αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη. Ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση των επιδομάτων συζύγου και τέκνων, που λαμβάνει μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύεται ότι και η κατάργηση των επιδομάτων θα υπολογιστεί στο ανώτατο όριο περικοπών του 18%.
Οι εργαζόμενοι στον ενιαίο Φορέα έχουν μάλιστα εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την πιστότητα των αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πρώην ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) που δεν έχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και κατά συνέπεια ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είναι εύκολος.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών συντάξεων, για παράδειγμα της δεκαετίας του ’80, είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναϋπολογιστούν με ακρίβεια οι συντάξεις, και κατά συνέπεια εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.
Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία Αντώνης Κουρούκλης επισημαίνει μάλιστα ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων, τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οφείλουν να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθεί το όποιο αποτέλεσμα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει στον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σε ποσοστό 75%.
Στην πράξη, περίπου 1,9 εκατ. κύριες συντάξεις έχουν υπολογιστεί και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ήτοι εθνική συν ανταποδοτική σύνταξη.
Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του νέου και του ήδη καταβαλλόμενου ποσού είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία, εάν είναι θετική, θα κοπεί έως ποσοστό της τάξης του 18%. Οι μειώσεις θα επιβληθούν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το 2019.
Βέβαια, την πρώτη «ψυχρολουσία» οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν εντός του 2018, καθώς υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για ενημέρωση του συνόλου των δικαιούχων μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Τα αποτελέσματα των επανυπολογισμών, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τους συνταξιούχους που ως εργαζόμενοι είχαν υψηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης, δείχνουν μεγάλες περικοπές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις χηρείας.
Σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ αλλά και του πρώην Ταμείου Εμπόρων θα υποστούν το ανώτατο όριο των μειώσεων, ήτοι 18%. Μεταξύ 12% και 14% κυμαίνονται οι θετικές προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια οι μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις του ΙΚΑ.
Οι συνταξιούχοι των πρώην «ευγενών ταμείων» (ΔΕΚΟ-Τραπεζών), εάν είχαν αποχωρήσει με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και είχαν υψηλούς μισθούς, δεν θα έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συντάξεις του 2019, σε αντίθεση με αυτούς που αποχώρησαν με λίγα έτη ασφάλισης και μισθούς πέριξ των 1.500 με 2.000 ευρώ, οι οποίοι θα δουν περικοπές κατά 10% με 12%.
Βέβαια, στο πρώην ταμείο των μισθωτών, εξαιτίας της πληθώρας συντάξεων με λίγα έτη ασφάλισης(15ετία) που οδηγούσαν στα κατώτατα όρια, υπάρχουν και πολλές συντάξεις με αρνητική προσωπική διαφορά, που το 2019 θα οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις.
Η μέση μείωση που θα έχουν από 1/1/2019 οι σημερινές συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου είναι κοντά στο 18%, λόγω της θετικής προσωπικής διαφοράς που δείχνει ο επανυπολογισμός αλλά και της λήψης επιδομάτων συζύγου και τέκνων, τα οποία καταργούνται.
Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.grhttp://www.euro2day.gr/news/economy/article/1577158/gia-poioys-syntaxioyhoys-htypa-h-kampana-ton-meios.html