Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ ΑΥΡΙΟ






Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ












ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του περιφερειακού συμβούλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΕΛΗ












Σχης(ΠΖ) ε.α. Δημήτρης Βαρέλης
Περιφερειακός Σύμβουλος - Π.Ε. Άρτας
  

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της 2015 Ε ΕΣΣΟ στο Στρατόπεδο του ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ όπου σε μια καθόλα άψογη τελετή ορκίστηκαν 163 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες στους οποίους ευχόμαστε καλή θητεία. Στο σημείο αυτό  να συγχαρούμε το Διοικητή ,Υποδιοικητή και όλο το προσωπικό για το άριστο επίπεδο τόσο της τελετής όσο και το επίπεδο που διατηρούν το στρατόπεδο και μόνο άριστες εντυπώσεις αφήνει στους επισκέπτες

       Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα για το ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ και τη συνέχιση λειτουργίας του που είναι ένα από τα θέματα το οποίο με αγγίζει ιδιαίτερα διότι είχα την τιμή να   διοικήσω το στρατόπεδο για δύο χρόνια, σε δύσκολούς καιρούς για την συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου και μάλιστα μου ανατέθηκε η διοίκηση με την αλλαγή από ΚΕΥΓ σε ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ. Η απόφαση αυτή από την τότε Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, λήφθηκε χωρίς κάποια μελέτη και ήταν υποβάθμιση για το στρατόπεδο, παρόλα αυτά όμως συνέχισε να υφίσταται. Διατηρήθηκε το στρατόπεδο γιατί υπήρχε ομόθυμη απόφαση από όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνέχιση λειτουργίας του και όλοι συνέβαλαν με συντονισμένες προσπάθειες σε αυτό ο καθένας με τον ρόλο και την ευθύνη που του αναλογούσε.

      Για τα οφέλη στην περιοχή μας από την ύπαρξη του στρατοπέδου δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα γιατί είναι αυτονόητα αλλά και έχουν ειπωθεί πολλές φορές. Αλλά όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις συζητήσεις με γονείς νεοσυλλέκτων από το νομό μας αλλά και από τους γειτονικούς για την μεγάλη διευκόλυνση που είχαν με την παρουσίαση των παιδιών τους στην Άρτα, για την μειωμένη οικονομική επιβάρυνση  αυτήν τη δύσκολη περίοδο, κυρίως όμως για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών τους στην στρατιωτική ζωή στο οποίο συνέβαλε ή άψογη συμπεριφορά  του προσωπικού και  το επίπεδο των εγκαταστάσεων.

      Το ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ ενώ είναι το μοναδικό κέντρο κατάταξης στην Ήπειρο, εξυπηρετώντας και τα Ιόνια νησιά Λευκάδα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, έχει τη δυνατότητα να στρατωνίσει  πάνω από 500 οπλίτες, το κόστος λειτουργίας είναι χαμηλό και σε πολύ καλές εγκαταστάσεις, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου διατηρείται σε μια υποβαθμισμένη κατάσταση με την παρουσίαση σε κάθε ΕΣΣΟ το μέγιστο 170 νεοσυλλέκτων και με χαμηλή επάνδρωση σε μόνιμο προσωπικό το οποίο δεν ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση των φετινών μεταθέσεων. Πρέπει να τονίσουμε ότι με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό το στρατόπεδο δεν έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει μεγαλύτερο αριθμό νεοσυλλέκτους. Είναι κρίμα λοιπόν οι εγκαταστάσεις να παραμένουν κλειστές, να υποβαθμίζονται, η συνέχιση λειτουργίας του να γίνεται ολοένα πιο δύσκολή και τελικά όντως θα είναι ασύμφορη, που στο τέλος θα οδηγηθεί μοιραία στο κλείσιμο.

     Από εδώ και πέρα  θεωρώντας δεδομένη την ομόθυμη απόφαση όλων μας  για την συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου και δεδομένου ότι στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων θα αρχίσει πάλι η συζήτηση για την αναδιοργάνωση,  όπως επίσης σε λίγο θα αρχίσει και ο προγραμματισμός των τοποθετήσεων και μεταθέσεων του μόνιμού προσωπικού για την επόμενη χρονιά.

     Θα πρέπει το στρατόπεδο να ενισχυθεί  με μόνιμο προσωπικό κυρίως προερχόμενο από παραγωγικές σχολές (ΣΣΕ, ΣΜΥ), να προγραμματιστεί η παρουσίαση περισσοτέρων νεοσυλλέκτων, και γιαυτά υπάρχει τρόπος να υλοποιηθούν άμεσα.  Επιπλέον να ενεργοποιηθεί η πρόταση που είχε αρχίσει να μελετάται για την δημιουργία διακλαδικού κέντρου νεοσυλλέκτων υγειονομικού όπου θα παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι υγειονομικού και από τους τρεις κλάδους (ΣΞ –ΠΝ – ΠΑ).

              Πρέπει λοιπόν, όλοι οι τοπικοί φορείς να εντατικοποιήσουν και συντονίσουν τις προσπάθειες τους, (πχ  καλό θα ήταν μια κοινή επίσκεψη των βουλευτών μαζί με την  αυτοδιοίκηση και το επιμελητήριο και όποιον άλλον κριθεί αναγκαίο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), εάν θέλουμε να μην αιφνιδιαστούμε από αποφάσεις που θα είναι δύσκολο  μετά να ανακληθούν. Θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε ώστε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ξεκαθαρίσει και αποσαφηνίσει το τι έχει σκοπό να πράξει σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου μας.

             
Δημήτρης Βαρέλης
*Περιφερειακός Σύμβουλος - Π.Ε. Άρτας
  Σχης(ΠΖ) ε.α.
Περιφερειακός Σύμβουλος - Π.Ε. Άρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου