Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Στον "προκρούστη" των μειώσεων οι συντάξεις

 



Κύριο μέλημα της συζήτησης για τοασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα συστημα βιώσιμο, "με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα", δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο του Mega ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το πρόβλημα με το ασφαλιστικό είναι υπαρκτό και ότι ως κοινωνία έχουμε μπροστά μας δύο οι επιλογές, "εάν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές από δω κι απο κει και να προσπαθούμε κάθε φορά να κλείνουμε τον λογαριασμό για λίγο, ή αν θα προχωρήσουμε σε μια αναθεμελίωση".
Τόνισε ότι η επιλογή της αναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι δύσκολη, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει "να τη δούμε ψύχραιμα και σοβαρά για τις επόμενες κυρίως γενιές και να συζητήσουμε τα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως". Όπως σημείωσε, υπάρχουν μοντέλα που απορρίπτονται, όπως αυτά της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας, και μοντέλα που μπορούν να συζητηθούν παρότι έχουν αρνητικά σημεία, όπως αυτό της Σουηδίας.
Για την απόκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε "θα τα δούμε αυτά", ξεκαθαρίζοντας πως "σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε".
Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους, γιατί -όπως είπε- και οι μεγάλες συντάξεις έχουν θεμελιωθεί. "Είναι μέρος του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο βέβαια έχει καταρρεύσει", ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο: "Θα μιλούσα με άλλους όρους. Αν μπορούμε στην προσπάθεια να κάνουμε ένα καινούργιο σύστημα, να δούμε κάποιους εξορθολογισμούς με όρους αλληλεγγύης και όχι να τιμωρήσουμε κάποιον επειδή έχει μεγάλη σύνταξη".
"Ακόμη και κάποιοι ελάχιστοι που μπορεί να παίρνουν σύνταξη 3.000 ευρώ, δεν θα το έθετα ότι είναι πλούσιοι. Πρέπει να δούμε το καινούργιο σύστημα, μιλάμε για τα παιδιά αυτών των συνταξιούχων" επισήμανε. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως "η έννοια του πλούτου είναι σχετική", διευκρινίζοντας πως όταν στην κυβέρνηση μιλούν για πλούτο, μιλούν "για συσσωρευμένο πλούτο, την περιουσία που έχει κάποιος, και όχι το εισόδημα που παίρνει".
Για το θέμα που έχει προκύψει με τα πόθεν έσχες υπουργών, ο κ. Δραγάσακης επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις των ίδιων και είπε πως πιστεύει πως "η αλήθεια θα λάμψει", ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ευαισθησία στη λειτουργία των θεσμών, αναφερόμενος στις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι "τίποτα δεν έχει κλείσει" στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη. Για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια είπε, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν "να γίνουν πηγή ανάπτυξης". Αυτή τη στιγμή η ΤτΕ με τη βοήθεια συμβούλων κάνει ταξινομήσεις των δανείων, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις και το ΤΧΣ θα ελέγχει εάν τηρούνται οι κανόνες, ανέφερε.
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε το μήνυμα ότι επιχειρηματίες που είχαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, έπαιρναν τα δάνειά τους στην Ελλάδα και έβγαζαν τα κέρδη έξω, "δεν θα περάσουν καλά" με την παρούσα κυβέρνηση.
Επίσης, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε στο Μega πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα. "Το θέμα θα λήξει μέσα στον χρόνο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα" είπε, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε εφαρμογή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων. "Το έχουμε θέσει πρώτη προτεραιότητα" τόνισε.
Αναφερόμενος στο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για να βγούμε από την κρίση, μίλησε για τρεις φάσεις: Σταθεροποίηση, ανάκαμψη και οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου, χωρίς το οποίο -όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Ειδικά για τη φάση της σταθεροποίησης την οποία διανύουμε τώρα, μίλησε για τα εξής βήματα: Υπογραφή συμφωνίας, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ολοκλήρωση αξιολόγησης και άρση των capital controls το πρώτο τρίμηνο του 2016. "To δεύτερο εξάμηνο του '16 θα είμαστε από την ύφεση στην ανάκαμψη και απ' ό,τι λενε και οι πιο αισιόδοξοι θα αρχίσουμε να μιλάμε και για έξοδο στις αγορές" ανέφερε.
πηγή:megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου