Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Για αυτόματο… μαχαίρι στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων και δημοσίων υπαλλήλων και δεσμεύτηκε η κυβέρνηση



Για αυτόματο… μαχαίρι στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και ένστολων δεσμεύτηκε η κυβέρνησηΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονες ευρω και μαχαιρι


Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
Ενσωμάτωση περικοπής αποδοχών στο Δημόσιο και στα ειδικά μισθολόγια στο «πακέτο» της αξιολόγησης αποκαλύπτει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας «Ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου προβλέπει το κυρίως «πακέτο» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγκάζεται πλέον να αποδεχθεί κι αυτό το επώδυνο μέτρο στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση του τρέχοντος Μνημονίου και να επιτύχει την πολυπόθητη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα ανοίξει το δρόμο και για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
 Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συνοδεύει τις εαρινές της προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, στα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές, περιλαμβάνονται, εκτός από αυξήσεις φόρων, και περικοπές αμοιβών στο Δημόσιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, στο «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ «περιλαμβάνεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, τους φόρους κατανάλωσης (κύρια στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα και τον καπνό». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την αναφορά της Κομισιόν σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» κρύβεται συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». 

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠΑ (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2016. 

Πέραν όμως των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί πιθανότατα εντός του 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η-1-2017 να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για τους οποίους τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ οι διατάξεις του νέου μισθολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με το να αποδεχτεί από μόνη της να εφαρμόσει σύστημα αυτόματων περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου σε περίπτωση διαπίστωσης αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους της επικείμενης συμφωνίας, έχει, ουσιαστικά, ήδη προαποφασίσει να προχωρεί ανά τακτά διαστήματα σε μειώσεις μισθολογικών δαπανών.

 Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, στην προσπάθειά του να αποφύγει την υποχρέωση νομοθέτησης συγκεκριμένων προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ που θα ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση που θα σημειώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος προγράμματος, έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για τον αυτόματο περιορισμό των δημοσίων δαπανών. 

Δεδομένου, όμως, ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του κράτους και οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν το ΕΣΠΑ, η μόνη κατηγορία δαπανών που απομένει πλέον για να υπαχθεί στο μηχανισμό των αυτόματων μειώσεων δεν είναι άλλη από αυτήν που αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου. 

Αν ληφθεί υπόψη ότι το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, τότε μια μείωση κατά 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες, σε βάθος τριετίας, συνεπάγεται σταδιακή μείωση των κονδυλίων των μισθών και των συντάξεων κατά 12% έως το 2018.

www.dikaiologitika.gr