Της Δήμητρας Καδδά
Ο πλέον "ασύμμετρος"  εφαρμοστικός νόμος κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Φέρνει (επισήμως) 1,6  δισ. ευρώ μέτρα, σχεδόν αποκλειστικά από νέους φόρους, που ουσιαστικά φτάνουν περί το 1,9 δισ. ευρώ (μαζί με τα μη κοστολογημένα μέτρα που περιλαμβάνει) συμπληρώνοντας το "πακέτο" των 5,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.
Έρχεται καταιγίδα νέων φόρων σε ακίνητα, ΙΧ, ξενοδοχεία, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, τηλεφωνία και πολλά άλλα είδη. Θεσμοθετείται (με τροπολογία που κατατέθηκε σχεδόν ταυτόχρονα) ο νέος σκληρός "κόφτης" δαπανών με ρήτρα οριζόντιας μείωσης την 1η Ιουνίου αν δεν αναλάβει δράση το ΥΠΟΙΚ.
Σήμερα  ξεκινά η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, με στόχο  να ψηφιστεί την Κυριακή  συμπληρώνοντας τα 18 προαπαιτούμενα που  θα τεθούν επί τάπητος  την Δευτέρα το EWG  με τελικό στόχο τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ που συνεδριάζουν την Τρίτη.
Καμία περικοπή
Σημειώνεται ότι  στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει μονό μια περικοπή δαπανών που αφορά την διακοπή παραγωγής δασικών χαρτών από όπου υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν μόλις 11 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και αναφορά (χωρίς κοστολόγηση στην έκθεση του ΓΛΚ) σε μείωση κόστους λόγω του κανόνα προσλήψεων- αποχωρήσεων για τα έτη 2017-2018 (εισάγεται κανόνας  μιας πρόσληψης ανά τέσσερις αποχωρήσεις για το 2017 και  μιας πρόσληψης ανά τρείς αποχωρήσεις για το 2018 αλλά ορίζονται και προσλήψεις σε  νέους φορείς για την Αρχή Εσόδων, τα κόκκινα δάνεια και την Γ.Γ Ψηφιακής πολιτικής).
Αντιθέτως, δεν υπάρχει αναφορά  για καμία άλλη λειτουργική εξοικονόμηση ή για παρεμβάσεις στις προαγωγές και στα ειδικά μισθολόγια  – που σύμφωνα με όσα είχαν προαναγγείλει κοινοτικές πηγές  είναι μέρος της συμφωνίας.
Οι παραπάνω περικοπές  προς το παρόν "υποκαταστάθηκαν" από… φόρους, φόρους και… άλλους φόρους. Βεβαίως, θα … επανακάμψουν τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο με την 2η αξιολόγηση των 43 προαπαιτούμενων όταν θα γίνει  ο απολογισμός…
Όλα στο νέο Υπερταμείο
Θεσμοθετείται και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων "ομπρέλα". Θα τελεί σε ισχύ για 99 έτη και … βλέπουμε.
Θα έχει "προίκα" όχι μόνο τις Τράπεζες (ΤΧΣ) και τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και  τις ΔΕΚΟ  αλλά και τα ακίνητα. Και στην μεταβίβαση προβλέπονται ελάχιστες ρητές εξαιρέσεις: Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις, "λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής" όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα έχει την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. Δεν θα ανήκει στο δημόσιο ή στο ευρύτερο δημόσιο και θα έχει αρχική διάρκεια 99 έτη μη μεταβιβάσιμες μετοχές. Θυγατρικές της θα είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και  η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.
Ο  "κόφτης" δαπανών
Όσο για τον  περίφημο κόφτη δαπανών που θεσμοθετείται αλλά δεν αποκλείεται έως το 2017 που θα τεθεί σε εφαρμογή να τύχει και άλλων αλλαγών, ανάλογα με τις αποφάσεις για το ρόλο του ΔΝ Τ,  προβλέπει καθορισμό των περικοπών (αν υπάρχει απόκλιση άνω του 0,25% του ΑΕΠ) μετά από πόρισμα  του ΥΠΟΙΚ που θα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, αλλά και θα αποστέλλεται στην Κομισιόν και θα βασίζεται στις εκτιμήσεις της Eurostat.
Το πόρισμα  θα ορίζει τις δαπάνες που θα περικοπούν με Προεδρικό Διάταγμα το αργότερο  έως 31 Μαΐου με Προεδρικό Διάταγμα. Αν δεν ενεργοποιηθεί, την 1η  Ιουνίου οριζόντιες περικοπές (σε τομείς που θα προκαθορίζονται) θα έρχονται αυτοδικαίως. Και πέραν αυτού το κράτος δεν θα αποδίδει το 10% των δαπανών του έως την 2η Ιουλίου ώστε να φανεί ότι τέθηκε σε εφαρμογή επαρκώς ο "κόφτης"..
Ορίζεται η δυνατότητα υποκατάστασης  των περικοπών από μέτρα αύξησης εσόδων, αλλά και εξαιρέσεις σε περίπτωση καταστροφών, έκτακτων γεγονότων ή ύφεσης αν όμως το δεχτούν οι θεσμοί.  Προαναγγέλλονται και  οι 10 κατηγορίες εξαιρέσεων από τον μηχανισμό.
πηγή:http://www.capital.gr/story/3126967?utmsource=email